Zmago so lani v Willingenu priborili Anže Lanišek, Urša Bogataj, Ema Klinec in Cene Prevc. Foto: EPA
Zmago so lani v Willingenu priborili Anže Lanišek, Urša Bogataj, Ema Klinec in Cene Prevc. Foto: EPA

Slovenija je lani v Willingenu dobila tovrstno tekmo, najboljša je bila nato tudi v Oslu in vmes seveda na olimpijskih igrah v Pekingu. Tudi v letošnji zimi so na sporedu tri mešane moštvene tekme. Ena bo na svetovnem prvenstvu v Planici, prva pa je bila prav tako v Nemčiji, kjer je bila najboljša avstrijska četverica. Slovenija je v Titisee-Neustadtu v postavi Ema Klinec, Nika Križnar, Timi Zajc in Anže Lanišek zasedla četrto mesto.

Hrgota: Verjamem, da bo Peter Prevc v Willingenu drugačen kot na Kulmu

Na skakalnici Mühlenkopfschanze skakalke in skakalce čaka naporen petkov spored. Izpeljali bodo treninge in kvalifikacije pred sobotnima tekmama, ob 16.00 pa je na sporedu mešana preizkušnja, ki bo v neposrednem prenosu tako kot tudi vse posamične v soboto in nedeljo na TV SLO 2 in MMC-ju. Slovenija je v preteklosti v Willingenu že žela velike uspehe. Ob zmagi Petra Prevca je trikrat na najvišjo stopničko skočila tudi ekipa skakalcev.

Lani je bil nato tu tretji zdaj že športni upokojenec Cene Prevc, še bolje pa so nastopile skakalke. Klinec je bila prav tako tretja, Križnar, ki je postavila na Mühlenkopschanze tudi uradni ženski svetovni rekord, pa je celo zmagala. Tako skakalci kot skakalke prihajajo v Willingen z dobro popotnico. Klinec je bila v Hinterzartnu dvakrat na stopničkah, orli pa so bili odlični na poletih na Kulmu, kjer sta se na oder za zmagovalce prebila Domen Prevc in Zajc.

Velika pričakovanja skakalcev pred tekmami v Willingenu

"Letos je ekipa malenkost okrnjena. Upamo na napredovanje teh tekmovalk, upamo na ponovitev forme Eme iz prejšnjega tedna, pa upamo tudi, da bo ta skakalnica ustrezala Niki Križnar tako kot lani," je za TV Slovenija povedal trener skakalk Zoran Zupančič, ki se nadeja, da bo Križnar izboljšala predstave prejšnjega tedna, ko je imela težave z virozo, sicer pa ne more računati na dve pomembni članici svojega moštva. Urša Bogataj je po poškodbi seveda končala sezono, Nika Prevc pa tekmuje na mladinskem svetovnem prvenstvu.

Z močno zasedbo sedmih skakalcev je v Willingen pripotoval Robert Hrgota, ki je po dobrih prvih poletih zime razumljivo optimističen pred nadaljevanjem sezone: "Želja je predvsem, da v Willingenu nadaljujemo to, kar smo na Kulmu začeli. Da se Timiju, Domnu in Anžetu preostali fantje pridružijo. In pa mislim, da smo imeli en zelo lep uspešen teden po Kulmu, da smo doma baterije napolnili, potrenirali, tako da mislim, da smo za zdaj dobro pripravljeni za Willingen."

Po Willingenu sta na urniku še dve postaji pred vrhuncem sezone, svetovnim prvenstvom v nordijskih disciplinah v Planici. Skakalke bodo tekmovalke še v Hinzenbachu in Rašnovu. V Romuniji bodo tudi skakalci, ki jih predtem po dolgem času čaka pot v ZDA. Dve tekmi bo tam gostil Lake Placid.