Živa Klemenčič, Anamarija Lampič in Polona Klemenčič skupaj z obetavno Leno Repinc sestavljajo ekipo biatlonk. Foto: www.alesfevzer.com
Živa Klemenčič, Anamarija Lampič in Polona Klemenčič skupaj z obetavno Leno Repinc sestavljajo ekipo biatlonk. Foto: www.alesfevzer.com

"O pričakovanjih je neprijetno govoriti," pred domačo tekmo, ki bo na sporedu med 5. in 8. januarjem, pravi nemški trener Ricco Gross. Obenem pa dodaja: "Vsekakor imamo lepe možnosti v obeh štafetah. V posamični konkurenci pa se bo vsak tekmovalec boril za svoje najboljše uvrstitve."

Reprezentanca je jasna. V moški konkurenci bodo slovenske barve branili Jakov Fak, Miha Dovžan, Rok Tršan, Alex Cisar, Lovro Planko in Anton Vidmar. Med dekleti je prvo ime trenutno Polona Klemenčič, javnost nestrpno pričakuje redne nastope Anamarije Lampič, vrsto izkušenj ima Živa Klemenčič, priključuje se Lena Repinc.

Anamarija Lampič po odličnem začetku sezone pripravljena na Pokljuko

Lampič o petem mestu na debiju: Res je bilo noro

Ženska vrsta je z letošnjimi dosežki Polone Klemenčič vnovič dobila tekmovalko, ki se redno poteguje za uvrstitev med 20 najboljših. "Res sem zadovoljna. Videla sem, da se da, in potem je vse lažje," je dejala tekmovalka kranjskega Triglava in dodala, da je bila posebej vesela uspešnega nastopa ženske štafete in osmega mesta.

Poseben magnet za občinstvo je Anamarija Lampič, presenečenje sprinta iz Hochfilzna, saj je ob premieri v svetovnem pokalu osvojila peto mesto. Pred Pokljuko je povedala: "Počutim se dobro, imam veliko energije, ki jo je po treh tednih tekem sicer malo, ampak tukaj je božič, čas za družino, drobna darila in vse gre spet gor." O svoji biatlonski premieri je dodala: "Nisem bila šokirana samo jaz, ampak tudi vsi drugi. Res je bilo noro. V conah za intervjuje sem bila skoraj uro in pol, ampak bilo je super. Upam le, da bo šlo tako naprej."

Ricco Gross upe za Pokljuko polaga v obe štafeti. Foto: EPA
Ricco Gross upe za Pokljuko polaga v obe štafeti. Foto: EPA

Tekmovalka svari pred prevelikimi pričakovanji na Rudnem polju: "Letos nabiram izkušnje. To je moje prvo leto in želim si preizkusiti čim več stvari, da me pozneje kaj ne preseneti." Ob tem je že omenila letošnjo nerodnost, ko je na eni od tekem startala prezgodaj in bila diskvalificirana, a je to vzela kot dragoceno šolo.

Fak: Pokazati moram več

Jakov Fak z enim sedmim mestom ni povsem zadovoljen z opravljenim: "Solidno, ni pa še tako, kot sem si želel sam in vem, da zmorem. Bilo je preveč podarjenih mest pred mano. Zavedam se, da moram pokazati več. Prav veselim se, da bo prvi svetovni pokal po novem letu na Pokljuki, in prav za tukaj si želim, da bi šlo vse po načrtih."

Na Rudno polje je Fak povabil gledalce: "Vesel sem že, da bo prišlo v četrtek toliko otrok, saj smo tudi ambasadorji svojega športa. Le z velikim številom tekmovalcev lahko najdemo nove mlade in uspešne biatlonce. Seveda pa prav lepo vabljeni vsi, ki imajo radi ta šport. Veseli bomo prav vsakega vzklika na Pokljuki."

Prizorišče v grobem že urejeno

Biatlonska karavana se prvič po februarju 2021 in svetovnem prvenstvu vrača na Pokljuko. Od 5. do 8. januarja se bodo tekmovalke in tekmovalci pomerili v obeh sprintih, zasledovanjih ter v mešanih parih in mešanih štafetah. Prizorišče je dva tedna pred tekmo v grobem že urejeno.
"Ta konec tedna bomo razvozili še zadnji sneg. Veseli smo, da vreme ne bo odločilno več vplivalo na tekmo, in s tem je vse urejeno," je povedal predsednik organizacijskega odbora Jelko Kacin in izrazil prepričanje, da bo ekipa na Pokljuki tudi s pomočjo slovenske vojske in prostovoljcev iz bližnjih občin dobro in pravočasno opravila vse naloge, ki še čakajo. "Z dosedanjim potekom smo zelo zadovoljni."

Letos naj bi na Pokljuki nastopilo približno 280 tekmovalcev iz približno 25 držav, prijave še niso povsem zaključene. Naloge pri pripravi prizorišča zato niso majhen zalogaj: "A letos smo ob 30. obletnici svetovnega pokala na Pokljuki zelo motivirani. Večja dela bodo končana v petek, da bo večina pokljuških delavcev v miru preživela božične praznike."

Lampičeva in Fak želita še stopnjevati formo na Pokljuki