Za Niko Križnar je sanjska zima, ki jo je sklenila z osvojitvijo velikega kristalnega globusa. Foto: Smučarska zveza Slovenije
Za Niko Križnar je sanjska zima, ki jo je sklenila z osvojitvijo velikega kristalnega globusa. Foto: Smučarska zveza Slovenije

"S samo motivacijo po tako uspešni sezoni prav velikih težav nimamo. Treba je sestaviti zanimiv program, ohraniti mir v hiši in potem se ne bojimo, da bodo prišli tudi dobri rezultati," je povedal glavni trener ženske skakalne reprezentance.

Veliko stvari, kot pravi, ne bodo spreminjali, le izpeljati jih bodo želeli natančneje. Cilji so visoki, poudarja zmagovalka skupnega seštevka sezone 2020/21 Nika Križnar, vseeno pa se je najprej posvetila predvsem šoli. "Vesela sem, da sem zdaj več poudarka namenila šoli, ker mi to pomeni pomembno stvar v življenju. Ko bo šola narejena, grem na polno v sezono, opraviti jo bo treba, kot se spodobi," je dejala 21-letnica.

Nika Križnar: Brez počitka zaradi šole

V petek se bodo skakalke prvič v tej pomladi podale na skakalnico. Tudi Križnar pravi, da ima še nekaj rezerv: "Odpraviti moram minuse, popraviti pomanjkljivosti. Pri tehniki, pri sami točnosti moram še precej stvari popraviti. Lani skoki zagotovo še niso bili povsem popolni, čeprav sem osvojila veliki kristalni globus. Zdaj gledam naprej, proti olimpijskim igram, to je zame pomembna točka v sezoni 2021/22."

Tudi Ema Klinec, aktualna svetovna prvakinja na srednji napravi, bo v petek po slabih dveh mesecih znova zapela skakalne smuči in se spustila po skakalnici: "Misli so usmerjene v naslednjo sezono, v prihodnost, zagotovo pa je pretekla sezona ostala v meni. Bolj kot stopnička, ki me še pelje do višjih mest, do boljših uvrstitev. Menim, da smo dobili recept, kako premagati svetovni vrh, ki smo ga kar nekaj časa iskali. To zdaj moramo le še izpiliti."

Na treningu v Žireh je bila šesterica skakalk, med njimi tudi Špela Rogelj, ki je ob koncu sezone skakala vse bolje. Zdaj jo muči predvsem poškodba kolena: "Prosti smo bili manj, kot smo morda mislili, da bomo, a glede na vse razmere v državi se ne nazadnje tudi na dopust nisem odpravila nikamor. Vse trenutno poteka normalno, nekaj težav imam s kolenom, a bo že kmalu vse v najlepšem redu."

"Lansko poletje je bilo čisto drugačno, kot sem ga bila vajena zaradi rehabilitacije. Letos te zadeve ni. Z glavo se je treba pripraviti, narediti napredek pri rezervah, ki jih imam, to je predvsem v poletu in pri doskoku," pa je o željah za prihodnjo sezono dodala Urša Bogataj, ki ima po strgani križni vezi zdaj za sabo sezono brez večjih težav s poškodbami in mirneje pričakuje novo tekmovalno obdobje.

Ob štirih bolj izpostavljenih skakalkah sta trenirali tudi Katra Komar in Jerneja Brecl – predvsem njen prispevek je v pokalu narodov slovenska reprezentanca pogrešala v zaključku sezone po dobrih nastopih na svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu. Brecl se je zaradi osebnih razlogov odpovedala nastopom v zaključku sezone. V novi pa si želi predvsem napredka na vseh področjih. "Na rezultat ne bom gledala, želim si prikazati nekoliko več kot v pretekli sezoni. Sploh na tekmah so se mi stvari odvijale v napačno smer, to bom poskusila popraviti," je dejala 19-letnica.

Zimska sezona ženskih smučarskih skokov se bo predvidoma začela 4. decembra v Lillehammerju, poletna pa v Wisli 17. julija.

Križnarjeva na pripravah zelo motivirana