Jakov Fak. Foto: EPA
Jakov Fak. Foto: EPA

35-letni Fak komaj čaka na začetek svetovnega pokala med 29. novembrom in 4. decembrom v Kontiolahtijem. Prav na vzhodu Finske je Fak spisal enega največjih uspehov v karieri, ko je na tekmi s skupinskim startom pred sedmimi leti in pol postal svetovni prvak. To mu je pred tem uspelo tudi v Ruhpoldingu pred desetimi leti na individualni tekmi na 20 km.

Od Kontiolahtija 2015 je medaljo na velikih tekmovanjih osvojil še na olimpijskih igrah v Pyeongchangu, ko je bil na individualni preizkušnji srebrn. Po skupno šestih kolajnah, štirih v slovenskem dresu, že več kot desetletje velja za prvo ime slovenske biatlonske reprezentance.

Zadovoljen s pripravljalnim obdobjem
"Priprave so potekale v redu. Mislim, da je trener zadovoljen z opravljenim delom. Mi smo tudi. Vsi so zelo motivirani, ekipa deluje dobro kot celota. Vlada dobro vzdušje in dobro se dela. Kot tekmovalec imaš dostikrat slabe občutke, ko so intervalni treningi in se ne počutiš najbolje. Vsaj ne tako, kot bi si želel. Ampak to je del procesa, ki ga moraš predelati," je v pogovoru za STA dejal Jakov Fak.

Večkrat ga pomirijo predvsem številke, če ga že občutki občasno varajo. "Včasih so tisti neposredni občutki slabi, a nato pride trener s časi ter koliko m/s tečeš in je potem malo bolje."

V novi sezoni celotna reprezentanca, tako moška kot ženska, vadi pod vodstvom nemškega strokovnjaka in nekdaj odličnega tekmovalca Ricca Grossa. S Fakom sta nekaj časa celo tekmovala skupaj v svetovnem pokalu, preden je zdaj 52-letni Nemec po koncu sezone 2006/07 končal kariero in se posvetil trenerskemu poslu.

Težko si postavim neki določen cilj. Že lani, ko sem si jih postavljal in je bila olimpijska sezona zame zelo pomembna, sem deset dni pred sezono zbolel. To se mi je nato vleklo skozi celotno tekmovalno obdobje, po olimpijskih igrah pa sem zbolel za korono in sezone je bilo konec.

Jakov Fak

Biatlon ne jemlje kot službo
Petnajst let pozneje je Fak v zrelih športnih letih, čeprav se z oznako, da je "v letih", ni strinjal. "V letih ne bi rekel, da sem. Glede na sestavo ekipe sem sicer najstarejši, a ne glede na vse sem še vedno motiviran. Ker to rad počnem že od začetka in na to ne gledam kot službo, ampak enostavno se v tem še vidim in najdem."

V lanski sezoni nič ni šlo po željah
In čeprav je motiviran ter pripravljen na novo sezono, si ciljev ne postavlja. Izučile so ga tudi izkušnje iz lanske sezone, ko mu ni šlo po načrtih. "Težko si postavim neki določen cilj. Že lani, ko sem si jih postavljal in je bila olimpijska sezona zame zelo pomembna, sem deset dni pred sezono zbolel. To se mi je nato vleklo skozi celotno tekmovalno obdobje, po olimpijskih igrah pa sem zbolel za korono in sezone je bilo konec."

Cilj je tako le – ostati zdrav in motiviran. Glede na to, da so bile zadnje sezone specifične zaradi pandemije, bo letos najbrž stanje bolj normalno ter z manj potovanji, kar Fak pozdravlja. Tudi vrnitev Pokljuke v koledar svetovnega pokala je opisal z besedo "odlično".

Nihče ne ve bolje, kako se vrniti po bolezni
"Nekako smo se znašli v sezoni, kjer je potovanj precej manj, zato se ne bomo toliko vozili naokoli, a vseeno tekmovali iz tedna v teden na drugih prizoriščih," je dodal. Možnosti za razna obolenja bi lahko bilo s tem manj, a kot pravi, se pri tem ne da storiti nič.

"Ne da se nič naučiti. Če bi se dalo, bi lahko sklenili, bodisi da sem totalni butec bodisi enostavno velikokrat nimam sreče. Tako pač je. Sprijazniš se s tem in če se je kdo naučil, kako se vrniti po boleznih, sem to jaz."