Po odpovedi Finca Iiva Niskanena se je Aleksander Boljšunov na progo podal drugi, 5,8 sekunde za rojakom Aleksejem Červotkinom, ki je zasledovanje končal na osmem mestu. Foto: EPA
Po odpovedi Finca Iiva Niskanena se je Aleksander Boljšunov na progo podal drugi, 5,8 sekunde za rojakom Aleksejem Červotkinom, ki je zasledovanje končal na osmem mestu. Foto: EPA

V finskem središču nordijskega smučanja so namerili skoraj –23 stopinj Celzija. Ženska tekma bi se morala začeti 10.20. Najprej so start prestavili na 11.00, nato pa na 13.45. Najboljša slovenska tekačica Anamarija Lampič, ki je v olimpijsko zimo, v kateri ima zelo visoke cilje, vstopila z osmim mestom na sprintu in 25. na 10 km, se je zaradi prevelikega zdravstvenega tveganja odločila, da ne bo nastopila na zasledovalni preizkušnji.

Zasledovanje, 15 km (M):               
 1. A. BOLJŠUNOV      RUS       35:23,7
 2. S. USTJUGOV       RUS          +0,5
 3. A. MALCEV         RUS           0,7
 4. I. JAKIMUŠKIN     RUS           5,3
 5. M. NOVAK          ČEŠ           9,2

Zasledovanje, 10 km (Ž):               
 1. T. JOHAUG         NOR       25:56,0
 2. F. KARLSSON       ŠVE          +7,8
 3. H. WENG           NOR          37,9
 4. K. PARMAKOSKI     FIN          38,3
 5. R. BRENNAN        ZDA          38,4

Šimenc: Začelo me je boleti v pljučih

Šimenc je najprej potrdil nastop, po ogrevanju pa se je tudi on odločil za odpoved. "En krog sem šel počasi, tudi drugega, šlo je v redu, sem se dobro počutil, tudi toplo mi je bilo. Nato pa me je po štirih minutah hitrejšega, tekmovalnega tempa začelo boleti v pljučih in se mi je vrtelo v glavi. Zato sem se odločil, da ne bom uničeval pljuč in tvegal z nastopom, čeprav po enoletnem premoru potrebujem tekme. Poleg tega je prihodnji teden na programu nov sprint," je povedal Šimenc.

Zmagala Aleksander Boljšunov in Therese Johaug

Na 15-kilometrski preizkušnji je bil najboljši Rus Aleksander Boljšunov. Na naslednjih treh mestih so bili rojaki dobitnika velikega kristalnega globusa pretekle zime. Drugi je bil s pol sekunde zaostanka Sergej Ustjugov, tretji pa Artem Malcev s sedmimi desetinkami zaostanka. Podobno odločitev kot Šimenc je sprejelo še nekaj tekmovalcev, vsi Norvežani in tudi Finec Iivo Niskanen, ki je v soboto slavil na 15 km in bi tako zasledovanje začel iz najboljšega izhodišča.

Tudi v ženski konkurenci je kar nekaj tekmovalk odpovedalo nastop, so pa nastopile tako rekoč vse najboljše s sobotnega zasledovanja. Zmagala je Therese Johaug, ki je nadomestila dobrih 13 sekund zaostanka za Frido Karlsson. Norvežanka, ki je slavila 78. v karieri, je bila v cilju 7,8 sekunde pred Švedinjo. Na tretje mesto se je zavihtela Heidi Weng, ki je bila v soboto deseta. Norvežanka je bila v zaključku močnejša od Finke Kriste Parmakoski in Američanke Rosie Brennan.

SKUPNI VRSTNI RED
Moški (3/32):                          
 1. A. BOLJŠUNOV      RUS           174
 2. S. USTJUGOV       RUS           132
 3. J. KLAEBO         NOR           119
 4. E. VALNES         NOR           118
 5. A. TERENTEV       RUS           115
                                       
Ženske (3/32):                         
 1. F. KARLSSON       ŠVE           220
 2. T. JOHAUG         NOR           180
 3. K. PARMAKOSKI     FIN           121
 4. M. DAHLQVIST      ŠVE           112
 5. R. BRENNAN        ZDA           104
...                                    
21. A. LAMPIČ         SLO            38
47. E. UREVC          SLO             4