Anamarija Lampič je v Nemčiji osvojila dve bronasti medalji v šprintu. Foto: EPA
Anamarija Lampič je v Nemčiji osvojila dve bronasti medalji v šprintu. Foto: EPA

Predvsem je v zadnjem obdobju upadel obseg ženske vrste in tekmovalk, ki se lahko merijo za točke svetovnega pokala. Če bi bili zelo strogi, je prav Anamarija Lampič edina, ki si lahko vedno, ko stopi na startno mesto, obeta tudi točke svetovnega pokala. Vsi drugi ob začetku olimpijske sezone vedo, da so lahko zares zraven le na redkih tekmah v celotni sezoni. Prej kot ne so Eva Urevc, Miha Šimenc in Janez Lampič, ki je v zadnji pomladi že želel zapustiti tekaški šport, usmerjeni zgolj in samo v sprint. Vsi se seveda dobro zavedajo, da brez treninga razdalj tudi v sprintih težko dosežeš vidnejši uspeh. Sploh ob trendu, ki ga goji Mednarodna zveza, da so sprinti vse daljši in jih mnogi niti nimajo več za prave sprinte, kot smo jih spremljali, ko se je ob koncu prejšnjega stoletja pojavila ta disciplina.

Sorodna novica Lampič uvodni sprint sezone končala v polfinalu, Urevc pa v četrtfinalu

Sprint je tako ali tako zaščitni znak našega teka v vseh letih, ko so slovenski tekači sploh zmožni priti do točk svetovnega pokala. Tudi vse medalje, ki jih imajo slovenski tekači, izhajajo iz sprinta. In vse pripadajo našim tekačicam. Miha Šimenc se je včeraj vrnil v smučino po lanski sezoni, ko je zaradi operacije ostal brez tekmovanj. Logatčan se je leta 2019 za operacijski poseg zagotovo odločil prepozno, dobesedno pred prvimi tekmami. Prej je iskal vse druge možnosti in predolimpijska sezona je šla mimo. Vsaka vrnitev pa je zelo zahtevna. Vmes je slovensko vrsto zaradi novih obveznosti na Norveškem zapustil tudi Ola Vigan Hattaestadt, ki ga je imel prav Šimenc za največjega zaupnika.

Zadnja sezona, ko je tekmoval, mu je tudi v celoti uspela. Bil je skoraj stalnica med sprinterskimi finalisti. In to v obeh načinih teka. S 7. mestom v Aareju pa je vpisal tudi za zdaj najboljšo moško slovensko uvrstitev na tekmovanjih najvišjega ranga. Ob vrnitvi v smučino je navkljub precejšnjim izkušnjam občutil ogromno treme. V zelo zgoščeni konkurenci med moškimi pa je končal daleč za želeno točko svetovnega pokala in tudi za reprezentančnim kolegom Janezom Lampičem.

Ob tem se ni izgovarjal na pripravo smuči, ki ni bila dobra. Le dober mesec pred uvodom so v slovenski reprezentanci zamenjali del servisa. Sta pa to omenili obe dobitnici medalj na zadnjem svetovnem prvenstvu. Stvari bo treba hitro urediti. Zlahka bi zdaj razpredali tudi o tem, kako to, da se je kaj takega sploh zgodilo. In to pred olimpijsko sezono. Rešili s tem veliko ne bi, edino pomembno je, da se naš tekaški tabor usede skupaj in da ves čas igra s povsem odprtimi kartami. Anamarija Lampič je tako ali tako povedala, da jo v novi sezoni zares zanima le en dan – 8. februar 2022.