Nika Križnar. Foto: Reuters
Nika Križnar. Foto: Reuters

Tudi Nika Križnar, sedma v seštevku sezone. V ekipi zaradi zdravstvenih težavne ne bo Eme Klinec, 11. v pokalu, ki je morala predčasno zapustiti že japonsko turnejo.

Tam je v Zau 19. januarja svojo peto zmago v pokalu v karieri in sezoni dosegla Prevc, četrta je bila Križnar, obe pa sta dan pozneje v dvoje na superekipni tekmi prepričljivo premagali vso konkurenco, kar je izjemna napoved domačega tekmovanja.

Čeprav ni velikega tekmovanja v tej zimi, smo si zastavili etapne cilje, med njimi je zelo visoko tudi Ljubno. V preteklosti sta bili tam ekipna in posamična tekma, tokrat bosta dve posamični. Nekatere naše tekmovalke so izkušene, druge manj, tretje bodo sploh prvič nastopile v svetovnem pokalu.

Zoran Zupančič, glavni trener

Prevc je povedala, da je v dobri formi in se še posebej veseli letošnje domače tekme. "Sem že dobila prošnje, da uredim vstopnice za tekmo. Veliko gledalcev pričakujemo. Odkar sem prišla domov iz Japonske, nisem veliko delala, sem pa se spočila in tudi naspala. To je zelo pomembno pred tekmovanji konec tedna," je dejala.

Križnar: Vedno je bil tam rokenrol čustev
Nika Križnar je včasih na Ljubnem nastopila zelo dobro, pa tudi spodrsljaje je že imela. "Vedno je bil tam rokenrol čustev, upam, da bodo letos solze sreče. Pozna se napredek, ki sem ga naredila na prejšnjih tekmah. Še nikoli nisem tako dobro nastopila na Japonskem. Mlajši brat je danes opravil trening na Ljubnem in dejal, da je skakalnica zelo dobro pripravljena," je povedala.

Sneg je pokril rane ob skakalnici
Tekmovanje letos ni potekalo v času okrog novega leta, zlata sova se je poslovila po pretekli zimi, konec poletja pa so katastrofalne poplave zelo poškodovale tudi skakalnico. Predsednik organizacijskega komiteja Rajko Pintar je dejal, da so ga številni doma in na tujem spraševali, ali tekma sploh bo. "Vso jesen in tudi to zimo je bilo tako. Hvala številnim prostovoljcem, da so nam pomagali, da bomo lahko na skakalnici gostili tekmo kljub vsem težavam, ki smo jih imeli. Sneg je pokril rane ob skakalnici. Ta pa je tako dobro pripravljena, kot še nikoli. Obnovo bomo nadaljevali spomladi," je pojasnil Pintar.

Bodlaj bo drugič nastopila na Ljubnem
Drugič bo na Ljubnem nastopila Taja Bodlaj, ki je na četrtih zimskih olimpijskih igrah mladih v Gangwonu v Južni Koreji v soboto osvojila zlato na posamični tekmi, naslednji dan in drugi dan OI mladih pa še v mešani ekipi. V njej so bili še Ajda Košnjek, tudi ta bo tekmovala na Ljubnem, ter skakalca Enej Faletič in Urban Šimnic. "Vem, da je velika razlika med OI mladih, kjer sem bila najstarejša skakalka, na Ljubnem pa bom med najmlajšimi. A ni lepšega kot imeti domače navijače ob skakalnici," je povedala Taja Bodljaj, ki pa se po prihodu iz Koreje še ni naspala: "Sem že spala, a ne še dovolj, to me čaka še danes, potem pa gremo na Ljubno."

Skakalnica na Ljubnem. Foto: Adrian Pregelj
Skakalnica na Ljubnem. Foto: Adrian Pregelj

Nekatere tekmovalke so izkušene, druge manj
Na zaletišču bo skupaj 12 slovenskih deklet, še Katra Komar, Tina Erzar, Urša Vidmar, Živa Andrič, Jerica Jesenko, Nejka Repinc Zupančič, Lara Logar in domačinka Nika Krašovic.
"Čeprav ni velikega tekmovanja v tej zimi, smo si zastavili etapne cilje, med njimi je zelo visoko tudi Ljubno. V preteklosti sta bili tam ekipna in posamična tekma, tokrat bosta dve posamični. Nekatere naše tekmovalke so izkušene, druge manj, tretje bodo sploh prvič nastopile v svetovnem pokalu," je na novinarski konferenci v Ljubljani povedal glavni slovenski trener Zoran Zupančič. Slovenija ima kvoto šestih tekmovalk za svetovni pokal, preostale pa bodo na tekmi zato, ker bo Slovenija gostiteljica. "Vsekakor imamo visoke cilje, a ne želim obremenjevati tekmovalk, se vsaka že tako sama dovolj. Ostati moramo le mirni in zbrani, potem se lahko zgodijo zelo dobri skoki," ni izrecno napovedal uvrstitev Zupančič.

Še ena skakalnica, večja?
Vsi se veselijo številnih gledalcev, v soboto so povabljeni na Ljubno gasilci, v nedeljo pa prostovoljci, ki so tam pomagali pri poplavah konec poletja. Obenem imajo organizatorji tekme že pripravljene načrte, da bi po dokončni spomladanski obnovi sedanje skakalnice zgradili ob njej še eno, večjo. Pintar ocenjuje, da za zdaj tudi manjša zadošča za izvedbo svetovnega pokala v naslednjih zimah, izgradnja večje pa bo odvisna tudi od možnosti pridobivanja evropskih sredstev.

Kar 12 Slovenk v kvalifikacijah na Ljubnem