Točno trije tedni še manjkajo do božiča, in zdi se, da je Božiček že zdaj zelo obdaril avstrijske in nemške skakalce. Skupaj sta obe reprezentanci (na prvih štirih tekmah) osvojili 1894 oziroma dve tretjini vseh točk. Foto: EPA
Točno trije tedni še manjkajo do božiča, in zdi se, da je Božiček že zdaj zelo obdaril avstrijske in nemške skakalce. Skupaj sta obe reprezentanci (na prvih štirih tekmah) osvojili 1894 oziroma dve tretjini vseh točk. Foto: EPA

Avstrijec Stefan Kraft je zmagal na vseh štirih tekmah nove sezone (dvakrat v Ruki, dvakrat v Lillehammerju), opazna pa je tudi avstrijsko-nemška prevlada, saj so bili na prvih petih mestih do zdaj le reprezentanti Avstrije in Nemčije.

"Postal sem že skoraj Max Verstappen smučarskih skokov, čeprav se mi je zaradi njega zdela formula ena dolgočasna. Moram se mu opravičiti," se Kraft zaveda, kako skakalna sezona vsaj na uvodu ni prav razburljiva.

Trdo delo je poplačano, pravijo Avstrijci, ki jih vodi Andreas Widhölzl, mnogi pa se sprašujejo, v čem je še skrivnost. Oprema, dresi? "Nerad vidim, da oprema toliko vpliva na šport, a gremo v to smer. Moderniziramo se in prisiljeni smo loviti priključek," je o tej temi povedal trener Slovencev Robert Hrgota.

Sorodna novica Poker nepremagljivega Krafta, Peter Prevc ujel deseterico

Bolj kot Avstrijci presenečajo Nemci
Za komentar smo prosili tudi nekdanjega skakalca (in slovenskega selektorja) Matjaža Zupana, ki je zdaj trener na Japonskem, "Težko bi od daleč rekel, da imajo Avstrijci in Nemci prednost v materialu. Seveda je lahko tudi to razlog, a ni videti tako. Menim, da Avstrijci niti ne presenečajo preveč, za Krafta že tako vemo, da je odličen skakalec, imajo tudi obetaven podmladek. Bolj so me presenetili Nemci, kjer opažam malo drugačen način skakanja, kot smo bili vajeni."

V Pokalu narodov ima vodilna Avstrija 981 točk, drugouvrščena Nemčija 913, tretja Slovenija pa 319.

Hrgota: Oprema preveč vpliva na šport

Začetek kar soliden, treba je le še nadgraditi skoke
Slovenci za zdaj ne blestijo, najboljša uvrstitev sezone je 6. mesto Petra Prevca v Ruki, a osnova je dobra, pravi Hrgota: "Treba je le še nadgraditi te skoke, malo več samozavesti, malo več si upati tvegati in potem prek tega pride ta visoka raven skakanja in rezultatska potrditev."

Naslednja postaja skakalcev bo Klingenthal z dvema posamičnima tekmama na veliki skakalnici v soboto in nedeljo (9. in 10. decembra).

Skakalci od najvišjih mest trenutno še precej oddaljeni