Med biatlonci si je peti veliki kristalni globus zagotovil Johannes Thingnes Boe. Drugo mesto je zasedel njegov starejši brat Tarjei Boe. Foto: AP
Med biatlonci si je peti veliki kristalni globus zagotovil Johannes Thingnes Boe. Drugo mesto je zasedel njegov starejši brat Tarjei Boe. Foto: AP

Na 15 km dolgi tekmi s skupinskim startom je dobitnik velikega kristalnega globusa za 44,5 sekunde ugnal rojaka Johannesa Dale-Skjevdala. Na najnižjo stopničko na odru za zmagovalce je danes stopil Francoz Emilien Jacquelin, ki je zaostal 1:07,2 minute.

Za Boeja je to osma zmaga v letošnji sezoni svetovnega pokala, s temi pa si je prisvojil že peti veliki kristalni globus v karieri za najboljšega biatlonca v skupnem seštevku.

Po prvem streljanju se med tekmovalci še niso naredile večje razlike. Toda medtem ko so drugi počasi začeli grešiti na strelišču, je bil Boe še naprej natančen, po drugem streljanju si je že nabral nekaj več prednosti pred rojakom Vetlejem Sjaastadom Christiansenom.

Tudi v tretje je bil Boe brezhiben in tako le še stopnjeval prednost, po tretjem postanku je imel že več kot 40 sekund naskoka. V zadnjem strelskem nastopu je Boe celo enkrat zgrešil, a to ni vplivalo na razplet tekme.

Fak je danes na strelišču zgrešil trikrat, na koncu pa soliden nastop sklenil kot 17. Na prvih dveh postankih leže je zgrešil po enkrat, na tretjem postanku pa je prvič streljal brez napake in strelišče zapustil na 16. mestu. V svojem drugem streljanju stoje je nato zgrešil še enkrat.

Vitozzi z 21. mestom potrdila globus

Lisa Vittozzi je dosegla uspeh kariere. Foto: AP
Lisa Vittozzi je dosegla uspeh kariere. Foto: AP

Veliki kristalni globus je kljub le 21. mestu pripadel Italijanki Lisi Vitozzi. Pred zadnjo tekmo sezone so bile še vedno mogoče spremembe v seštevku pokala. Na zadnji tekmi sicer ni blestela, sicer zanesljiva strelka je zgrešila petkrat in končala šele na 21. mestu. A kljub temu je nekaj prednosti zadržala.

Ostalo ji je 23 točk naskoka pred Jeanmonnot, ki se je z zmago zavihtela na drugo mesto. Norvežanka Ingrid Landmark Tandrevold, ki je imela še nekaj možnosti za skupno zmago, je z osmim mestom padla na skupno tretje. 25-letna Jeanmonnot, ki je slavila četrtič v karieri, je za 11 sekund prehitela Nemko Janino Hettich-Walz. Obe sta zgrešili po enkrat. Tretja je bila s 15,8 sekunde zaostanka rojakinja zmagovalke Gilone Guigonnat, ki je edina med vodilnimi pokrila vse tarče.

Za mano je najslabši skupinski start. Že takoj na prvem streljanju nisem naredila korekcije, zato so bili trije streli mimo. Sicer ne vem, kakšna korekcija je bila, ker je bilo brezvetrje, kot tudi na nastrelitvi, tako da mi ni jasno, zakaj so bili streli toliko mimo, da sem morala narediti korekcijo.

Anamarija Lampič

Lampič, ki je bila na sobotnem zasledovanju po novi neprepričljivi strelski predstavi 23., je tudi tokrat na strelišču začela slabo. Ob prvem postanku je zgrešila trikrat in z 29. mestom zapravila možnosti za boljšo uvrstitev. Nekoliko bolje se je odrezala na drugem strelskem nastopu, ko je zgrešila le enkrat, a uvrstitve ni bistveno popravila. Tudi naslednja postanka sta pomenila nove kazenske kroge, ob tretjem je zgrešila dvakrat, ob zadnjem pa trikrat, tako da je na koncu s skupno devetimi zgrešenimi tarčami in zaostankom 3:15,9 končala na 28. mestu.

"Sezona je za mano in sem zelo vesela. Biti skupno med najboljšo dvajseterico v drugem letu v svetovnem pokalu je velik dosežek, tako da sem zelo ponosna. Pred mano je tako kot vsako leto veliko dela, veliko motivacije še za naprej, da bom še boljša. Odlično se počutim v tej ekipi in upam, da bomo naprej ustvarjali še boljše rezultate," je dejala najboljša slovenska biatlonka.

Skupinski start (M), 15 km:     * 
 1. J. THINGNES BOE  NOR 36:03,4 (1) 
 2. J. DALE-SKJEVDAL  NOR  +44,5 (2) 
 3. E. JACQUELIN    FRA 1:07,2 (3) 
 4. T. GIACOMEL    ITA 1:15,1 (4) 
 5. T. BOE       NOR 1:19,9 (4) 
...                  
17. J. FAK       SLO 2:44,0 (3) 

Skupinski start (Ž), 12,5 km:    * 
 1. L. JEANMONNOT   FRA 32:55,0 (1)
 2. J. HETTICH-WALZ  NEM  +11,9 (1)
 3. G. GUIGONNAT    FRA   15,8 (0)
 4. J. BRAISAZ BOUCHET FRA   22,1 (4)
 5. A. GANDLER     AVT   25,6 (1)
...                  
28. A. LAMPIČ     SLO  3:15,9 (9)
                    
 * - zgrešeni streli/kazenski krogi  

Skupni vrstni red

Ženske (21/21):           
 1. L. VITOZZI   ITA      1091
 2. L. JEANMONNOT FRA      1068
 3. I. TANDREVOLD NOR      1044
...                 
17. A. LAMPIČ   SLO      378
63. P. KLEMENČIČ  SLO       44
85. L. REPINC   SLO       7

Moški (21/21):            
 1. J. T. BOE   NOR      1262
 2. T. BOE     NOR      1080
 3. J. D.-SKJEVDAL NOR      949
...                 
24. J. FAK     SLO      313
40. L. PLANKO   SLO      108
47. A. VIDMAR   SLO       64
50. M. DOVŽAN   SLO       61
90. M. REPNIK   SLO       3