"Pisanje knjige je bila moja najboljša terapija," je na predstavitvi knjige povedala Tadeja Brankovič. Foto: BoBo/Borut Živulović

"Napisala sem jo v kakšnem letu dni, velikokrat tudi v solzah," je na novinarski konferenci poudarila udeleženka štirih olimpijskih iger in opisala tudi spopadanje z boleznijo.

Tekmovalka, ki je šestkrat stala na zmagovalnem odru tekem za svetovni pokal, je pred dobrim desetletjem sklenila športno pot, življenje pa je bilo v slogu kariere tudi na novi poti posuto z vzponi in padci.

"Po športni karieri so me čakale težje preizkušnje kot na OI. Zdaj v peti olimpijadi tečem proti cilju, že vonjam ciljno črto. Opogumila me je Petra Majdič, ki je enkrat poslušala mojo zgodbo ob kavi. Ko sem končala, mi je svetovala, naj napišem knjigo, ta je zdaj na mizi," je dva dneva po praznovanju 42. rojstnega dneva povedala Brankovič.

Fortin je dejal, da je bila med kariero zelo zgovorna, vedno nasmejana in pozitivna. Lani ga je poklicala za sodelovanje, zgodba ga je zelo pritegnila. Avtorica po njegovih besedah skromno, a čustveno govori o svojem življenju, o spopadanju s težkimi preizkušnjami, "ki kažejo veličino človeka".

Tadeja Brankovič predstavila avtobiografijo Peta olimpijada
Tadeja Brankovič, Marjan Fortin in Petra Majdič na novinarski konferenci. Foto: BoBo/Borut Živulović
Tadeja Brankovič, Marjan Fortin in Petra Majdič na novinarski konferenci. Foto: BoBo/Borut Živulović

Našla novo poslanstvo

Petra Majdič, najboljša slovenska smučarska tekačica v zgodovini, ki prav danes praznuje rojstni dan, je ganjeno dejala, da biografija združuje nekaj stvari. Da nas šport nauči živeti, da je knjiga vdihnila novo življenje Tadeji in njenima otrokoma (9-letnemu Rožletu in 12-letni Maši) ter povezala številne ljudi, ona pa je našla novo poslanstvo.

Upanje, da bo peta olimpijada nekdanjo biatlonko vodila "do zlate medalje", je v uvodu ganjen izrekel tudi predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Bogdan Gabrovec.

Marjan Fortin je pred letošnjim svetovnim prvenstvom v biatlonu, ki je bilo februarja na Pokljuki, napisal tudi knjigo Pokljuka 25, v kateri je popisal zgodovino največjih biatlonskih prireditev na Rudnem polju. Tedaj smo z njim opravili intervju, ki ga lahko preberete tukaj.

Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

"Peta olimpijada ne meri hitrosti"

"Pisanje knjige je bila moja najboljša terapija. V duši mi je res lažje in bolj svobodno hodim naprej proti osebnim ciljem. Sporočilo knjige pa je, da se vse težave vzame kot izzive, ki jih je mogoče rešiti in dajo človeku dodatno moč. Šport je pomemben pri tem, daje moč in pogum. Medalja ni nagrada, vztrajnost je potrebna tudi tedaj, ko ti ne gre," je dejala Brankovič.

Med snovanjem se je počutila kot Tomaž Humar, ki je dejal, da gre na goro, ko ga ta pokliče. "Ko sem sedla za računalnik, sem pisala o tistem, kar sem tedaj čutila, po odlomkih, veliko sem tudi prejokala vmes. Vrelo je iz mene. Nepopravljeno besedilo sem poslala Marjanu, nisem ga urejala, da bi bilo čim bolj avtentično."

Priznala pa je, da knjige v končni obliki še ni prebrala do konca. Eno sklepnih misli biografije sestavljajo naslednje besede: "Štiri OI so merile čas na štoparici. Peta ne meri hitrosti. Naučila me je zavedanja, da je vse minljivo. Da smo minljivi tudi mi. Zato je treba živeti. Vsak dan, vsako minuto, vsak trenutek. Biti hvaležen za vse, kar imaš."

Svojo zgodbo predstavila tudi v oddaji Zvezdana

Tadeja Brankovič je bila v soboto tudi gostja oddaje Zvezdana na TV Slovenija, v kateri je prvič javno spregovorila o osebnih preizkušnjah, ki ji jih je naložilo življenje. Po rojstvu otroka s posebnimi potrebami ji je razpadel zakon, ostala je v velikih finančnih dolgovih, pred časom pa je dobila še diagnozo rak. Tadeja pravi, da je pred njo peta olimpijada, kjer je pomembna samo zmaga, nagrada pa je neprecenljiva: življenje. Vabljeni k ogledu spodaj!

Peta olimpijada