Klemen Bauer (na sliki s petkovega sprinta, ko je bil 35.) je imel vnovič velike težave ob streljanju stoje, ko je kljub trem popravam moral v kazenski krog. Foto: EPA
Klemen Bauer (na sliki s petkovega sprinta, ko je bil 35.) je imel vnovič velike težave ob streljanju stoje, ko je kljub trem popravam moral v kazenski krog. Foto: EPA

Kot prvi je pri Sloveniji dobro nastopil Miha Dovžan, ki je bil tretji tako po 1. in 2. streljanju, skupaj je imel samo eno popravo stoje, zato je Jakovu Faku predal kot četrti. Najboljši slovenski biatlonec je bil po streljanju leže kar drugi, nato pa je z dvema popravama stoje vse do konca svoje predaje zadržal 4. mesto.

Kot tretji Slovenec je v smučino šel Klemen Bauer. Po prvem streljanju leže z eno popravo je napredoval na tretje mesto, a nato je stoje popravljal trikrat in vseeno pustil eno tarčo nepokrito. Kljub kazenskemu krogu pa je Bauer zdrsnil le na 6. mesto.

Tršan dobil sprint za osmo mesto

Od Roka Tršana in njegove mirne roke je bilo odvisno, ali bo zadržal mesto med deseterico. S hitrim in popolnim streljanjem leže je Tršan ubranil visoko 6. mesto. Na zadnjem, osmem, strelskem postanku je Tršan popravljal enkrat, zaradi slabšega teka je izgubil dve mesti, vseeno pa mu je v ciljnem sprintu uspelo premagati Čeha Michala Krčmarja in ga prehiteti za desetinko.

Kot v Östersundu

Norvežani potrjujejo status prve velesile biatlona. Pred olimpijskimi igrami v Pekingu sta januarja na sporedu že dve štafeti v Ruhpoldingu in Anterselvi. Foto: AP
Norvežani potrjujejo status prve velesile biatlona. Pred olimpijskimi igrami v Pekingu sta januarja na sporedu že dve štafeti v Ruhpoldingu in Anterselvi. Foto: AP

Na vrhu se je ponovil vrstni red iz prve štafete biatloncev na Švedskem: prepričljivo so zmagali Norvežani pred Francozi, tretji pa so bili znova Rusi, čeprav so si privoščili en kazenski krog. Zmagovita četverica Stulra Holm Laegreid, Tarjei Boe, Johannes Thingnes Boe in Vetle Sjaastad Christiansen si je skupaj privoščila vsega pet poprav, tako da jih ni ogrozil niti izjemen tek Francozov, zlasti sobotnega zmagovalca Quentina Fillona Mailleta.

Slovenija je bila v Östersundu le 15., kar je bil najslabši izid slovenske moške štafete v zadnjih dveh zimah.

Roeiseland dobila zasledovalno tekmo

Norvežanka Marte Olsbu Roeiseland je zmagovalka dobila zasledovalno tekmo biatlonk. V zadnjem krogu je za dobre štiri sekunde ugnala zmagovalko sprinta Belorusinjo Hano Sola in 23 Švedinjo Elviro Öberg.

Sola je imela na polovici tekme že več kot minuto naskoka pred Norvežanko in vse je kazalo, da je tekma odločena. Na tretjem strelskem postanku pa je morala dvakrat v kazenski krog, Roeiseland pa le enkrat. Ko je na zadnjem strelskem postanku Sola morala še enkrat v kazenski krog, je to izkoristila Norvežanka in jo v zadnjem krogu prehitela. Zgrešila je tudi Alimbekava, kar je znala kaznovati Öberg in s 17. mesta po sprintu kljub zgrešenemu strelu pritekla do tretjega v zasledovanju.

Edina Slovenka na tekmi Polona Klemenčič je tekmo dobro odprla s strelsko ničlo in napredovala do 45. mesta, ko pa je v nadaljevanju morala trikrat v kazenski krog, so se ji še enkrat več izmuznile prve točke v sezoni. Bila je 51.

Slovenska biatlonska četverica popravila vtis

BIATLON - SVETOVNI POKAL

HOCHFILZEN

Štafeta, 4 x 7,5 km (M):

                                 *   
 1. NORVEŠKA         1:14:37,8 (0+5) 
 2. FRANCIJA             +21,2 (0+8) 
 3. RUSIJA                47,3 (1+7) 
 4. NEMČIJA             1:00,0 (0+10)
 5. ŠVEDSKA             1:30,2 (0+7) 
 6. BELORUSIJA          2:09,5 (0+8) 
 7. UKRAJINA            2:32,5 (0+8) 
 8. SLOVENIJA           2:37,6 (1+8) 
    Dovžan/Fak/Bauer/Tršan           
                                     
    * - poprave + kazenski krogi     

Zasledovanje, 10 km (Ž):           * 
  1. M. O. ROEISELAND NOR 30:04,1 (1)
  2. H. SOLA          BLR    +4,1 (3)
  3. E. ÖBERG         ŠVE    23,3 (1)
  4. D. ALIMBEKAVA    BLR    48,1 (1)
  5. H. ÖBERG         ŠVE  1:11,7 (5)
 ...                                 
 51. P. KLEMENČIČ     SLO  4:19,2 (4)
* - kazenski krogi
Skupni vrstni red (6/22):                        
 1. M. O. ROEISELAND    NOR        276
 2. H. SOLA             BLR        238
 3. D. ALIMBEKAVA       BLR        237
 4. E. ÖBERG            ŠVE        219
 5. L. T. HAUSER        AVT        210