Anamarija Lampič nadaljuje odlične predstave v letošnji sezoni. Foto: Reuters
Anamarija Lampič nadaljuje odlične predstave v letošnji sezoni. Foto: Reuters

Lampičeva je še naprej v odlični formi. Po drugem mestu v Davosu in na šprinterski preizkušnji letošnje novoletne turneje (obe tekmi sta bili v prosti tehniki) se je tik pod vrh uvrstila tudi v Falunu, a v klasični tehniki.

Šprint (Ž), finale:          
 1. L. SVAHN     ŠVE   3:13,17
 2. A. LAMPIČ     SLO    +0,33
 3. J. SUNDLING    ŠVE   isti čas
 4. J. HAGSTRÖM    ŠVE     3,53
 5. T.-U. WENG    NOR     7,06
 6. A.-A. STENSETH  NOR    18,00
... 
14. E. UREVC     SLO
    
Šprint (M), finale:          
 1. J.-H. KLAEBO   NOR   2:48,22
 2. O. SVENSSON    ŠVE    +1,45
 3. H.-S. TAUGBOEL  NOR     2,80
 4. S. USTJUGOV    RUS     2,97
 5. L. CHANAVAT    FRA    11,18
 6. E. VALNES     NOR    48,36

Prav v Falunu je Lampičeva lani zadnjič nastopila v finalu šprinta v klasični tehniki, tedaj je osvojila četrto mesto. Druga slovenska predstavnica, Eva Urevc, je obstala v četrtfinalu.

Lampičeva v polfinale, Urevčeva obstala v četrtfinalu
Eva Urevc
je nastopila v tretji četrtfinalni skupini, in sicer proti Švedinjama Johanni Hagström in Louise Lindström, Finki Jasmii Joensuu, Norvežanki Mathilde Myhrvold in Nemki Sofie Krehl. Že na štartu se je iz boja za zmago z dvojnim padcem izključila Louise Lindström, povod za padca je bila zlomljena palica. Zmagala je Joensuu pred Johanno Hagström, Eva Urevc je bila tretja. Zaradi počasnejšega časa ni imela možnosti, da bi se v polfinale uvrstila kot srečna poraženka. Anamarija Lampič je svoj četrtfinalni nastop opravila v zadnji, peti skupini, nasprotnice so bile Švedinja Hanna Falk, Nemka Anne Winkler, Finka Katri Lylynpera, Rusinja Hristina Macokina in Američanka Sophie Caldwell Hamilton. Takoj po štartu je prevzela pobudo, smuknila v vodstvo in ga brez večjih težav zadržala do konca preizkušnje. Tudi po zaslugi druge polovice šprinta, ko se je s sijajno predstavo odlepila od nasprotnic. Ob njej se je iz te skupine v polfinale uvrstila še Hanna Falk.

Le Svahnova v šprintu močnejša od Lampičeve
Ženske (21/28):            
 1. J. DIGGINS    ZDA     1.142
 2. J. STUPAK     RUS      904
 3. R. BRENNAN    ZDA      867
 4. E. ANDERSSON   ŠVE      861
 5. T. SORINA     RUS      780
 9. A. LAMPIČ     SLO      558
...                  
36. E. UREVC     SLO      124
                    
Moški (21/28):             
 1. A. BOLŠUNOV    RUS     1.613
 2. I. JAKIMUŠKIN   RUS      774
 3. M. MANIFICAT   FRA      588
 4. A. MELNIČENKO   RUS      586
 . J. BELOV     RUS      586
...                  
90. J. LAMPIČ     SLO      15

Lampičeva z najboljšim časom polfinala
V polfinalu se je Lampičeva pomerila v četverico Švedinj: Jonno Sundling, Hagströmovo, Falkovo in Emmo Ribom, ter srečno poraženko četrtfinala, Norvežanko Ane Appelkvist Stenseth. 25-letnica je, tako kot v četrtfinalu, tudi polfinalni nastop začela odločno, že v prvi desni zavoj je zavila kot prva, a je nato na prvem vzponu nekaj malega izgubila in 'padla' na tretje mesto. Zapravljeno je nadoknadila na drugem vzponi, na spustu je hitro smuknila znova v vodstvo, vodilni položaj je ohranila tudi do konca in ciljno črto prečkala z najboljšim časom polfinala. Drugo mesto je osvojila Sundlingova.

Zmagala je Linn Svahn
V finale so se poleg obeh uvrstile še Švedinji Linn Svahn in Hagströmova, ter Norvežanki Stensethova in Tiril Udnes Weng. Lampičeva je bila ves čas v ospredju, nekaj časa je tudi vodila, nato pa se je na zadnjem spustu v ospredje prerinila Svahnova, najboljša šprinterka prejšnje predčasno končane sezone, ki je v silovitem šprintu vodstvo tudi zadržala. Lampičeva je v ogorčenem ciljnem šprintu osvojila drugo mesto, tretja je bila Sundlingova. O drugem in tretjem mestu so odločali milimetri, končno razvrstitev je potrdil fotofiniš.

Mislim, da je bila danes Svahnova povsem premagljiva, to sem tudi čutila. A na ciljni ravnini me je malce nekajkrat zaneslo s težiščem nazaj, čisto sem omagala, dohitevala me je še Jonna. Linn je bila premagljiva, a jaz sem bila tista, ki bi jo danes morala premagati, a mi na žalost ni uspelo.

Anamarija Lampič

Lampič: Še vedno je osrednji cilj SP v Oberstdorfu
"Glede na to, da sem včeraj odstopila, sem vesela, da sem naredila to potezo, ker se res nisem počutila dobro. Malo sem bila v dilemi, da sem morda preveč trenirala, da je to prišlo za mano. A sem danes po kvalifikacijah videla, da sem še vedno zraven, sploh pa potem v izločilnih bojih. Šlo je, kot sem si zamislila, takoj od štarta sem bila spredaj in držala to pozicijo," je po tekmi povedala Anamarija Lampič in dodala: "To, da ostajam v vodstvu šprinta je zagotovo en plus. Še vedno pa je moj osrednji cilj svetovno prvenstvo v Oberstdorfu. Mislim, da je bila danes Svahnova povsem premagljiva, to sem tudi čutila. A na ciljni ravnini me je malce nekajkrat zaneslo s težiščem nazaj, čisto sem omagala, dohitevala me je še Jonna. Linn je bila premagljiva, a jaz sem bila tista, ki bi jo danes morala premagati, a mi na žalost ni uspelo."

V moški konkurenci je slavil Norvežan Johannes Klaebo pred Švedom Oskarjem Svenssonom in rojakom Haavardom Solaasom Taugboelom. Rus Aleksander Bolšunov je po padcu v kvalifikacijah ostal brez možnosti za uvrstitev v izločilne boje. Na koncu je bil 46. Janez Lampič je nastope končal v kvalifikacijah, bil je 39. Foto: EPA
V moški konkurenci je slavil Norvežan Johannes Klaebo pred Švedom Oskarjem Svenssonom in rojakom Haavardom Solaasom Taugboelom. Rus Aleksander Bolšunov je po padcu v kvalifikacijah ostal brez možnosti za uvrstitev v izločilne boje. Na koncu je bil 46. Janez Lampič je nastope končal v kvalifikacijah, bil je 39. Foto: EPA
Nastop Urevčeve in Lampičeve v četrtfinalu Faluna
Nastop Lampičeve v polfinalu Faluna
Nastop Lampičeve v finalu Faluna

Rezultati, ženske:

Rezultati, moški: