Biatlonci so bili nazadnje na Pokljuki februarja 2021, ko je bilo v Sloveniji svetovno prvenstvo. Foto: EPA
Biatlonci so bili nazadnje na Pokljuki februarja 2021, ko je bilo v Sloveniji svetovno prvenstvo. Foto: EPA

Ne glede na dosežke športnikov je jasno, da bo prireditev tokrat popolnoma drugačna kot pred dvema letoma, saj je med svetovnim prvenstvom trud slovenskih prirediteljev močno skazila epidemija covida-19. Tekmovalci so zato ostali brez navijačev, prirediteljem pa so jo zagodli izpad prihodkov od prodaje vstopnic in povečani stroški zaradi vseh takratnih ukrepov za preprečevanje prenosa okužb.

S te strani prireditelji na Pokljuki spet pričakujejo veselje in praznovanje na tribunah, a ne le med tekmami, saj imajo za vse obiskovalce pripravljen bogat spremljevalni program že na Rudnem polju. Praznično vzdušje bo tudi na blejski promenadi, ki je sicer namenjena božično-novoletnemu času, a bo svoje delovanje podaljšalo do 8. januarja.

Fak razmišlja o koraku naprej

Jakov Fak je sezono začel v solidni formi, toda ena uvrstitev med deseterico nikakor ni tisto, kar ga bi do zdaj zadovoljilo. “Res bi bilo lahko precej boljše. V Franciji je bilo po bolezni težko, a sem vesel, da sem na tekmah sploh zdržal. Zdaj bo treba narediti korak naprej. Mislim, da lahko napredujem tekaško, na strelišču pa pridem do večje zbranosti in mirnosti. Te kvalitete še vedno imam v sebi,” je pred Pokljuko za uradno spletno stran tekmovanja povedal Fak.

Bolj veseli so v slovenskem taboru z mlado triperesno deteljico Alexom Cisarjem, Lovrom Plankom in Antonom Vidmarjem, ki so se vsi že uvrstili med dobitnike točk in letos dosegli najvišje uvrstitve v karieri. A tudi za omenjeno trojko, kot tudi za izkušena Miho Dovžana in Roka Tršana velja, da želijo že na Pokljuki storiti še korak naprej.

Anamarija Lampič mora osvojiti še streljanje stoje

V ženski konkurenci je letos prvo ime Polona Klemenčič, ki s posameznimi dosežki nakazuje, da se lahko bori za uvrstitev med deseterico. Najbolj pa so v slovenski javnosti nestrpni v zvezi z Anamarijo Lampič. Ta se je letos predstavila le na sprintu v Hochfilznu, kjer je ob krstu med elito osvojila peto mesto. S tem dokazuje, da ima Slovenija tekmovalko, ki je sposobna poseči tudi po zmagi. A po prestopu iz tekaških v biatlonske vrste se še ni popolnoma navadila na streljanje, predvsem stoje.

Pri tem popolnoma zaupam trenerju Riccu Grossu. Vemo, kdo je in kaj je dosegel. Začeli smo leže in vse gre po načrtih. Stoje sem začela streljati šele septembra in tukaj je razlika. Upam, da je čim prej ne bo več, čeprav nihanja v streljanju zanesljivo bodo, saj so prisotna tudi pri drugih tekmovalcih,” je povedala Lampič.

Komaj čakam, da vidim, kako prenašam pritisk domače tekme. Na progi bo zanesljivo dobro, ne vem pa še, kako bo na strelišču,” je povedala Lampič, ki tekaške turneje prav nič ne pogreša. "Tudi ne spremljam teka več prav podrobno. Osredotočena sem nase in na šport, v katerem sem zdaj.

V rezervi čakata mlada Živa Klemenčič in nadarjena Lena Repinc.

Poziv k uporabi javnega prevoza

Slovenski prireditelji prav zaradi nadarjene domače vrste pričakujejo, da bodo na Rudnem polju polne tudi tribune. Nekaj več kot običajno naj bi bilo tudi obiskovalcev iz tujine, saj imajo okoliške države v petek ob prazniku svetih treh kraljev po večini dela prost dan. Zato je vsem obiskovalcem namenjena prošnja, naj za prihod na tekmo uporabijo javni prevoz, saj je prostora na Pokljuki malo.

Četrtek:
14.20 sprint, ženske

Petek:
14.20 sprint, moški

Sobota:
11.30 zasledovanje, ženske
14.45 zasledovanje, moški

Nedelja:
11.45 mešani pari
14.25 mešane štafete