Denise Herrmann-Wick, ki bo v nedeljo končala kariero, se je veselila zmage. Nemci bodo težko našli zamenjavo za izjemno biatlonko. Foto: EPA
Denise Herrmann-Wick, ki bo v nedeljo končala kariero, se je veselila zmage. Nemci bodo težko našli zamenjavo za izjemno biatlonko. Foto: EPA

Četrto zmago zime je dosegla Denise Herrmann-Wick, s tretjo zmago v sprintu je tudi postala zmagovalka seštevka discipline. 34-letna Nemka, letos tudi svetovna prvakinja v domačem Oberhofu, je štiri dni po napovedi konca kariere dosegla še 11. zmago v karieri in osvojila tudi posebni sprinterski seštevek svetovnega pokala. V nedeljo jo čaka še zadnja tekma.

Moram pohvaliti smuči, res so bile hitre. Tekaško sem zelo zadovoljna, proga mi je zelo ustrezala. Žal streljanje danes ni bilo dobro in na to nimam komentarja. Moralo bi biti boljše. Vseeno sem s sezono zelo zadovoljna. Videla sem, da lahko marsikaj naredim. Še vedno pa imam zelo veliko prostora za napredek, pravzaprav tudi sama točno ne vem, koliko.

Anamarija Lampič ob koncu sezone

Za 3,5 sekunde je ugnala Švedinjo Hanno Oeberg, medtem ko je tretjeuvrščena Švedinja Anna Magnussen kljub brezhibnemu streljanju zaostala že več kot pol minute.

Julia Simon je v svetovnem pokalu dobila
Julia Simon je v svetovnem pokalu dobila "le" tri tekme, a zato je bila velikokrat še na stopničkah in skorajda vedno med deseterico. Na SP-ju v Oberhofu je postala svetovna prvakinja na posamični tekmi, zdaj pa je postavila piko na i sanjski zimi z velikim kristalnim globusom. Foto: EPA

Po 18 letih veliki globus za Francozinjo

Na 5. mestu je Julia Simon potrdila osvojitev velikega kristalnega globusa za svetovni pokal v biatlonu 2022/23. 26-letnica iz Albertvilla je kronala trud francoske biatlonske zveze, da pri ženskah najde naslednico zmagovalk svetovnega pokala, kot so bile Sandrine Bailly (2005), Emmanuelle Claret (1996) in Anne Briand (1995).

Polona Klemenčič 16.

Trenutno najboljša slovenska biatlonka Polona Klemenčič je po enkrat zgrešila leže in stoje ter se z zaostankom dobre minute vmešala v boj za deseterico, ki ji je na koncu pobegnila za sedem sekund. Ob majhnih razlikah je končala na 16. mestu.

Zadnji sprint v krstni biatlonski sezoni se je ponesrečil Anamariji Lampič, ki je že leže zgrešila dvakrat, stoje pa nato še kar štirikrat. Šest kazenskih krogov je bilo preveč, da bi še ujela kakšno točko za svetovni pokal v disciplini, kjer je bila že dvakrat peta. Živa Klemenčič je leže podrla vseh pet tarč, stoje pa je zgrešila dvakrat, kar pa ji ob prepočasnem teku ne prinaša točk. Na koncu je za pet sekund prehitela Anamarijo Lampič.


Sprint (Ž), 7,5 km:         * 
 1. D. HERRMANN    NEM 21:06,5 (0)
 2. H. OEBERG     ŠVE  +3,5 (0)
 3. A. MAGNUSSON    ŠVE  33,1 (0)
 4. C. CHEVALIER    FRA  33,4 (0)
 5. J. SIMON      FRA  39,3 (1)
 ...                 
16. P. KLEMENČIČ    SLO 1:05,8 (2)
66. Ž. KLEMENČIČ    SLO 2:32,1 (2)
69. A. LAMPIČ     SLO 2:37,2 (6)
                   
