Na prvi preizkušnji nove zime sta bila najhitrejša Šveda Sebastian Samuelsson and Hanna Öberg. Foto: EPA
Na prvi preizkušnji nove zime sta bila najhitrejša Šveda Sebastian Samuelsson and Hanna Öberg. Foto: EPA

Med mešanimi pari sta zmagala Šveda Hanna Öberg in Sebastian Samuelsson pred Nemcema Franzisko Preuss in Erikom Lesserjem ter Norvežanoma Marte Olsbu Roeiseland in Vetlejem Sjaastadom Christiansenom.

Nika Vindišar je že v prvem krogu morala dvakrat v kazenski krog, ko pa je kazenski krog dodala še v drugem, tudi Miha Dovžan za seboj ni mogel zadržati napada vodilnih in slovenski par je zaostal za krog in zasedel 19. mesto.

Med mešanimi štafetami je Italija v postavi Lisa Vittozzi, Dorothea Wierer, Lukas Hofer in Dominik Windisch vodila od starta do cilja, pa čeprav je Norveška v sami končnici še ogrozila vodilno pozicijo Italije. Tretje mesto so osvojili Švedi in na domačem terenu potrdili dobro formo.

Slovenija se je predstavila le z ženskim delom štafete. Polona Klemenčič je nastopila solidno in na prvem streljanju popravljala en strel, na drugem dva ter predala kot 16., Nina Zadravec pa ni zdržala visokega ritma svetovne elite in po tem, ko je morala po drugem streljanju v kazenski krog, jo je pred predajo ujela vodilna Italija. Dvakratni mladinski svetovni prvak Alex Cisar, ki še čaka na debi v svetovnem pokalu, in Rok Tršan tako sploh nista dobila priložnosti, ekipa pa je tekmo končala na 22. mestu in bila ena od osmih reprezentanc, ki so zaostale vsaj za krog.

V nedeljo se bosta v sprintu predstavila tudi Jakov Fak in Klemen Bauer, ki sta tokrat dobila dodaten dan počitka. Glavni trener Uroš Velepec je tako odločil, ker ženski del ekipe po njegovi oceni še ni tako dobro pripravljen, da bi Slovenija lahko posegala po visokih uvrstitvah.

Skupaj je v letošnjem biatlonskem koledarju deset prizorišč, ki bodo gostila svetovni pokal. Med 23. in 26. januarjem bodo biatlonci nastopali na Pokljuki, vrhunec sezone pa bo februarsko svetovno prvenstvo v Anterselvi. Sezona se bo končala 22. marca prihodnje leto v Oslu.

Mešani pari:                       *   
 1. ŠVEDSKA              36:42,1 (2+11)
    Öberg/Samuelsson                   
 2. NEMČIJA                +18,1 (1+9) 
    Preuss/Lesser                      
 3. NORVEŠKA                40,4 (1+16)
    Toeiseland/Christiansen            
19. SLOVENIJA           predčasen konec
    Vindišar/Dovžan                    

Mešana štafeta:                        
 1. ITALIJA            1:05:56,1 (0+9) 
    Vittozzi/Wierer/Hofer/Windisch     
 2. NORVEŠKA                +4,1 (0+15)
    Tandrevold/Eckhoff/T. Boe/ J.T. Boe
 3. ŠVEDSKA                 59,9 (0+11)
    Persson/Brorsson/Nelin/Ponsiluoma  
22. SLOVENIJA          predčasen konec 
    Klemenčič/Zadravec/Cisar/Tršan     
      * - kazenski krogi+poprave