Johannes Klaebo je prvo ime norveškega teka v zadnjih letih. Foto: Reuters
Johannes Klaebo je prvo ime norveškega teka v zadnjih letih. Foto: Reuters

Kot je 26-letni zvezdnik sporočil prek Instagrama, se obetajo velike spremembe pred naslednjo sezono: "Odločil sem se, da ne bom del reprezentance v naslednji sezoni. Ne vem, kakšna bo moja prihodnost, a nekaj je gotovo – dedek bo še vedno glavni trener, oče pa moj menedžer." Klaebo je letos četrtič osvojil veliki kristalni globus za skupno zmago v svetovnem pokalu, na svetovnem prvenstvu v Planici pa je osvojil tri zlate in dve srebrni medalji.

Proračun za tekaško sekcijo so pri norveški smučarski zvezi zmanjšali tudi zaradi odhoda dolgoletnega velikega pokrovitelja, kar pomeni, da je v izboru reprezentance le 20 namesto 24 tekačev: "Z mojim odstopom lahko smučarska zveza zmanjša svoje stroške in raje porabi denar za druge športnike. Da, zdaj jim ni več treba plačati niti mojih višinskih taborov."

Bo zaradi te odločitve zveza spremenila pravilo?

"Z reprezentančnimi kolegi bom ostal v tesnem stiku, čeprav ne bom več del reprezentance." je dodal Klaebo, ki je bil del članske norveške reprezentance od aprila 2017, zdaj pa se je pred novo sezono odločil za umik: "Naredil sem tisto, kar se mi zdi prav, glede na položaj na norveški smučarski zvezi in v reprezentanci."

Zveza želi spoštovati odločitev Klaeba, četudi so tam upali na drugačno rešitev. Ima namreč interno pravilo, da lahko na svetovnih prvenstvih in velikih mednarodnih tekmah nastopajo le športniki, ki so člani državne reprezentance. V prihajajoči zimi večjih tekmovanj v smučarskem teku ni, norveška zveza pa zdaj razpravlja o tem, ali naj se obstoječe pravilo odpravi.