 * - zgrešeni streli/kazenski krogi 
 SKUPNI VRSTNI RED          
                    
Ženske (20/20):            
 1. J. SIMON      FRA  1048 točk
 2. D. WIERER     ŠVE  877   
 3. L. VITTOZZI    ITA  854   
 27. P. KLEMENČIČ    SLO  209   
 47. A. LAMPIČ     SLO   91   
Biatlon - svetovni pokal: zasledovalna tekma (Ž), prenos iz Osla
Najboljši trije na predzadnji tekmi sezone, ki se bo končala v nedeljo s skupinskim startom. Foto: EPA
Najboljši trije na predzadnji tekmi sezone, ki se bo končala v nedeljo s skupinskim startom. Foto: EPA

JTB do 15. zmage v svetovnem pokalu

29-letni norveški as, ki je dobil vse sprinte zime, nato pa na sedmih zasledovanjih slavil šestkrat, je na strelišču enkrat zgrešil in za dobrih 32 sekund prehitel Francoza Quentina Fillona Mailleta, ki je po popolnem strelskem nastopu na drugo mesto napredoval s sedmega. Tretji je bil Sturla Holm Laegreid. Norvežan je bil na sprintu tretji, v zasledovanju pa je bil enkrat neuspešen na zadnjem strelskem postanku.

Ob visoki prednosti je pred zadnjim strelom odložil puško, s prstom na ustnicah nakazal občinstvu, naj utihne, nato pa pomeril, zadel 20. tarčo in se odpravil proti novi zmagi. S potezo je nasmejal tudi norveškega kralja Haralda V., ki si je ogledal tekmo na Holmenkollnu. V zadnji krog se je Boe podal z minuto naskoka, tako da je imel tudi čas za pozdravljanje navdušenih navijačev. Najboljši biatlonec zadnjih let je v tej zimi torej zmagal na 15 tekmah svetovnega pokala, slavil pa je tudi na treh od štirih preizkušenj svetovnega prvenstva. Skupaj je na največjih tekmah vpisal že 73 zmag.

Fak in Vidmar na nedeljskem skupinskem startu

Dober nastop je uspel Jakovu Faku, ki je moral enkrat v kazenski krog, na koncu pa je s 17. mesta napredoval na 13. in potrdil nastop na nedeljski tekmi s skupinskim startom. Manj natančen je bil Toni Vidmar, ki je na sprintu s 15. mestom dosegel rezultat kariere. Tokrat je po prvem strelskem nastopu moral dvakrat v kazenski krog, v nadaljevanju pustil nepokriti še dve tarči, toda dobro je tekel v zadnjem krogu in zasedel 25. mesto.

Vidmar bo v nedeljo prvič v karieri nastopil na tekmi s skupinskim startom. Na tekmi nastopa 25 najboljših tekmovalcev iz svetovnega pokala in še peterica, ki je bila najboljša na aktualni postaji svetovnega pokala, zato se je tekmovanja prijel tudi vzdevek formula ena biatlona.


Zasledovanje (M), 12,5 km:     * 
 1. J. T. BOE     NOR 32:34,0 (1)
 2. Q. FILLON MAILLET FRA  +32,7 (0)
 3. S. H. LAEGREID   NOR  49,1 (1)
 4. B. DOLL      NEM  55,3 (2)
 5. F. CLAUDE     FRA 1:00,4 (1)
...                  
13. J. FAK       SLO 2:05,4 (1)
25. A. VIDMAR     SLO 2:47,7 (4)
                   
 * - zgrešeni streli/kazenski krogi 
Skupni vrstni red (20/21):       
 1. J. T. BOE     NOR  1499 točk
 2. S. H. LAEGREID   NOR  1053   
 3. V. S. CHRISTIANSEN NOR  875   
 19. J. FAK       SLO  375   
 45. A. VIDMAR     SLO   79   
 49. M. DOVŽAN     SLO   70   
 50. A. CISAR      SLO   69   
 83. R. TRŠAN      SLO   10   
 84. L. PLANKO     SLO   10   
Biatlon - svetovni pokal: zasledovalna tekma (M), prenos iz Osla