Anamarija Lampič nadaljuje odlične predstave v letošnji sezoni. Foto: Reuters
Anamarija Lampič nadaljuje odlične predstave v letošnji sezoni. Foto: Reuters

Lampičeva je še naprej v odlični formi. Po drugem mestu v Davosu in na šprinterski preizkušnji letošnje novoletne turneje (obe tekmi sta bili v prosti tehniki) se je tik pod vrh uvrstila tudi v Falunu, a v klasični tehniki.

Šprint (Ž), finale:                   
 1. L. SVAHN          ŠVE      3:13,17
 2. A. LAMPIČ         SLO        +0,33
 3. J. SUNDLING       ŠVE     isti čas
 4. J. HAGSTRÖM       ŠVE         3,53
 5. T.-U. WENG        NOR         7,06
 6. A.-A. STENSETH    NOR        18,00
... 
14. E. UREVC          SLO
       
Šprint (M), finale:                   
 1. J.-H. KLAEBO      NOR      2:48,22
 2. O. SVENSSON       ŠVE        +1,45
 3. H.-S. TAUGBOEL    NOR         2,80
 4. S. USTJUGOV       RUS         2,97
 5. L. CHANAVAT       FRA        11,18
 6. E. VALNES         NOR        48,36

Prav v Falunu je Lampičeva lani zadnjič nastopila v finalu šprinta v klasični tehniki, tedaj je osvojila četrto mesto. Druga slovenska predstavnica, Eva Urevc, je obstala v četrtfinalu.

Lampičeva v polfinale, Urevčeva obstala v četrtfinalu
Eva Urevc
je nastopila v tretji četrtfinalni skupini, in sicer proti Švedinjama Johanni Hagström in Louise Lindström, Finki Jasmii Joensuu, Norvežanki Mathilde Myhrvold in Nemki Sofie Krehl. Že na štartu se je iz boja za zmago z dvojnim padcem izključila Louise Lindström, povod za padca je bila zlomljena palica. Zmagala je Joensuu pred Johanno Hagström, Eva Urevc je bila tretja. Zaradi počasnejšega časa ni imela možnosti, da bi se v polfinale uvrstila kot srečna poraženka. Anamarija Lampič je svoj četrtfinalni nastop opravila v zadnji, peti skupini, nasprotnice so bile Švedinja Hanna Falk, Nemka Anne Winkler, Finka Katri Lylynpera, Rusinja Hristina Macokina in Američanka Sophie Caldwell Hamilton. Takoj po štartu je prevzela pobudo, smuknila v vodstvo in ga brez večjih težav zadržala do konca preizkušnje. Tudi po zaslugi druge polovice šprinta, ko se je s sijajno predstavo odlepila od nasprotnic. Ob njej se je iz te skupine v polfinale uvrstila še Hanna Falk.

Le Svahnova v šprintu močnejša od Lampičeve
Ženske (21/28):                        
 1. J. DIGGINS        ZDA         1.142
 2. J. STUPAK         RUS           904
 3. R. BRENNAN        ZDA           867
 4. E. ANDERSSON      ŠVE           861
 5. T. SORINA         RUS           780
 9. A. LAMPIČ         SLO           558
...                                    
36. E. UREVC          SLO           124
                                       
Moški (21/28):                         
 1. A. BOLŠUNOV       RUS         1.613
 2. I. JAKIMUŠKIN     RUS           774
 3. M. MANIFICAT      FRA           588
 4. A. MELNIČENKO     RUS           586
  . J. BELOV          RUS           586
...                                    
90. J. LAMPIČ         SLO            15

Lampičeva z najboljšim časom polfinala
V polfinalu se je Lampičeva pomerila v četverico Švedinj: Jonno Sundling, Hagströmovo, Falkovo in Emmo Ribom, ter srečno poraženko četrtfinala, Norvežanko Ane Appelkvist Stenseth. 25-letnica je, tako kot v četrtfinalu, tudi polfinalni nastop začela odločno, že v prvi desni zavoj je zavila kot prva, a je nato na prvem vzponu nekaj malega izgubila in 'padla' na tretje mesto. Zapravljeno je nadoknadila na drugem vzponi, na spustu je hitro smuknila znova v vodstvo, vodilni položaj je ohranila tudi do konca in ciljno črto prečkala z najboljšim časom polfinala. Drugo mesto je osvojila Sundlingova.

Zmagala je Linn Svahn
V finale so se poleg obeh uvrstile še Švedinji Linn Svahn in Hagströmova, ter Norvežanki Stensethova in Tiril Udnes Weng. Lampičeva je bila ves čas v ospredju, nekaj časa je tudi vodila, nato pa se je na zadnjem spustu v ospredje prerinila Svahnova, najboljša šprinterka prejšnje predčasno končane sezone, ki je v silovitem šprintu vodstvo tudi zadržala. Lampičeva je v ogorčenem ciljnem šprintu osvojila drugo mesto, tretja je bila Sundlingova. O drugem in tretjem mestu so odločali milimetri, končno razvrstitev je potrdil fotofiniš.

Mislim, da je bila danes Svahnova povsem premagljiva, to sem tudi čutila. A na ciljni ravnini me je malce nekajkrat zaneslo s težiščem nazaj, čisto sem omagala, dohitevala me je še Jonna. Linn je bila premagljiva, a jaz sem bila tista, ki bi jo danes morala premagati, a mi na žalost ni uspelo.

Anamarija Lampič

Lampič: Še vedno je osrednji cilj SP v Oberstdorfu
"Glede na to, da sem včeraj odstopila, sem vesela, da sem naredila to potezo, ker se res nisem počutila dobro. Malo sem bila v dilemi, da sem morda preveč trenirala, da je to prišlo za mano. A sem danes po kvalifikacijah videla, da sem še vedno zraven, sploh pa potem v izločilnih bojih. Šlo je, kot sem si zamislila, takoj od štarta sem bila spredaj in držala to pozicijo," je po tekmi povedala Anamarija Lampič in dodala: "To, da ostajam v vodstvu šprinta je zagotovo en plus. Še vedno pa je moj osrednji cilj svetovno prvenstvo v Oberstdorfu. Mislim, da je bila danes Svahnova povsem premagljiva, to sem tudi čutila. A na ciljni ravnini me je malce nekajkrat zaneslo s težiščem nazaj, čisto sem omagala, dohitevala me je še Jonna. Linn je bila premagljiva, a jaz sem bila tista, ki bi jo danes morala premagati, a mi na žalost ni uspelo."

V moški konkurenci je slavil Norvežan Johannes Klaebo pred Švedom Oskarjem Svenssonom in rojakom Haavardom Solaasom Taugboelom. Rus Aleksander Bolšunov je po padcu v kvalifikacijah ostal brez možnosti za uvrstitev v izločilne boje. Na koncu je bil 46. Janez Lampič je nastope končal v kvalifikacijah, bil je 39. Foto: EPA
V moški konkurenci je slavil Norvežan Johannes Klaebo pred Švedom Oskarjem Svenssonom in rojakom Haavardom Solaasom Taugboelom. Rus Aleksander Bolšunov je po padcu v kvalifikacijah ostal brez možnosti za uvrstitev v izločilne boje. Na koncu je bil 46. Janez Lampič je nastope končal v kvalifikacijah, bil je 39. Foto: EPA
Nastop Urevčeve in Lampičeve v četrtfinalu Faluna
Nastop Lampičeve v polfinalu Faluna
Nastop Lampičeve v finalu Faluna

Rezultati, ženske:

Rezultati, moški: