Slovenske biatlonke so izpolnile cilj z uvrstitvijo med najboljšo deseterico. Foto: Sloski.si
Slovenske biatlonke so izpolnile cilj z uvrstitvijo med najboljšo deseterico. Foto: Sloski.si

Po prvi predaji je bila v vodstvu Švedska pred Italijo in Francijo. Slovenija je bila 11. (+51,7 sekunde), Živa Klemenčič pa je brez poprave podrla prav vseh 10 tarč. Na polovici štafetne tekme je vodstvo prevzela Italija, medtem ko je Slovenija predala na 12. mestu (+2:16,1), pri čemer je Lena Repinc imela eno samo popravo stoje.

Kljub osmim strelom dvakrat v kazenski krog

Biatlonska štafeta dosegla zadan cilj

Anamarija Lampič je v prvem delu teka pridobila štiri mesta in leže s petimi streli podrla vseh pet tarč. Vendar se je na streljanju stoje, kamor je prišla kot sedma, zapletlo: iz prvih petih strelov je 27-letnica zadela trikrat, nato pa s popravami ni podrla preostalih dveh tarč.

Ob tem na grafiki sploh ni bil zaznan osmi strel. Če je Anamarija Lampič pozabila oddati vse strele, bi slovenski štafeti grozila kazen. A po informacijah iz slovenskega biatlonskega tabora za TV Slovenija je Lampič ustrelila osemkrat in je porabila vse razpoložljive naboje.

Z dodatnimi 300 metri je šla Anamarija Lampič v zadnji krog na 13. mestu, kljub temu je nekdanja smučarska tekačica predala kot deveta (+2:22,9). V vodstvo se je medtem s Hanno Öberg vrnila Švedska.

Julie Simon je Francozinjam pristreljala prestižno zmago v štafeti. Foto: AP
Julie Simon je Francozinjam pristreljala prestižno zmago v štafeti. Foto: AP

Zadnja Slovenka prehitela zmagovalko

Zadnja Slovenka v štafeti je bila Polona Klemenčič, ki se je v soboto na zasledovanju uvrstila na 17. mesto. Na streljanju leže je potrebovala vse tri poprave, da je zadela vse tarče, in nadaljevala na 9. mestu. Stoje je s samo eno popravo prehitela Avstrijko Liso Thereso Hauser, zmagovalko sprinta v Kontiolahtiju, in Polona Klemenčič je še v teku potrdila osmo mesto Slovenk.

Anamarija Lampič je v teku znova imela najhitrejši čas, ki pa ga je do desetinke v zadnji predaji izenačila Nemka Denise Herrmann (obe 15:39,0). Foto: AP
Anamarija Lampič je v teku znova imela najhitrejši čas, ki pa ga je do desetinke v zadnji predaji izenačila Nemka Denise Herrmann (obe 15:39,0). Foto: AP

V ospredju je Julie Simon pokazala, kako ji ustrezajo neposredna merjenja moči, in proti Elviri Öberg dobila strelski dvoboj, nato pa v teku ohranila prednost za zmago Francozinj pred Švedinjami in Italijankami na tretjem mestu.

Glavni cilj prav štafetna tekma

Anamarija Lampič je v četrtek ob debiju v svetovnem pokalu v sprintu zasedla odlično peto mesto. Kljub nepričakovanemu uspehu so se v slovenskem taboru pod vodstvom Ricca Großa držali prvotnega načrta in najhitrejšo tekačico med biatlonkami umaknili s tekme, saj je bil štafetni nastop prioriteta. Slovenke namreč lovijo točke, ki bi omogočale, da na posamičnih tekmah nastopijo po štiri tekmovalke.

Lampič: Vsa dekleta so zelo hitra

"Tekaško ponovno zelo dober nastop, morda malce slabše kot na sprintu. Malce čutim utrujenost, malce je vse skupaj prišlo za menoj. Zdaj si želim malce odpočiti. Drugače pa ponovno odličen nastop leže, položaj stoje pa mi še dela malce težav, a to je popolnoma razumljivo. Je še veliko prostora za napredek, kar je dobro, da se lahko vsako tekmo izboljšujem," je po tekmi povedala Anamarija Lampič. Lena Repinc je dodala: "Tekmovanje v svetovnem pokalu je povsem nekaj drugega, to je čisto druga raven. Veliko je navijačev in občutki so odlični. Res je dobro, da vsi navijajo zate. Vsa dekleta so tukaj zelo hitra in te resnično prisilijo, da daš vse od sebe. V cilj sem prišla popolnoma izmučena. Z nastopom sem zadovoljna, razen zadnjega strela stoje, ki pa sem ga popravila s prvo popravo. Na splošno sem lahko zelo zadovoljna."

Fak na zasledovanju v Hochfilznu pridobil kar 18 mest

Fak odličen sedmi v zasledovanju
Tekmovalni dan v Hochfilznu so sklenili biatlonci, ki so se pomerili na zasledovalni tekmi. Tekmi, na kateri so nastopili tudi štirje Slovenci: Jakov Fak, Lovro Planko, Alex Cisar in Anton Vidmar. Najbolje se je odrezal Fak, ki je z dvema zgrešenima streloma zasedel 7. mesto. Cisar (dva zgrešena strela) je bil 38., Vidmar (dva zgrešena strela) 45., Planko pa 52. (sedem zgrešenih strelov). Zmagal je Norvežan Johannes Thingnes Boe pred rojakom Sturlo Holmom Laegreidom in Francozom Emilienom Jacquelinom.

"Zanimiva tekma. Format tekmovanja, ki mi je všeč. Ni bilo lahko. Priznam, da sem imel tudi krizo, ko ni šlo, kot bi hotel. Boril sem se do konca in vesel sem, da sem končal na sedmem mestu," je po tekmi povedal Fak.

V Hochfilznu odlična slovenska ženska štafeta in Fak

SVETOVNI POKAL – HOCHFILZEN

Štafeta, 4 x 6 km (Ž):

 1. FRANCIJA           1:14:27,1 (0+4) 
 2. ŠVEDSKA                +10,4 (0+9) 
 3. ITALIJA                 18,5 (0+4) 
 4. NEMČIJA                 33,7 (0+5) 
 5. NORVEŠKA              1:12,9 (0+4) 
 6. ŠVICA                 2:14,2 (0+6) 
 7. ČEŠKA                 2:34,6 (1+10)
 8. SLOVENIJA             3:09,7 (2+8) 
 (Ž. Klemenčič, Repinc, Lampič, P.     
  Klemenčič)                           
Zasledovanje 12,5 km (M):             
 1. J.-T. BOE       NOR    33:50,7 (2)
 2. S.-H. LAEGREID  NOR      +47,9 (2)
 3. E. JACQUELIN    FRA     1:13,9 (3)
 4. Q. FILLON-M.    FRA     1:22,2 (1)
 5. N. HARTWEG      ŠVI     1:35,5 (1)
 6. T. GIACOMEL     ITA     1:42,8 (2)
 7. J. FAK          SLO     1:46,2 (2)
 8. J. DALE         NOR     1:47,5 (3)
 9. S. SAMUELSSON   ŠVE     1:47,6 (2)
10. M. PONSILUOMA   ŠVE     1:53,2 (4)
...                                   
38. A. CISAR        SLO     4:06,0 (2)
45. A. VIDMAR       SLO     4:50,8 (2)
52. L. PLANKO       SLO     6:03,1 (7)