Najboljša trojica na zmagovalnem odru. Jakov Fak je večino svojih največjih uspehov dosegel prav v posamični preizkušnji. Foto: EPA
Najboljša trojica na zmagovalnem odru. Jakov Fak je večino svojih največjih uspehov dosegel prav v posamični preizkušnji. Foto: EPA

To so zanj prve stopničke po Anterselvi 2021 (3.; skupinski start) in skupno 27. v karieri. V tej sezoni je bil predtem najvišje na sedmem mestu v Hochfilznu na zasledovalni tekmi.

Zmagal je vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala, Norvežan Johannes Thingnes Boe (dva zgrešena strela), drugo mesto je z zaostankom 9,9 sekunde zasedel njegov rojak Vetle Sjåstad Christiansen (en strel mimo). 35-letni Fak, ki je bil na tem prizorišču v tej disciplini leta 2012 svetovni prvak, je za Boejem zaostal 29,3 sekunde.

Slovenec je bil po prvem strelskem nastopu sedmi, po drugem peti, po tretjem šesti, po zadnjem pa že v območju stopničk.

Boe je vso konkurenco ugnal že tretjič zapored, potem ko je prejšnji teden na Pokljuki zmagal v sprintu in na zasledovalni tekmi.

"Super dan! Končno spet na stopničkah, odličen občutek. Predvsem brezhibno streljanje, to sem zelo dolgo čakal. Po mojem mnenju tudi zelo soliden tek. Škoda, da nisem še močnejši, da bi bil še na višjem mestu, ampak sem vseeno zelo zadovoljen. Se že veselim naslednjih tekem," je povedal Fak, poleg Romuna Raula Floreja (31.) edini, ki je zadel vseh dvajset strelov. V teku je imel 20. čas.

Johannes Thingnes Boe je še utrdil vodstvo v svetovnem pokalu. Foto: EPA
Johannes Thingnes Boe je še utrdil vodstvo v svetovnem pokalu. Foto: EPA

Vidmar in Cisar najbolje do zdaj

Lepi uvrstitvi sta dosegla tudi Anton Vidmar in Alex Cisar, ki sta preizkušnjo končala na 22. oziroma 24. mestu. Oba sta zgrešila le po en strel na zadnjem strelskem postanku (oba 19.) in slavita svojo najboljšo posamično uvrstitev v svetovnem pokalu.

"Odlično. Bile so resnično težke razmere na progi, toplo in mehek sneg. Sem pa vesel, ker sem dobro izkoristil zavetrje drugih tekmovalcev in dobro razporedil moči. Na streljanju sem bil izredno osredinjen," je bil zadovoljen Vidmar.

"Rad bi poudaril ekipni uspeh. Mislim, da smo kot ekipa naredili zelo dobro delo. Zelo vesel sem tudi zaradi svojega nastopa, malce mi je le žal ene nepokrite tarče. Mislim, da sem na Pokljuki ujel pravi val dobre energije in zagnanosti, ki se je pokazala tudi danes," pa je dogajanje ocenil Cisar.

Trije dobitniki točk so navdušili trenerja Ricca Grossa, ki je doma prav iz Ruhpoldinga: "Odličen rezultat. Jaka na stopničkah, tudi Toni in Alex sta bila odlična. Danes je bilo resnično pomembno dobro streljanje in Jakov je bil stoodstoten, druga dva pa 95-odstotna, kar je vrhunsko. To je naš najboljši rezultat v sezoni, a sem prepričan, da še ni konec."

V četrtek bo na sporedu ženska posamična tekma na 15 kilometrov, v petek moška štafeta, v soboto ženska štafeta, v nedeljo pa obe tekmi s skupinskim startom.

Jakov Fak po dveh letih spet na zmagovalnem odru

Zaradi težav organizatorjev s sliko je bil današnji prenos na TV Slovenija 2 prekinjen, za kar se vsem gledalcem opravičujemo.


Posamična tekma, 20 km (M):     * 
 1. J. T. BOE     NOR 48:48,4 (2)
 2. V. S. CHRISTIANSEN NOR  +9,9 (1)
 3. J. FAK       SLO  29,3 (0)
 4. S. H. LAEGREID   NOR  42,8 (1)
 5. T. GIACOMEL    ITA  47,6 (1)
 6. B. DOLL      NEM  56,3 (1)
...                  
22. A. VIDMAR     SLO 3:08,1 (1)
24. A. CISAR      SLO 3:27,9 (1)
57. M. DOVŽAN     SLO 6:34,2 (4)
70. R. TRŠAN      SLO 7:28,0 (2)
                   
 * - zgrešeni streli/kazenski krogi 

Svetovni pokal (11/21):        
 1. J. T. BOE     NOR  869 točk
 2. S. H. LAEGREID   NOR  725   
 3. V. S. CHRISTIANSEN NOR  428   
 18. J. FAK       SLO  260   
 41. M. DOVŽAN     SLO   51   
 43. A. CISAR      SLO   46   
 53. A. VIDMAR     SLO   27   
 69. L. PLANKO     SLO   10