Pretekla zima se je zaradi pandemije novega koronavirusa končala predčasno. Foto: www.alesfevzer.com
Pretekla zima se je zaradi pandemije novega koronavirusa končala predčasno. Foto: www.alesfevzer.com

Na "najvišje ležeči plaži v Sloveniji" so svoje načrte predstavili Meta Hrovat, Tina Robnik, Ana Bucik, Žan Kranjec, Štefan Hadalin ter trenerji Sergej Poljšak, Matija Grašič in Klemen Bergant, ki bodo kljub covidu-19 skušali pripravljalno obdobje opraviti v skladu z načrti.

"Sezono smo končali 12. marca, drugače bi jo 12. aprila. Tako smo morali na sneg šele junija, ko se sicer ne hodi smučat glede na vreme in razmere. Ampak smo morali, kajti drugače bi bil ta premor od marca do konec julija preprosto predolg," je v uvodu glavni izziv koronskega obdobja predstavil trener moške ekipe za svetovni pokal za tehnične discipline Klemen Bergant.

Ekipa, v kateri sta Kranjec in Hadalin, je junijske razmere preizkušala na ledeniku Mölltal, kjer sta slovenska predstavnika na slalomskih in veleslalomskih progah svetovnega pokala v sedmih dneh imela tri dni dobrega treninga, da sta dobila stik s snegom in opremo, kar je bilo zelo dobrodošlo.

Kranjec, ki mu je skrajšana sezona preprečila sklepne boje za stopničke v veleslalomskem seštevku, je prepričan, da je naredil podlago za naprej za drugi sklop poletnih priprav. Tudi priprave Hadalina gredo dobro: "Naredil sem vse, kar sem si zamislil."

Na švicarskih ledenikih, v Saas Feeju in Zermattu, se zaradi koronske krize napoveduje precejšnja gneča. "Švicarji bodo imeli popolno prednost pred vsemi na svojih ledenikih, nato so na drugem mestu Avstrijci. Švicarji se ne bodo gnetli po gondolah, ampak bodo uporabljali helikopterje," razlike velikih in majhnih omenja trener Bergant. "Veseli me, da se je Smučarska zveza Slovenije dogovorila z Mölltalom, ki je postal naš treningpoligon, kjer smo dobili celo smučarske vozovnice zastonj. V Saas Feeju pa bomo imeli tudi pet dni na voljo progo za hitre discipline."

Rokave je že zavihal tudi novi trener ženske ekipe Sergij Poljšak, ki skrbi za Bucikovo in Robnikovo. Najboljši slovenski smučarki po točkah v svetovnem pokalu v pretekli sezoni Meti Hrovat pa se je uresničila velika želja in je po koncu sezone začela vaditi po individualnem programu v individualni ekipi v okviru reprezentance.

Na njeno željo se je smučarska zveza dogovorila s trenerjem Matijo Grašičem, v ekipi pa bo na njene stroške deloval še Jure Hafner. Hrovatova se je po koncu omejitvenih ukrepov zaradi novega koronavirusa na sneg privajala na Kaninu, kjer je bila tudi Ilka Štuhec, nato pa je sledil še kamp v Kaunertalu. "Veliko sem se posvečala tehniki, vsekakor dober uvod v poletne priprave," je dejala Gorenjka, ki jo skupaj s trenerjema čaka veliko dela, saj želi narediti velik korak naprej proti najboljšim slalomistkam in veleslalomistkam.

Grašič je seveda prepričan, da delo s tekmovalko po individualnem programu predstavlja dodano vrednost. Seveda pa so Hrovatovi odprta vrata tudi za sodelovanje z Robnikovo in Bucikovo, ki se bosta na treningih pridružili Kranjcu in Hadalinu.

Hrovatova z novim trenerjem Grašičem čuti novo energijo