Finale šprinta v Oberstdorfu z A. Lampič
Anamarija Lampič je z novo uvrstitvijo na stopničke še utrdila vodstvo v šprinterskem seštevku svetovnega pokala. Foto: AP
Anamarija Lampič je z novo uvrstitvijo na stopničke še utrdila vodstvo v šprinterskem seštevku svetovnega pokala. Foto: AP

Šprint v Oberstdorfu je skozi cel dan prinesel slovensko-ruski dvoboj, ki pa se je vse do finala odvijal na daljavo. Natalija Neprjajeva je bila že v kvalifikacijah hitrejša od Anamarije Lampič, a pri tem je bila na 1,5 km v klasični tehniki hitrejša za 1,43 sekunde.

V finalu sta Slovenka in Rusinja uprizorili simultanko, na zadnjem vzponu sta se otresli še zadnje zasledovalke, nato pa sta se v ciljni ravnini pomerili bok ob boku. Neprjajeva je ves čas ohranjala pol koraka prednosti, kar ji je tudi na koncu prineslo zmago s prednostjo 0,26 sekunde. Druge tekmice so bile daleč zadaj.

V šprinterskem seštevku je Lampičeva še utrdila vodstvo in ima zdaj 355 točk, kar je 70 več kot Švedinja Linn Svahn, ki je bila tokrat peta.

Polfinalni tek Lampičeve v Oberstdorfu

Na četrtem šprintu zapored na odru
Anamarija Lampič se je petič v karieri uvrstila na zmagovalne stopničke, po treh zmagah je drugič zapored na šprintih zasedla drugo mesto na odru. Prvič je Lampičeva slavila pred tremi leti na predolimpijski generalki v Pjongčangu, kjer pa je bila konkurenca nekoliko okrnjena. Dokončno se je zdaj najboljša slovenska smučarska tekačica med svetovno elito prebila v tej zimi: na novoletni tekaški karieri je dobila šprinta v Lenzerheideju in Val di Fiemmeju. V Oberstdorfu je ponovila drugo mesto iz Dresdna iz sredine januarja.

Lampičeva je bila bolj živčna kot pred prejšnjimi tekmami

Z zmagami vse do finala
Vodilna šprinterka zime 2019/20 Lampičeva je brez težav opravila s tekmicami v peti četrtfinalni skupini in potrdila vlogo favoritinje za zmago. Vajo je 24-letnica iz Valburge pri Smledniku ponovila v polfinalu, kjer je tekla v ospredju od štarta do cilja ter se s skupno najboljšim časom četrtfinala in polfinala uvrstila v veliki finale.

"Zjutraj sem bila kar živčna. Tu je povsem nova proga, nihče ni vedel, kako bomo to zvozili. Po kvalifikacijah sem videla, da gre, a še vedno sem bila malce nervozna. Taktično sem se tekov dobro lotila, šla sem v ospredje, imela svoj ritem. Zdi se mi, da je do finala šlo precej z lahkoto," je dejala Lampičeva.

"Šla sem toliko, kot sem lahko, Neprjajeva je že včeraj tekmovala, bila je malce utrujena. Mislim, da je imela malce boljše smuči, a nič zato, še vedno sem zadovoljna z drugim mestom. Moramo biti zadovoljni, smuči so bile super, dober oprijem, letele so in 'bravo, servis'," je zaključila slovenska tekačica.

Šprint (Ž), klasika, finale:

1. N. NEPRJAJEVA    RUS  3:27,08
2. A. LAMPIČ      SLO   +0,26
3. J. DIGGINS      ZDA    2,44
4. S. CALDWELL     ZDA    3,62
5. L. SVAHN       ŠVE    5,16
6. A. A. STENSETH    NOR   30,20

Šprint (M), klasika, 1,6 km:

 1. J. H. KLAEBO     NOR  3:29,46
 2. P. GOLBERG      NOR   +1,99
 3. E. VALNES      NOR    2,37
 4. F. PELLEGRINO    ITA    3,06
 5. O. SVENSSON     ŠVE    8,89
 6. G. RETIVIK      RUS    9,66
...                  
16. M. ŠIMENC      SLO      
Lampičeva v Oberstdorfu nadaljevala odlične predstave

Šimenc tretji v skupini s Klaebom
Miha Šimenc
je v prvi četrtfinalni skupini tekel skupaj z najboljšim šprinterjem J.-H. Klaebom in še enim Norvežanom Erikom Valnesom. Prav Slovenec je najbolj ogrozil norveški primat, saj je bil na koncu tretji. S časom 3:31,08 je bil 24-letni Logatčan malce prekratek, da bi se po času vseeno uvrstil v polfinale. Na koncu je Šimenc osvojil 16. mesto, kar je njegova peta najboljša uvrstitev v svetovnem pokalu.

Miha Šimenc se je izkazal v Oberstdorfu, kjer je bil po 29. mestu kvalifikacij zelo blizu napredovanju v polfinale. Foto: EPA
Miha Šimenc se je izkazal v Oberstdorfu, kjer je bil po 29. mestu kvalifikacij zelo blizu napredovanju v polfinale. Foto: EPA

Štirje Slovenci obstali v kvalifikacijah
Za Rusinjo Natalijo Neprjajevo, ki je bila najhitrejša, je Anamarija Lampič zaostala 1,43 sekunde, tretja je bila Američanka Jessica Diggins (+2,24).

Poleg Lampičeve, vodilne v razvrstitvi sprintov v pokalu, je na startnih listah še pet slovenskih predstavnikov. V izločilne boje, ki se bodo začeli ob 11.45, se nista uvrstili Katja Višnar, ki je bila 53. (+19,52), in Vesna Fabjan na 59. mestu (+20,71).

Med tremi slovenskimi tekači se je le Miha Šimenc uvrstil v sklepni del, dosegel je 29. čas, za najboljšim Johannesom Hoesflotom Klaebom je zaostal 15,3 sekunde. Janez Lampič je bil 46. (+18,92), Luka Markun pa zadnji, 72. (+32,40).


SMUČARSKI TEKI - SVETOVNI POKAL

OBERSTDORF

Šprint (Ž):

Izločilni boji, razpored:

Izidi kvalifikacij:


Šprint (M):

Izločilni boji, razpored:

Izidi kvalifikacij:

SKUPNI VRSTNI RED

Ženske (24/43):

 1. T. JOHAUG      NOR   1.553
 2. N. NEPRIJAJEVA   RUS   1.087
 3. H. WENG       NOR   1.020
 4. J. DIGGINS     ZDA    789
 5. A. U. JACOBSEN   NOR    749
...                 
 9. A. LAMPIČ      SLO    528
42. K. VIŠNAR      SLO    89
81. A. ČEBAŠEK     SLO    11
86. V. FABJAN      SLO    10

Moški (24/43):

 1. A. BOLŠUNOV     RUS   1.457
 2. J. H. KLAEBO    NOR   1.222
 3. S. USTJUGOV     RUS    851
 4. I. NISKANEN     FIN    811
 5. S. ROETHE      NOR    784
 50. M. ŠIMENC      SLO    69
108. J. LAMPIČ      SLO    11
Slavnostna podelitev v Oberstdorfu