Ema Klinec je bila izredno vesela, ko je presegla 200-metrsko znamko. Foto: Polona Bertoncelj.
Ema Klinec je bila izredno vesela, ko je presegla 200-metrsko znamko. Foto: Polona Bertoncelj.

Potem ko je petkov trening pred zgodovinsko prvo tekmo skakalk na letalnici (v nedeljo ob 10. uri) zaradi novozapadlega snega odpadel, je bilo v soboto več sreče z vremenom in vetrom. Ema Klinec je v prvem poskusu pristala pri 172 metrih, v drugem pa je z 203 metri postala prva ženska, ki je uradno preskočila 200-metrsko znamko (video)! Po poletu se je zelo veselila mejnika, takoj so s k njej pritekle tudi nekatere tekmovalke in rajale z njo. "Šla sem kar pogumno čez hrbtišče, lepo me je odpeljalo v drugi del leta. Kar gledala sem tisto 200-metrsko črto in noge potegnila k sebi. Res lepa letalnica, ne vem, ali sem že kdaj skakala na lepši," je povedala najboljša slovenska skakalka letošnje sezone.

Vikersund: Polet Eme Klinec pred 200-metrske znamke

Rekordni dosežek je 222 metrov
V zadnji seriji za trening je dvestometrsko znamko najprej gladko presegla Maren Lundby (212,5), nato pa ob lepi pomoči vetra (13 točk vetrovnega odbitka) Kanadčanka Alexandria Loutitt (222,0 m). Ema Klinec je doskočila pri 221 metrih in bila točkovno daleč najboljša med vsemi. Poletela je namreč s pet mest nižjega naletnega mesta (14) kot Alexandria Loutitt, pred Kanadčanko je imela okroglih 30 točk prednosti. Od Slovenk ima pravico nastopa še Nika Križnar, ki je imela najboljšo daljavo v tretjem poskusu, 170 metrov. V prvi seriji za trening so se skakalke še spoznavale z napravo, tako da ekstremnih daljav ni bilo. Silje Opseth in Alexandria Loutitt sta poleteli 186,5 metra.

Ema Klinec in Alexandria Loutitt dočakali zgodovinski trenutek v Vikersundu

Daniela Iraschko 19 let držala rekord s Kulma
Tekma bo v nedeljo ob 10. uri s prenosom na TV SLO 2. V seštevku norveške turneje je pred nedeljsko zadnjo tekmo v vodstvu Ema Klinec. Pravico nastopa na letalnici ima le 15 najboljših v točkovanju norveške turneje, tudi Juki Ito (na prejšnji tekmi je bila diskvalificirana, a so se sotekmovalke zavzele zanjo). Spomnimo, da je Daniela Iraschko pred 19 leti na Kulmu že poletela 200 metrov, a seveda ne na uradnem tekmovanju.

Poleti obeh Slovenkprvi poskusdrugi poskustretji poskus
Nika KRIŽNAR154,5 m (5.)158,0 m (10.)170,0 m (8.)
Ema KLINEC172,0 m (6.)203,0 m (1.)221,0 m (1.)

Daniela Iraschko pred 19 leti poletela 200 metrov

Disable checkingPremium suggestions