V lanski sezoni je imela Anamarija Lampič veliko razlogov za veselje, vrhunec je bila bronasta medalja svetovnega prvenstva v sprintu v klasični tehniki in na koncu sezone tudi osvojen mali globus v tej disciplini. Foto: EPA
V lanski sezoni je imela Anamarija Lampič veliko razlogov za veselje, vrhunec je bila bronasta medalja svetovnega prvenstva v sprintu v klasični tehniki in na koncu sezone tudi osvojen mali globus v tej disciplini. Foto: EPA

Na kulturni praznik bo olimpijska tekma v sprintu, pravi dan za kaj lepega. Ne vem natančno, kakšna bo proga, govori se, da bo malo lažja, a bo na relativno visoki nadmorski višini in zato ne bo lahka, poleg tega bo zelo mrzlo in vetrovno.

Anamarija Lampič

Vrhunec sezone bo v Pekingu februarja, kjer se bodo delile olimpijske medalje, januarja pa bo pred tem v Planici zadnja tekma svetovnega pokala pred odhodom na Kitajsko. "Gledala sem olimpijske igre v Tokiu. Tam je bilo zelo vroče, v Pekingu pa bo zelo mrzlo. Na koledarju sem že dolgo nazaj s piko označila 8. februar, na kulturni praznik bo olimpijska tekma v sprintu, pravi dan za kaj lepega. Ne vem natančno, kakšna bo proga, govori se, da bo malo lažja, a bo na relativno visoki nadmorski višini in zato ne bo lahka, poleg tega bo zelo mrzlo in vetrovno," je Lampič, najboljša sprinterka svetovnega pokala pretekle zime, poudarila osrednjo tekmo sezone, na katero je, kot kaže, dobro pripravljena:

"Na pripravah v Davosu sem imela dve tekmi. Na prvi z Italijankami sem bila slabo minuto pred vsemi, na drugi v sprintu klasično sem bila na stezi s Švicarko Laurien van der Graaff in Francozinjami. Tudi tedaj sem bila pred vsemi, a ne z veliko razliko. Imela sem slabe smuči in so me v spustu vse prehitevale, sem jim morala potem pobegniti v klanec."

Glavni trener Nejc Brodar se zaveda, da je letvica postavljena visoko: "Z zadnjih velikih tekem smo se vrnili z medaljami, z dvema bronoma tudi s SP-ja letos v Oberstdorfu. Tako moramo razmišljati tudi pred Pekingom. Anamarija je bila lani najboljša v sprintih, z Evo eden najboljših parov, na nas v spremstvu pa je, da zagotovimo najboljše maže ter pogoje, da pozitivno presenetimo na olimpjskih igrah," je na spletni novinarski konferenci povedal Brodar.

Urevčeva in Šimenc že preizkusila formo v klasični tehniki

V Planici ne bodo v najboljši formi
Olimpijsko normo ima razen Šimenca, ki je zaradi operacije izpustil prejšnjo sezono, že večina ekipe in jo mora le še potrditi v tej sezoni, v kateri se bo forma gradila za OI, temu pa bo podrejena tudi novoletna turneja. "Zavedamo se tudi, da je Planica zadnje prizorišče pred OI in doma želimo dobro nastopiti. A če hočemo največ pokazati v Pekingu, bomo v času planiških tekem končevali priprave za OI in najverjetneje ne bomo najbolj spočiti," je ocenil Brodar.

V zadnjih dveh mesecih sem bila dvakrat prehlajena in sem obležala po sedem dni, na srečo ni bilo potrebe, da bi jemala antibiotike. Mislim, da s tem nisem nič izgubila.

Anamarija Lampič

Bolezen najbrž ni nič vzela, dala ji je le počitek
"Prizorišče svetovnega pokala v Franciji bom izpustila zaradi priprav na OI in bom v Planico prišla skoraj neposredno. To bo zadnja tekma pred OI, da dam tudi malo nervoze iz sebe pred odhodom v Peking." Potem ko kar tri leta ni bila bolna, je imela to jesen kar nekaj težav: "V zadnjih dveh mesecih sem bila dvakrat prehlajena in sem obležala po sedem dni, na srečo ni bilo potrebe, da bi jemala antibiotike. Mislim, da s tem nisem nič izgubila, ker sem imela tedaj tako načrtovan le lažji trening za regeneracijo. Malo še čutim na glasu ta prehlad. Upam, da je bilo dovolj tega vsaj za naslednja tri leta. A lahko rečem, da sem se spočila."

Eva Urevc napredovala zlasti v klasiki
Tudi Eva Urevc, z Anamarijo Lampič bronasta na začetku leta na SP-ju v ekipnem sprintu, ne dvomi o tem, da je dobro pripravljena: "Zadnja trening tekma kaže, da sem napredovala, sploh v klasiki. Šla bom korak za korakom, dolga pot je do olimpijskih iger, ki je glavni cilj zime. Želim si napredka v klasični tehniki, v prosti tehniki pa večkrat v finale kot do zdaj."

Lampič na uvodne tekme v Ruko brez pritiska

Šimenc nima več težav, Janez Lampič razmišljal, ali nadaljevati
Miha Šimenc je vesel, da po operaciji, ki ga je za eno sezono oddaljila od tekmovališč, nima več težav s hernijo. Bolečine v hrbtu je imel po sobotni trening tekmi. "Leto in pol nisem tekmoval v klasični tehniki, zato sem imel zaradi drugačnih gibov boleče mišice. V soboto sem imel sprejemljiv zaostanek na cilju, počutil sem se dobro in nazaj pridobival tudi tekmovalni občutek."

Šimenc je že dan po operaciji odšel domov in začel rehabilitacijo. "Po enem mesecu sem lahko opravil 10 km hoje. Prejšnja sezona je bila zame zanimiva, treniral sem tedaj in tako, kot sem želel. Ni bilo pritiska, manjkale pa so mi tekme."

Miha Šimenc je imel pred letom dni operacijo, tako da je izpustil lansko sezono. Vse kaže, da so težave s hernijo preteklost. Foto: SZS
Miha Šimenc je imel pred letom dni operacijo, tako da je izpustil lansko sezono. Vse kaže, da so težave s hernijo preteklost. Foto: SZS

Janez Lampič je po prejšnji sezoni razmišljal, da bi celo končal športno pot. "Odločal sem se, ali bom še nadaljeval, in se priključil ekipi sestre Anamarije. Priprave na sezono so potekale dobro, včasih sem se priključil tudi Italijanom in imel tudi primerjavo, tako da lahko rečem, da sem dobro pripravljen."

Temperature globoko pod lediščem
Anamarija in Janez Lampič sta še v Sloveniji, v Ruko bosta odpotovala v torek, Brodar, Urevc in Šimenc pa so že v Skandinaviji in se danes selijo v Ruko. "Sploh nimam občutka, da je v petek že tekma. Komaj čakam, da sedem na letalo in grem na minus v Ruko, čeprav mi prizorišče ne diši najbolj." Napovedano je pravo zimsko vreme, od –15 do –20 stopinj Celzija.

Smučarski tek in biatlon: oddaja pred sezono 2021/2022