Ole Einar Bjørndalen. Foto: EPA
Ole Einar Bjørndalen. Foto: EPA

Ob robu svetovnega prvenstva v Novem Mestu se je obregnil ob prepoved uporabe fluora pri pripravi smuči in ocenil, da je sprememba pisana na kožo najmočnejšim reprezentancam.

Nisem zagovornik prepovedi uporabe fluora, saj se je s tem še povečal razkorak med najboljšimi in drugimi. Velike nacije z veliko večjimi možnostmi imajo zdaj še večjo prednost in mednarodna zveza mora ukrepati.

Ole Einar Bjørndalen

"Nisem zagovornik prepovedi uporabe fluora, saj se je s tem še povečal razkorak med najboljšimi in drugimi. Velike nacije z veliko večjimi možnostmi imajo zdaj še večjo prednost in mednarodna zveza mora ukrepati," je v pogovoru za nemško tiskovno agencijo dejal rekorder po številu naslovov svetovnega prvaka, ki ima doma kar 20 zlatih kolajn.

Na svetovnem prvenstvu Norvežan, ki je na Češkem v vlogi televizijskega strokovnega komentatorja, napoveduje, da bo razlika še bolj očitna, ker se pričakuje toplo vreme, saj hud mraz progo naredi bolj enakovredno.

Kot kaže, (napovedanega) mraza ne bo
Arena Vysočina v Novem Mestu je prekrita z umetnim snegom, tudi v drugem tednu prvenstva pa ne bo pred tem napovedanega mraza. "Pri temperaturah okrog ničle ali več zame to zaradi prve sezone brez fluora sploh ne bo pravo prvenstvo," še pravi Norvežan, prepričan, da bodo na težkih progah z mehkim snegom najboljše države pri pripravi smuči še kako znale izkoristiti svoje prednosti.

Pričakovana napoved prevlade Norvežanov
V prvi vrsti v moški konkurenci napoveduje prevlado Norveške, zato je zanj vprašanje le, kdo bo koga premagal v ekipi. Da napoved ni iz trte zvita, potrjuje skupni seštevek svetovnega pokala v moški konkurenci, v kateri je na vrhu trenutno šesterica Norvežanov. "Tudi če bi nastopali z reprezentanco B, razlika ne bi bila prav velika. Imamo osem tekmovalcev, ki lahko ob dobrem dnevu zmagajo na vsaki tekmi. Nastopamo lahko s šesterico, ki je vedno v boju za zmago, in tega nima nihče drug na svetu," je prepričan 50-letni osemkratni olimpijski zmagovalec.

Francozi izgubili stik z najboljšimi
Tudi po psihološki plati bodo Norvežani po njegovem mnenju zdržali: "Tega so vajeni. Več let je pritisk velik že v reprezentanci, v kateri se tekmovalci borijo za položaj v ekipi. Vedo, da ne smejo delati napak, in jih tudi ne delajo." Kot možne tekmece Bjørndalen našteva Švede in Nemce, žal pa mu je za Francoze, ki so letos izgubili stik z najboljšimi.