Tudi v prihajajoči zimi bodo alpske smučarke nastopile v Kranjski Gori. Foto: www.alesfevzer.com
Tudi v prihajajoči zimi bodo alpske smučarke nastopile v Kranjski Gori. Foto: www.alesfevzer.com

"Manjša tragedija bi bila izgubiti Zlato lisico," je povedal predsednik Smučarske zveze Slovenije Enzo Smrekar. SZS je vseeno v sezoni 2022/23 pridobil dve tekmi svetovnega pokala v alpskem smučanju za ženske, potem ko je Maribor zaradi težav s snegom izpadel s koledarja. Najboljše veleslalomistke sveta se bodo 7. in 8. januarja 2023 pomerile v Kranjski Gori.

Smrekar je na novinarski konferenci skupaj z novim generalnim sekretarjem mariborskih tekem Gregorjem Lednikom predstavil odločitev o organizatorju tega prestižnega dogodka. Medtem ko moško tekmovanje za svetovni pokal za pokal Vitranc nikoli ni bilo postavljeno pod vprašaj in ostaja ena najboljših tekmovalnih preizkušenj alpskih smučarjev, pa se je zamajala tradicionalna naklonjenost mednarodne sfere Mariboru kot organizatorju ženskih tekmovanj.

Cilj je, da se 60. Zlata lisica znova organizira v Mariboru. Foto: www.alesfevzer.com
Cilj je, da se 60. Zlata lisica znova organizira v Mariboru. Foto: www.alesfevzer.com

"Trdo delo je bilo narejeno, da smo obdržali dve ženski tekmi v Sloveniji," je dejal Smrekar. Lednik je zagotovil, da so že pred 14 dnevi začeli delo ter pripravljalna dela, s katerimi želijo zagotoviti vrnitev Zlate lisice v "domači brlog" na Mariborskem Pohorju že za sezono 2023/24. "59. Zlata lisica bo v Kranjski Gori, jubilejna 60. Zlata lisica pa upamo, da bo znova v Mariboru," je poudaril.

Tradicija organizacije ženskih tekmovanj za svetovni pokal v alpskem smučanju v Sloveniji se ne bo prekinila. Težave s pomanjkanjem snega, zaradi česar je Zlata lisica zatočišče poiskala pod Vitrancem na Gorenjskem, bodo skušali rešiti z ureditvijo alternativne oziroma rezervne proge višje na Pohorju, če na tradicionalni mariborski progi ne bi bilo zadostne količine snega. V tem primeru bo selitev na Gorenjsko odpadla.

"Želimo upravičiti zaupanje Smučarske zveze Slovenije, 60. Zlata lisica bo dogodek, ki ga v svetovnem pokalu za ženske še ni bilo," je povedal Lednik. V Smučarski zvezi Sloveniji še naprej zaupajo smučarskemu klubu Maribor Branik in organizacijskemu komiteju Zlata lisica ter mariborski mestni občini, ki so se "resno zavezali, da se razmere na Pohorju uredijo, da bodo lahko kandidirali za pridobitev tekmovanja".

Mednarodna smučarska zveza bo po napovedih to poletje začela sestavljanje okvirnih tekmovalnih programov svetovnega pokala v alpskem smučanju za prihodnje tri sezone, kar bo nov izziv za smučarsko zvezo za ohranitev tekmovanj za svetovni pokal alpskih smučarjev in alpskih smučark v Sloveniji. Že v ponedeljek se bo na svoji konstitutivni seji v Zürichu v Švici sešlo novoizvoljeno predsedstvo Mednarodne smučarske zveze.