Jakov Fak je prepričan, da v svetovnem pokalu lahko izboljša lansko skupno 11. mesto in se prebije med najboljšo deseterico. Foto: www.alesfevzer.com
Jakov Fak je prepričan, da v svetovnem pokalu lahko izboljša lansko skupno 11. mesto in se prebije med najboljšo deseterico. Foto: www.alesfevzer.com

Tudi letos si na igrah v Pekingu in v svetovnem pokalu želi visoko, a opozarja, da je konkurenca izjemno močna in ima enake želje kot on. Lanski vrhunec sezone je bilo svetovno prvenstvo na Pokljuki, ki pa je bil zaradi odsotnosti gledalcev zaradi pandemije covida-19 močno okrnjen. Letos se karavana svetovnega pokala ne bo ustavila na Rudnem polju.
Že 34-letni Fak opozarja, da mu je žal, ker v letošnji sezoni tega domačega izziva ni: "To je res super tekma. Tolažim pa se s tem, da so želje doma še večje in da je zato na drugih prizoriščih po psihološki plati lažje tekmovati. Breme drugje ni tako veliko."

Vrhunec sezone 2021/22 bodo olimpijske igre, na katerih je Fak doslej osvojil dve medalji. Kot pravi, čas ni pravi, da bi že razmišljal o Kitajski: "Pripravljamo se po načrtih, pred nami je svetovni pokal. V povezavi s Pekingom lahko rečem, da je prizorišče na visoki nadmorski višini, na kar so se tekmeci že pripravljali, in to smo naredili tudi mi. A to je na vrsti februarja in osredotočenost na igre bo prišla na vrsto šele tik pred začetkom."

V Pekingu bo branil srebro z 20-kilometrske individualne preizkušnje iz Pjongčanga. Foto: Smučarska zveza Slovenije
V Pekingu bo branil srebro z 20-kilometrske individualne preizkušnje iz Pjongčanga. Foto: Smučarska zveza Slovenije

Seznanjanje s progami na Kitajskem bo pomembno, meni Fak, saj bo Peking prvič v zgodovini gostil biatlonsko tekmo na najvišji ravni, generalka je zaradi pandemije odpadla in je tako neznanka za vse v biatlonski karavani. O izzivu za Peking pa najboljši slovenski biatlonec, ki je poleti tretjič postal oče, dodaja: "Kolajne na svetovnih prvenstvih in olimpijskih igrah niso samoumevne. Tega se ne da napovedati. V določnem trenutku je treba biti dobro pripravljen, imeti dober material in narediti tudi dober nastop. Več o ciljih bom lahko povedal po prvem delu sezone, ko bom videl, koliko sem konkurenčen in kaj lahko naredim."

Nekaj dodatne samozavesti mu je dalo lansko tretje mesto na tekmi s skupinskim startom v Anterselvi, kjer je osvojil prve stopničke po treh letih: "Takrat mi je res padlo veliko breme z ramen. Biatlon je zelo konkurenčen in ni najlažje priti na stopničke. Seveda si jih želim, a enako željo ima še 100 drugih fantov."

Glavni tekmeci so jasni že pred sezono: "Skupna seštevka lanske in predlanske sezone sta pokazala, kdo je naredil napredek. V prvi vrsti so to Norvežani, Francozi in delno Švedi, potem pa še številni posamezniki iz drugih držav. Morda se v olimpijski sezoni priključi še kdo, a verjetno bo, kar se najboljših tiče, podobno tudi letos."

Novi glavni trener slovenskih biatloncev je Janez Marič. Foto: SZS
Novi glavni trener slovenskih biatloncev je Janez Marič. Foto: SZS

Letos reprezentanca vstopa v sezono z novim trenerjem Janezom Maričem, ki je zamenjal Uroša Velepca: "O njem lahko več povedo drugi fantje, saj poleti velik del priprav še vedno opravim sam. Dobro se poznava, kar je seveda velika prednost za oba in zelo pomembno je, da on pozna moje psihofizično stanje in temu prilagodi delo."

Kot pravi Fak, ima ob treh otrocih in številnih drugih obveznostih svoj ritem življenja in treninga, ki je vendarle drugačen od večjega dela reprezentance, ki teh obveznosti še nima. To je tudi edini razlog, da del priprav opravi po lastnem programu. Nepogrešljiva, tudi v pripravi na novo sezono, je za Faka družina: "To ima veliko plusov in minusov. Ob majhnih otrocih lahko predvsem prej zboliš, a je z njimi povezanih veliko stvari, ki jih nič drugega ne more zamenjati, in tega želim čim manj zamuditi."