Jakov Fak je na svetovnih prvenstvih osvojil že pet medalj. V Ruhpoldingu na 20-km in v Kontiolahtiju na tekmi s skupinskim startom je bil zlat. Foto: www.alesfevzer.com
Jakov Fak je na svetovnih prvenstvih osvojil že pet medalj. V Ruhpoldingu na 20-km in v Kontiolahtiju na tekmi s skupinskim startom je bil zlat. Foto: www.alesfevzer.com

S tretjim mestom na 20-kilometrski preizkušnji je 27. v karieri prišel na stopničke. "Zame je bil to lep dan in potrditev, da se še vedno da. Zadnjih nekaj let sem bil z več strani že kar nekako odpisan, zdaj pa sem dobil potrditev, da je to, kar verjamem in čutim, še vedno možno," je med pripravami na Pokljuki povedal Fak.

Tekme svetovnega prvenstva v Oberhofu bodo v neposrednem prenosu na TV SLO 2 in MMC-ju.

35-letni biatlonec je dolgo čakal na nov velik uspeh, a, kot pravi, nikoli ni obupal: "Po tako dolgem času veš, kako se na tekmi počutiš in kaj zmoreš. Ko gledaš izide tekem, imamo pet ali več delov, kjer čas izgubljaš ali pridobivaš. Vseskozi je analiza kazala, da imam prostor za napredek in preboj med najboljše." A matematična analiza dosežkov je le eden od delov športa in kot pravi najuspešnejši slovenski biatlonec vseh časov, nikakor ni enostavno, ko želenih dosežkov ni: "So stvari, na katere lahko vplivaš, in take, na katere vpliva nimaš. Za posameznika je zelo težko, če vložiš toliko truda in izidov ni."

"Marsikdo bi vzel smuči in šel drugam. Pa ne le letos, tudi lani in kakšno sezono prej. A vem, da mi je bog podaril nekaj, kar mi daje moč, da vztrajam, da vidim svoj potencial in verjamem vase. Vesel sem, da potem to lahko tudi pokažem," je bil zadnjega uspeha vesel Fak, ki ima v vitrinah s SP-ja že dve zlati kolajni. Kljub uspehu v Ruhpoldingu pred SP-jem, ki se bo začel 8. februarja, ne želi govoriti o boju za nove medalje: "Nisem si postavil takšnih ciljev. Drugače bi bilo, če bi bil v sezoni že petkrat na stopničkah, če bi imel niz dobrih dosežkov. Tako pa zame velja, da moram ostati zbran na svoj nastop. Potem pa bomo videli."

Fak je trenutno 17. v skupnem seštevku svetovnega pokala. Foto: EPA
Fak je trenutno 17. v skupnem seštevku svetovnega pokala. Foto: EPA

Tudi v zvezi z izborom disciplin Fak noče izpostavljati nobene, čeprav bi mu glede na vse izkušnje morale biti pisane na kožo tekme s čim več streljanji: "Več streljanj je res bolj optimalnih. Je pa na štirih streljanjih priložnost večja le, če si zbran. A ti izračuni niso tako enostavni, saj je tudi več možnosti za napake. V vrhunskem športu se ni moč izogniti vsem tveganjem. Vse to je del našega športa. Sam si želim biti le zdrav in čim bolje tekmovati." Tudi v sprintu se ne predaja: "Letos še nisem pokazal vsega, kar zmorem in si želim. Verjamem, da bo prišla tekma, ki jo bom opravil 100-odstotno, in če bo tek optimalen, bo slika za sprint in zasledovanje popolnoma drugačna. Tudi izhodišče za zasledovanje je še kako pomembno."

O tekmovališču v Oberhofu, ki je vsaj v tradicionalnem januarskem terminu znano po težkih razmerah na strelišču, pogosto tudi po težavah z meglo, je dejal, da mu je všeč: "Načeloma mi je vsako prizorišče všeč. Bistvo je, da si najbolj optimalen, ko pride tvoja minuta za start. To pa variira. Ko imaš niz dobrih nastopov, imaš samozavest in to obdržiš. Če pogledamo danes, kaj dela Johannes Thingnes Boe, si ne znate predstavljati, kakšna prednost je, ko ve, da v enem krogu lahko nadomesti en zgrešen strel." Recept je za Faka torej popolnoma preprost. Optimalen nastop in kanček sreče, vse to pa mora uresničiti prav na dan dobre dnevne forme na eni od tekem na vzhodu Nemčije.