Podobno kot pred tem v Sloveniji so tudi Bolgari ob podpisu pogodbe Ricca Grossa označili za živo legendo biatlona. Foto: www.alesfevzer.com
Podobno kot pred tem v Sloveniji so tudi Bolgari ob podpisu pogodbe Ricca Grossa označili za živo legendo biatlona. Foto: www.alesfevzer.com

Štirikratni olimpijski prvak je z Bolgari podpisal pogodbo za naslednji dve sezoni oziroma do olimpijskih iger 2026 v Italiji, so na spletu potrdili pri tamkajšnji zvezi. Pred tem je Gross delal tudi z nemško žensko vrsto, Rusi in Avstrijci.

V trenerske vode se je podal po uspešni karieri biatlonca. 17 sezon je tekmoval na najvišji ravni. Zbral je devet posamičnih zmag, 52-krat pa je stopil na oder za zmagovalce. Na svetovnem prvenstvu je osvojil 20 medalj, od tega devet zlatih, na olimpijskih igrah pa jih je dobil osem, štiri, vse s štafeto, so zlate.

Gross bi moral po prvotnih načrtih do iger 2026 voditi Slovenijo, aprila pa je iz slovenskega tabora prišla novica, da s trenerjem prekinjajo pogodbo, ker izbrana vrsta ni dosegla želenih rezultatov. Gross je kot razlog za odhod navedel, da naj bi bil predrag za slovensko vrsto. Velja dodati, da vodilni na Smučarski zvezi Slovenije pri razhodu z Grossom niso imeli popolne podpore športnikov.

"Tako žalostna sem, ker se moramo ločiti. Ne razumem, kdaj in zakaj se je to zgodilo. Lahko samo povem, da nas športnikov nihče ni vprašal, kaj si mislimo o tej odločitvi," je nekaj dni po prekinitvi pogodbe s trenerjem zapisala prva biatlonka v Sloveniji Anamarija Lampič, ki si je trenerja želela do olimpijskih iger 2026. "Hvala za vse, kar si me naučil. Te že pogrešam," je takrat še zapisala tekmovalka.