Quentin Fillon Maillet je tekmo začel z 9. mesta in na koncu z zmago prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala pred rojakom Emilienom Jacquelinom. Foto: EPA
Quentin Fillon Maillet je tekmo začel z 9. mesta in na koncu z zmago prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala pred rojakom Emilienom Jacquelinom. Foto: EPA

Vse do zadnjega streljanja je kazalo, da bo Aleksander Loginov zlahka ubranil zmago. Še najbližje mu je bil dvakratni svetovni prvak v tej disciplini, Francoz Emilien Jacquelin, pa tudi ta je pred zadnjim streljanjem zaostajal več kot 52 sekund.

Loginov ni mogel verjeti, kaj se mu je pripetilo. Foto: EPA
Loginov ni mogel verjeti, kaj se mu je pripetilo. Foto: EPA

A Rus je na zadnjem postanku zgrešil zadnje tri strele in zapravil vodstvo. Trikrat je zgrešil tudi Jacquelin, kar je izkoristil drugi Francoz Quentin Fillon Maillet, ki je tekmo začel kot deveti. Drugi je bil na koncu Samuel Samuelsson, tretji pa Tarjei Boe. Fillon Maillet je z deveto zmago v karieri in tretjo v sezoni prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku pokala, kjer je zdaj drugi Jacquelin.

Točke osvojil le Klemen Bauer

Slovenci niso navdušili, saj je točke z 31. mestom osvojil le Klemen Bauer. Najboljši Slovenec Jakov Fak nikakor ne najde forme, tokrat je bil 48.

"Današnja tekma je bila zelo slaba. Nekako si tudi sam ne znam razložiti, zakaj nisem mogel hitreje. Bilo je še slabše, kot na sprinterski preizkušnji. Streljanje je bilo, razen enega postanka, OK. Je pa tako, da je tudi pri streljanju vse povezano s počutjem na progi. Če lahko dobro tečeš, si lahko tudi bolj zbran na strelišču. V tem trenutku težko povem kaj več pametnega," odgovore na vprašanje o formi letos išče Jakov Fak.

"Današnja tekma je potekala v še enih ekstremnih razmera, v močnem sneženju in vetru. Klemen Bauer se je uvrstil na 31. mesto, a smo kasneje dobili klic športnega direktorja, da se je uvrstil na 35. mesto. Za Jakova Faka še sedaj ne vemo, kakšne težave je imel. Enostavno se ni počutil dobro v teku. Za Lovrom Plankom pa je tretja zasledovalna tekma v svetovnem pokalu, ni se dobro znašel na strelišču, ampak so bile razmere tudi zelo zelo težke," pa je tekmo videl glavni trener moške reprezentance Janez Marič.

BIATLON – SVETOVNI POKAL

OBERHOF

Zasledovanje, 12,5 km (M)

 1. Q. FILLON MAILLET FRA 36:48,3 (2)
 2. S. SAMUELSSON   ŠVE  +9,9 (1)
 3. T. BOE       NOR  15,6 (3)
 4. S. H. LAGREID   NOR  15,7 (4)
 5. A. LOGINOV     RUS  18,5 (3)
...                  
31. K. BAUER      SLO 3:06,8 (4)
48. J. FAK       SLO 4:18,4 (3)
57. L. PLANKO     SLO 7:28,9 (10)
                    
 * - zgrešeni streli/kazenski krogi  
Biatlon - svetovni pokal: zasledovalna tekma (M), posnetek iz Oberhofa

SKUPNI VRSTNI RED (11/22):

 1. Q. FILLON-MAILLET  FRA    461
 2. E. JACQUELIN    FRA    449
 3. S. SAMUELSSON    ŠVE    425
 4. T. BOE       NOR    404
 5. V.-S. CHRISTIANSEN NOR    379
44. J. FAK       SLO     63
67. M. DOVŽAN      SLO     15
72. K. BAUER      SLO     12

Polona Klemenčič drugič leže zgrešila kar štirikrat

Popoldne je Oberhof gostil še zasledovalno tekmo biatlonk. Slovenske barve je branila Polona Klemenčič, ki se je na progo podala s 36. mesta, minuto in 33 sekund za zmagovalko sprinta Norvežanko Marte Olsbu Roeiseland.

Norvežanka Roeiseland se je utrdila v vodstvu svetovnega pokala, kjer ima pred Elvir Öberg zdaj že 88 točk prednosti, medtem ko njena sestra Hanna Öberg (na fotografiji) zaostaja za 134 točk. Foto: EPA
Norvežanka Roeiseland se je utrdila v vodstvu svetovnega pokala, kjer ima pred Elvir Öberg zdaj že 88 točk prednosti, medtem ko njena sestra Hanna Öberg (na fotografiji) zaostaja za 134 točk. Foto: EPA

Na prvem streljanju je Klemenčič podrla vseh pet tarč in napredovala na 26. mesto, a nato je ob drugem streljanju leže zgrešila kar štirikrat in zgrmela na 53. mesto. Na tretjem strelskem postanku je zgrešila še dvakrat in na zadnjem enkrat. S skupno sedmimi kazenskimi krogi in več kot šestimi minutami zaostanka je Polona Klemenčič nedeljsko zasledovanje v Oberhofu končala na predzadnjem, 55. mestu med uvrščenimi biatlonkami.

Norvežanka vodila od štarta do cilja

Marte Olsbu Roeiseland je vodila od začetka do konca, skupno je zgrešila le dva od 20 strelov in si je suvereno pritekla 14. zmago v svetovnem pokalu. Dobre pol minute je zaostala Švedinja Hanna Öberg, devetouvrščena iz sprinta, medtem ko je s 3. mestom prvič v sezoni na zmagovalne stopničke stopila Belorusinja Dinara Alimbekova, nato pa sta se pod odrom zvrstili dve Francozinji.

V prihajajočem tednu biatlonska karavana ostaja v Nemčiji, a se seli v Ruhpolding na Bavarsko.

Zasledovanje, 10 km (Ž):

                  * 
 1. M.-E. ROEISELAND NOR 33:18,8 (2)
 2. H. ÖBERG     ŠVE  +33,4 (2)
 3. D. ALIMBEKAVA   BLR  42,7 (2)
 4. J. SIMON     FRA  51,2 (3)
 5. A. CHEVALIER   FRA  59,7 (1)
 6. L. T. HAUSER   AVT 1:21,9 (1)
...                 
55. P. KLEMENČIČ   SLO 6:06,8 (7)
                   
     * - kazenski krogi     
Biatlon - svetovni pokal: zasledovalna tekma (Ž), prenos iz Oberhofa

SKUPNI VRSTNI RED (11/22):

 1. M. O. ROEISELAND  NOR    537
 2. E. ÖBERG      ŠVE    449
 5. D. ALIMBEKAVA    BLR    418
 3. H. ÖBERG      ŠVE    404
 4. L. T. HAUSER    AVT    382
77. P. KLEMENČIČ    SLO     8
V živo