Pogled na spodnji del proge ... Foto: Urban Laurenčič
Pogled na spodnji del proge ... Foto: Urban Laurenčič
Kitzbühel: Smukači v lov na tako zaželenega gamsa

"Po jasnem jutru prihajajo oblaki, ki napovedujejo prihod vremenske fronte. Danes bi lahko pomembno vlogo že igralo vreme, če bi imel kdo več sonca na progi in s tem boljšo vidljivost. Vprašanje pa, kaj bo jutri," nam je povedal komentator Urban Laurenčič.

Strokovni komentator Matjaž Vrhovnik je presmučal progo Streif in ugotavlja, da je bila snežna površina v preteklosti bolj nemirna. Bilo je več grbin, ki so rušile ravnotežje. Letos je bolj zglajeno, zato je smuk morda malenkost lažji. Zadnji skok, na katerem je na včerajšnjem treningu padel Johan Clarey (s 140 km/h je priletel v zaščitno ograjo, k sreči se ni poškodoval), so porezali za nekaj centimetrov.

Travis Ganong je imel na treningu v zadnjem delu hitrost 145,08 km/h, kar pa je še precej daleč od rekordnih 153 km/h Michaela Walchhoferja leta 2006.

Urban Laurenčič je šel včeraj lahko s snemalcem Blažem Omanom tudi s smučmi na teren, da sta posnela nekaj privlačnih kadrov. Foto: Urban Laurenčič
Urban Laurenčič je šel včeraj lahko s snemalcem Blažem Omanom tudi s smučmi na teren, da sta posnela nekaj privlačnih kadrov. Foto: Urban Laurenčič

Letošnji Pokal Hahnenkamm bo seveda minil brez gledalcev. "Smučarji bodo tokrat v središču pozornosti. Saj veste, včasih režiser bolj išče cigaro Arnolda Schwarzeneggerja ... Vseeno bo tekma izjemno privlačna, avstrijska televizija bo s 47 kamerami poskrbela za izjemne posnetke, ki bodo gledalcem približali strmino oziroma težavnost smuka," pravi Urban Laurenčič, ki mu odsotnost vrveža morda celo malo godi:

"V tej sezoni sem bil že na nekaj tekmah in vse, kar pogrešam, je navijanje in tisti hrup, ko pride smučar v cilj. Sam sem prej samotar, raje imam mir, nimam rad, da se preveč veseli navijači zaletavajo vame. Sicer pa je svetovni pokal v teh okoliščinah odlično organiziran, mehurčke so uredili zelo dobro, odpadel je le Wengen, ker je kanton Bern prepovedal izvedbo."

Petkov v smuk je že 500. v zgodovini svetovnega pokala. V Kitzbühelu bo v soboto še en smuk (začetek ob 11.30, prenos na TV SLO 2), v nedeljo pa sledi superveleslalom.

Danes je bil gost oddaje Dobro jutro Andrej Šporn, ki je z 2. mestom (2010) poskrbel za edine slovenske stopničke na smukih s Petelinjega grebena."Vedel sem, da dobro smučam. Ko sem se pognal s štarta, sem samo napadal od štarta do cilja. Nikoli nisem imel strahu. To je bila moja prednost, saj sem vedel, da je druge strah."

Preverite, kakšni so Andrejevi spomini na sloviti Streif ...

Andrej Šporn in njegovi spomini na sloviti Streif