Eva Urevc je 9. mesto z 10 km klasično zdaj v 20-km zasledovanju prosto nadgradila s 7. mestom. Foto: EPA
Eva Urevc je 9. mesto z 10 km klasično zdaj v 20-km zasledovanju prosto nadgradila s 7. mestom. Foto: EPA

V torek je z 9. mestom na 10 km v klasični tehniki in s posamičnim startom Eva Urevc sploh prvič prišla med najboljšo deseterico na razdalji. Zdaj je na najdaljši tekmi novoletne tekaške turneje dosežek še izboljšala, saj je v Oberstdorfu na koncu osvojila 7. mesto.

Obžaluje, da ni bila peta

Eva Urevc najprijetnejše presenečenje Oberstdorfa

Večino tekme je tekla v veliki zasledovalni skupini, kjer je bilo deset smučarskih tekačic in še več. Na koncu je bila 27-letnica iz Gorij v ciljnem sprintu deseterice tretja in skupno sedma z zaostankom 1:47,1 za zmagovalko četrte etape.

"V bistvu sem se trudila ves čas biti na začetku naše skupine, ne na koncu. Vmes sem padla na rep skupine in imela težave, da sem se sploh prebila naprej. Vedela pa sem, da imam še dovolj energije za zaključek. Na koncu sem se skušala prebiti čim bolj naprej. Prepričana sem, da bi bila lahko še dve mesti boljša, a ne bom se pritoževala tudi nad sedmim mestom," je dejala najboljša slovenska tekačica.

Švedinja napadla Finko dva km pred ciljem

V ospredju sta večino zasledovalne tekme skupaj pretekli najboljši s torkove tekme: Krista Parmakoski in Frida Karlsson. Dva kilometra pred ciljem je Švedinja napadla Finko in se je otresla ter v cilj prišla kot zmagovalka s 14 sekundami prednosti. Norveški obračun za tretje mesto je dobila Tiril Udnes Weng, ki je ugnala Anne Kjersti Kalvao, nato pa so že prišle zasledovalke z Evo Urevc.

Za dve mesti je napredovala tudi druga Slovenka Anja Mandeljc, ki je z zaostankom slabih treh minut osvojila 25. mesto. "Res sem vesela, da mi je uspelo še celo izboljšati rezultat. Tekma je bila sicer kar težka, težko je bilo ves čas ostati v skupini. Zadnja dva kroga so noge že kar pekle, a res sem dala vse od sebe in sem res zadovoljna," dobre volje ni skrivala Anja Mandeljc.

Sorodna novica Eva Urevc odlična deveta na razdalji

Karlsson, ki je dosegla tretjo zmago v sezoni in sedmo v svetovnem pokalu, vodi v skupnem seštevku turneje, pred Weng ima minuto in 28 sekund prednosti. Eva Urevc je kljub novi vrhunski uvrstitvi v skupnem seštevku celo izgubila eno mesto in je zdaj 17., medtem ko je Eva Mandeljc zdaj 30.

Zaključek turneje v Italiji

Smučarsko-tekaška karavana se zdaj seli v Italijo v dolino Fiemme, kjer se bodo od petka do nedelje zadnje tri etape. Peta etapa prinaša sprint v klasični tehniki, šesta etapa skupinski start v klasiki na 15 km in nedelja tradicionalni vzpon na Alpe Cermis z 9-kilometrskim tekom v prosti tehniki.

Johannes Klaebo je slavil tudi na četrti etapi 17. Tour de Skija. Foto: EPA
Johannes Klaebo je slavil tudi na četrti etapi 17. Tour de Skija. Foto: EPA

Poker Klaeba

Norveški tekač Johannes Klaebo je dobil tudi četrto etapo novoletne turneje. Norvežan se je prvi podal na zasledovalno tekmo na 20 km v prostem koraku, a se je hitro pustil ujeti, nato pa v sprintu pokazal svojo moč.

Četrta etapa je sploh najdaljša na celotni turneji. Tekači so se na progo podali glede na izide v tretji etapi, ki jo je dobil Johannes Klaebo. 12 sekund za njim je startal njegov rojak Simen Hegstad Krueger, še deset sekund pozneje pa še en Norvežan Didrik Toenseth.

Na vso moč le v zadnjih dveh kilometrih

Klaebo je začel zelo počasi, tako ga je na drugem kilometru ujela četverica Krueger, Toenseth, Calle Halfvarsson in Paal Golberg. Še dva kilometra pozneje pa se je vodilni skupini pridružil tudi Andrew Musgrave. Tempo vodilnih se ni spreminjal, tako se je skupini na sedmem kilometru pridružila še sedmerica in je tako na tretjini razdalje štela 13 članov. Čez kilometer pa je skupina narasla že na 28 članov.

Športniki so v taki zasedbi skupaj tekli več kot 10 kilometrov, dva kilometra pred ciljem pa so se tekači na enem od klancev skoraj popolnoma ustavili in se taktično spogledali, nato se je spredaj zbralo pet norveških tekačev, ki so skupaj potegnili naprej. Klaebo je tako zadnji kilometer odtekel na vso moč in se zlahka veselil še četrte zmage na tej turneji (skupaj pa že 15.). V cilju je imel 1,8 sekunde prednosti pred rojakom Sindrejem Skarom, na odru se jima je pridružil Italijan Federico Pellegrino.

Norveških 9/12
To je bil norveški dan, saj se je med prvih 12 uvrstilo kar devet športnikov iz te države. Edini Slovenec Miha Šimenc je tekmo začel na 76. mestu, pridobil je ducat mest in osvojil 64. mesto.


17. Tour de Ski, 4. etapa

Zasledovalna tekma, 20 km prosto (Ž)

 1. F. KARLSSON        ŠVE      48:02,6
 2. K. PARMAKOSKI      FIN        +14,1
 3. T. U. WENG         NOR       1:28,0
...                                    
 7. E. UREVC           SLO       1:47,1
25. A. MANDELJC        SLO       2:52,0

Zasledovalna tekma, 20 km prosto (M)

 1. J. H. KLAEBO       NOR      41:35,8
 2. S. B. SKAR         NOR         +1,8
 3. F. PELEGRINO       ITA          2,1
...                                    
64. M. ŠIMENC          SLO       4:04,3

Vrstni red po 4. etapi (od 7)

Ženske

 1. F. KARLSSON        ŠVE      48:02,6
 2. K. PARMAKOSKI      FIN        +14,1
 3. T. U. WENG         NOR       1:28,0
...                                    
 7. E. UREVC           SLO       1:47,1
25. A. MANDELJC        SLO       2:52,0

Moški

 1. J. H. KLAEBO       NOR      1:31:02
 2. F. PELLEGRINO      ITA        +0:12
 3. P. GOLBERG         NOR         0:14
...                                    
63. M. ŠIMENC          SLO         6:25

Svetovni pokal, skupno

Ženske (14/31):

  1. T. U. WENG         NOR  1.059 točk
  2. F. KARLSSON        ŠVE    776     
  3. J. DIGGINS         ZDA    769     
 ...                                   
 24. E. UREVC           SLO    304     
 62. A. MANDELJC        SLO    100     
109. N. ŽERJAV          SLO      8     

Moški (14/31):

  1. P. GOLBERG         NOR    906 točk
  2. J. H. KLAEBO       NOR    832     
  3. F. PELLEGRINO      ITA    655     
 ...                                   
114. M. ŠIMENC          SLO     38     
126. V. ČRV             SLO     18     
147. A. GROS            SLO      3