Domače navijače je z zmago razveselila Eva Pinkelnig. Foto: EPA
Domače navijače je z zmago razveselila Eva Pinkelnig. Foto: EPA

V času, ko se je z velikim zanosom gradila nova skakalnica pod Šmarjetno goro v Kranju, je bilo kar nekaj razmišljanj, da bi bili prav ti dve skakalnici lahko v prihodnosti dve srednji napravi, ki bi jih Mednarodna smučarska zveza tudi vključevala v program svetovnega pokala. Enostavno z vidika, da je dobro vsaj enkrat, dvakrat v sezoni skakati tudi na teh manjših napravah, ki so še vedno v programu tako olimpijskih iger kot svetovnega prvenstva. Naša domača naprava v Kranju je sicer nekaj večja po velikosti skakalnice kot tukajšnja pod Dobračem. Niti ena niti druga pa v celoti svojega namena s prebojem v redni ali vsaj občasni koledar svetovnega pokala nista dosegli.

Sorodna novica Uvodna tekma silvestrske turneje Evi Pinkelnig, Nika Križnar tretja

Beljačani so nas pričakali z nasmeškom na ustnicah, da se je sem na Koroško vrnil svetovni pokal. Pa četudi le v ženski konkurenci. Idejo naših Ljubencev, ki so bili vedno zaščitni znak ženskega skakanja na smučeh, so takoj podprli in prepričali tudi avstrijsko smučarsko zvezo, da je to morda celo tržna niša, s katero bi se Beljak lahko vrnil v program svetovnega pokala. 15 let je namreč minilo, ko je moški svetovni pokal gostoval v tukajšnji Alpski Areni in ko je dve zmagi pobral lokalni matador Thomas Morgenstern, ki si je ob bučnem spodbujanju včeraj tudi ogledal vrnitev svetovnega pokala v njegovo mesto. Pa čeprav, kot rečeno, le v ženski konkurenci.

Osmič so v Beljaku izvedli tekmo svetovnega pokala. Vseh sedem dosedanjih je bilo v moški konkurenci. Enkrat so prevzeli tudi v Kranju odpovedano tekmo, gorenjsko glavno mesto pa je tako ostalo brez močno želene tekme svetovnega pokala. Primož Peterka je imel doslej na tej napravi s K-točko zgolj 90 metrov edino slovensko uvrstitev na zmagovalni oder. Včeraj se mu je na spodnji stopnički podesta priključila Nika Križnar. Ko se je tu nazadnje skakalo za točke svetovnega pokala, pa je bil v slovenskem taboru obakrat najboljši Jernej Damjan na 5. in 17. mestu.

Prireditelji na Ljubnem so se lani domislili ženske novoletne turneje, ki tega naziva ne sme uporabljati, saj je ime zaščiteno in pripada zgolj turneji štirih skakalnic za moške, ki se danes začenja v Oberstdorfu. Slovenski zanesenjaki so v Beljaku hitro našli svoje somišljenike in v tej sezoni bodo zgolj v šestih dneh izpeljali program, za katerega je Mednarodna zveza moškim namenila deset dni.

Če Beljačani niso imeli skoraj nobenih težav s pripravo skakalnic, pa se za tekmo z naravo močno borijo na Ljubnem. In čeprav se sliši stereotipno, bodo tudi na Ljubnem očitno rešili svoji dve tekmi. Ženska karavana namreč danes še opravi zgoščeni program tukaj na avstrijskem Koroškem, jutri pa bo že pod Rajhovko, kamor so v zadnjih dneh prepeljali kar 500 kubikov snega s smučišča v bližnjih Lučah.

In Ljubno bo letos znova z gledalci, prepričan sem, da s precej več grli, kot jih je bilo vsaj včeraj zaznati v Alpski Areni v Beljaku.