Francozi so svetovni prvaki! Foto: EPA
Francozi so svetovni prvaki! Foto: EPA
Sloveniji je uspelo izpolniti cilj prebiti se med šest najboljših ekip na svetu, Jakov Fak, Rok Tršan, Klemen Bauer in Miha Dovžan so na koncu po trdem boju z Rusi zasedli peto mesto. Foto: EPA
Sloveniji je uspelo izpolniti cilj prebiti se med šest najboljših ekip na svetu, Jakov Fak, Rok Tršan, Klemen Bauer in Miha Dovžan so na koncu po trdem boju z Rusi zasedli peto mesto. Foto: EPA

Levji delež za visoko slovensko uvrstitev sta opravila Jakov Fak, ki je ekipo z 11. pripeljal na peto mesto, in Klemen Bauer, ki je poskrbel, da je bila Slovenija ob zadnji menjavi še mesto višje. Tršan je s strelsko ničlo ekipo držal na četrtem mestu vse do zadnjega streljanja, v zadnjem krogu pa ga je najboljši ruski biatlonec Aleksander Loginov ujel.

V končnici je Tršan še enkrat poskušal z napadom, že prehitel Rusa, a si mu ni uspelo priboriti notranjega položaja pred sklepnima desnima zavojema, kar je Loginov izkoristil za zmago v medsebojnem obračunu.

"Lahko rečem le odlično. V teh težkih razmerah so fantje pokazali nastop, ki je blizu optimalnemu. Škoda, da je Miha že na prvem vzponu zlomil palico in tam porabil precej energije, da je držal stik z najboljšimi in bil zato na prvem streljanju morda malo manj zbran. Če bi bil še malo bližje, bi Jakovu še olajšal delo. Rok pa je bil v prvih dveh krogih malo preveč zadržan, tudi v finišu bi preprosto moral stopiti pred Loginova in si priboriti notranjo pozicijo, saj je bil pred njim. A res je, da je v trenutku, ko se Slovenija z Rusijo enakovredno bori za četrto mesto, to za nas preprosto presežek," je tekmo ocenil glavni trener reprezentance Uroš Velepec.

Štafeta (M), 4x7,5 km:             *   
 1. FRANCIJA           1:12:35,9 (0+4) 
    Jacquelin/Fourcade/Desthieux/Fillon
    Maillet                            
 2. NORVEŠKA               +21,5 (1+12)
    Christiansen/Dale/T. Boe/J. T. Boe 
 3. NEMČIJA                 36,2 (1+8) 
    Lesser/Horn/Peiffer/Doll           
 4. RUSIJA                1:44,7 (0+9) 
 5. SLOVENIJA             1:45,8 (0+8) 
    Dovžan/Fak/Bauer/Tršan             
 6. AVSTRIJA              2:28,5 (2+12)
 7. ITALIJA               2:32,0 (0+9) 
 8. ZDA                   2:32,9 (0+5) 
 9. BELORUSIJA            2:40,4 (0+6) 
10. ŠVEDSKA               3:28,9 (2+10)
                                       
     * - kazenski krogi + poprave      

Francozi prvaki
Po pričakovanem scenariju so se za zlato udarili Norvežani in Francozi, na vrh pa so prišli galski petelini.

Potem ko je moral že v prvi predaji v kazenski krog Norvežan Vetle Sjastaad Christiansen, so bili vse do zadnjega streljanja skupaj v vodstvu Francozi in Nemci. Ko pa je moral Benedikt Doll po zadnjem streljanju v kazenski krog, ga je ujel in prehitel Johannes Thingnes Bø in branilcem naslova zagotovil srebro. V ospredju je Quentin Fillon Maillet Franciji zanesljivo priboril naslov.

Norvežanke pred Nemkami
Zlata so se na ženski štafeti veselile Norvežanke pred Nemkami in Ukrajinkami.

Slovenke so po obetavnem uvodu zaostale za krog in zasedle 19. mesto. Slovenijo so zastopale vse štiri tekmovalke, ki so na prizorišču SP-ja, Lea Einfalt, Polona Klemenčič, Nika Vindišar in Nina Zadravec.

Četrto zlato za Roeiselandovo
Junakinja svetovnega prvenstva v Dolomitih je nedvomno Norvežanka Marte Olsbu Roeiseland, ki je osvojila zlato kolajno še z žensko štafeto, pred tem pa že z mešano štafeto, v mešanih parih in v sprintu, bronasti kolajni pa je osvojila tudi v preostalih posamičnih preizkušnjah – zasledovanju in na posamični tekmi na 15 km.

Ob Roeiselandovi so za Norveško nastopile še Synnoeve Solemdal, Ingrid Landmark Tandrevold in Tiril Eckhoff in imele kljub kazenskemu krogu v cilju deset sekund prednosti pred Nemkami in 18 pred Ukrajinkami.

Štafeta (Ž), 4x6 km:               *   
 1. NORVEŠKA           1:07:05,7 (1+9) 
  Solemdal/Tandrevold/Eckhoff/Roiseland
 2. NEMČIJA                +10,7 (0+9) 
    Horchler/Hinz/Preuss/Herrmann      
 3. UKRAJINA                18,4 (0+8) 
    MErkušina/Džima/Semerenko/Pidrušna 
 4. ČEŠKA                   31,1 (0+10)
 5. ŠVEDSKA                 44,9 (1+11)
 6. ŠVICA                   47,1 (0+11)
 7. POLJSKA                 50,3 (0+6) 
 8. RUSIJA                1:02,6 (1+11)
 9. KANADA                2:13,7 (1+12)
10. ITALIJA               2:29,4 (3+12)
...                                    
19. SLOVENIJA            za krog (4+16)
    Vindišar/Einfalt/Zadravec/Klemenčič
     * - kazenski krogi + poprave      

Senzacionalno vodstvo Poljakinj do zadnje predaje
Po treh menjavah so prepričljivo vodile Poljakinje, ki pa v zadnji niso zdržale visokega ritma in padle na sedmo mesto. Še po zadnjem streljanju pa se je obetal drugačen razplet, saj so za Norvežankami strelišče zapustile Ukrajinke, Čehinje, Nemke in Poljakinje. Te so kmalu izpadle iz boja za kolajne, nekdanja smučarska tekačica Denise Herrmann pa je potrdila svojo premoč v smučini in Nemčiji priborila srebro.

Nina Zadravec kar trikrat v kazenski krog
Za Slovenijo se je tekma začela tako rekoč sanjsko, saj je bila mlada Nika Vindišar po dveh streljanjih celo tretja. Do menjave je nato padla na 12. mesto. Lea Einfalt je zdrsnila na 16., ko pa je morala Nina Zadravec po drugem streljanju trikrat v kazenski krog, je Slovenija močno zaostala. Ko je morala v kazenski krog še Klemenčičeva, je Slovenija zaostala za krog.

"Začeli smo res dobro. Nika je bila hitra tudi v prvih dveh krogih v smučini. Lea je nastopila nekako v skladu s pričakovanji, ko pa je morala Nina trikrat v kazenski krog, je bilo tekme konec. Poloni je ostalo le še, da beži pred prvimi, da je ne ujamejo, in to se danes ni izšlo," je tekmo opisala trenerka Andreja Mali.

V nedeljo bosta na sporedu še obe tekmi s skupinskim štartom, edini slovenski predstavnik zadnjega dne pa bo Jakov Fak.

Racija v sobi svetovnega prvaka Loginova

Italijanska policija je v zgodnjih jutranjih urah na prizorišču svetovnega prvenstva v biatlonu v Antholzu v hotelskih sobah ruskih reprezentantov izvedla dopinško racijo, je vodja ruske biatlonske zveze Vladimir Dračev potrdil za ruske agencije. Policija je dejala, da biatlonca Aleksandra Loginova sumi nove kršitve protidopinških pravil.

Dračev je dejal, da je bila racija povezana s tem, da je "glavni trener ruske ekipe Aleksander Kasperovič uporabljal akreditacijo druge osebe", in dodal, da je bil to povod, da Loginov spet krši protidopinška pravila. Loginov je od novembra 2014 do novembra 2016 že prestal dveletni suspenz. 28-letnik iz Saravova je na SP-ju na Južnem Tirolskem že osvojil zlato v sprintu in bron na zasledovalni tekmi.

Danes je Loginov nastopil z rusko štafeto.

Slovenski biatlonci končali na petem mestu