Po marcu 2020 so slovenski skakalci na ekipni tekmi znova stopili na oder za zmagovalce. Foto: EPA
Po marcu 2020 so slovenski skakalci na ekipni tekmi znova stopili na oder za zmagovalce. Foto: EPA

11. zmaga na moštvenih tekmah je bila na dosegu roke, saj je imela Slovenija pred zadnjo skupino več kot 13 točk prednosti pred Nemčijo in 24 pred Avstrijo. Stefan Kraft je najprej premagal Karla Geigerja, nato pa še Laniška, ki se mu, potem ko je imel v prvi seriji najslabše razmere, na Malinki ni posrečil niti drugi skok. Zmagovalec zadnje posamične tekme v Ruki je v drugo pristal pri 111,5 m. Manuel Fettner, Jan Hörl, Daniel Huber in Kraft so Avstriji priborili 32. zmago na moštvenih tekmah, tretjič zapored ji je to uspelo na skakalnici, ki nosi ime legendarnega Poljaka Adama Malysza.

Lanišek se je opravičil celotni ekipi

Nastopi Slovencev v drugi seriji in zaključek tekme v Wisli

"Ni bilo preprosto na koncu. Zagotovo bi kakšno stvar lahko izboljšal, a težko govorim na prvo žogo, kaj je bilo narobe in kaj ne. Pričakujem neprespano noč, da dobro premislim, kaj bi šlo lahko bolje, da res razčistim sam pri sebi. Še enkrat se opravičujem celotni ekipi, da je tole ušlo. Ne glede na vse prvi skok sploh morda ni bil tako slab, a vsi vemo, da vedno pričakujemo skoke vsaj čez K-točko. Lahko bi bilo precej bolje," je povedal Lanišek.

Čeprav ostaja grenak priokus po zapravljeni lepi priložnosti, pa je Slovenija pustila dober vtis in na uvodu olimpijske zime nadaljuje uspešne predstave. Glavni trener Robert Hrgota je pred začetkom sezone v pogovoru za MMC dejal, da med cilje sodijo tudi boljši nastopi na moštvenih preizkušnjah, saj na primer lani niso niti ene končali na odru za zmagovalce. V novi zimi jim je torej uspelo že na prvi. Slovenija je sicer prvič v Wisli končala ekipno tekmo svetovnega pokala na stopničkah.

Tretje mesto Slovenije po prvi seriji

Nastopi Slovencev v prvi seriji

Po prvi skupini je s 123,5 m Ceneta Prevca Slovenija zasedala tretje mesto, ki ga je zadržal Peter Prevc. S 118,5 m je imel četrto oceno svoje skupine, v kateri je zablestel zmagovalec petkovih kvalifikacij Hörl, ki je Avstrijo popeljal v vodstvo. Zajc je bil prepričljivo najboljši v tretji skupini, ko je pristal pri 126,0 m, Slovenija pa je napredovala na drugo mesto. Za Poljsko je imela le 0,2 točke zaostanka. V zadnji seriji je izgubila eno mesto, potem ko se je v zahtevnih razmerah ponesrečil skok Lanišku. Domžalčan je imel s 104,5 m le sedmo oceno skupine. Slovenija je 23,3 točke zaostala za Avstrijo, ki jo je v vodstvo popeljal Kraft, in 19,9 za Poljsko. Pred četrto Nemčijo je zadržala 7,7 točke prednosti.

S ponesrečenim skokom Laniška izgubljen boj za zmago

Cene Prevc: Redek skok, za katerega rečeš, da je za ponoviti

Odličen je bil drugi skok Ceneta Prevca. Z daljavo dneva 135,0 m je popeljal Slovenijo pred Avstrijo na drugo mesto, na 12 točk pa je znižal zaostanek za Poljsko, ki je na prvo mesto napredovala po zaslugi Piotra Žyle. Peter Prevc je zaradi slabih razmer kar nekaj časa čakal na svoj drugi nastop. Skočil je 121,0 m, sicer je zaostal za Hörlom za 1,8 točke, je pa dobil dvoboj z Andrzejem Stekalo za drugo mesto. Tudi Zajc je moral počakati na svoj skok, dobro pa opravil svojo nalogo in s 122,5 m in Slovenijo popeljal v vodstvo. Nemce je v boj za zmago s 130,0 m vrnil Markus Eisenbichler, Avstrijci so s Huberjem padli na tretje mesto, iz boja za zmago pa so po ponesrečenem skoku Dawida Kubakcega izpadli domači skakalci. V zadnji skupini je torej zmago Avstriji priboril Kraft, nemško drugo mesto je zadržal Geiger, Slovenija pa je končala na tretjem mestu.

Pokal narodov (5/35):                 
 1. NEMČIJA                  1061 točk
 2. SLOVENIJA                 855     
 3. AVSTRIJA                  774     
 4. JAPONSKA                  616     
 5. NORVEŠKA                  554     
 6. POLJSKA                   383     
 7. ŠVICA                     211     

"Morda je bil Anžetov skok malo slabši, malo v rob, a z normalnimi razmerami bi še vedno skočil potrebne metre za zmago. A tako je, to so vetrovne tekme, lahko bi bilo boljše, lahko pa slabše. Čisto v redu je to na koncu. Že na začetku veš, da če so takšne razmere, da na to nimaš vpliva in samo gledaš, ali bo tvoj tekmovalec opravil skok, za katerega si želiš, da ga naredi. To se je zgodilo pri Cenetu v finalu, Timi oba skoka pohvalno, Peter finale solidno, mogoče Anže slabši finalni skok. A sem kar zadovoljen, všeč mi je, da smo z nepopolnimi skoki blizu vrha. To nas lahko navdaja s samozavestjo. Tekma je za nami, naredimo analizo in jutri naprej," je tekmo ocenil Hrgota.

V nedeljo je v Wisli na sporedu še posamična tekma (16.00), ki jo boste lahko v neposrednem prenosu lahko spremljali na TV SLO 2 in MMC-ju. V petkovih kvalifikacijah je bilo uspešnih vseh šest slovenskih skakalcev, poleg četverice z ekipne preizkušnje še Domen Prevc in Lovro Kos.

Lanišek: Pričakujem neprespano noč
Končni vrstni red:                točke
 1. AVSTRIJA                      843,0
    Fettner/Hörl/Huber/Kraft           
 2. NEMČIJA                       842,7
    Paschke/Leyhe/Eisenbichler/Geiger  
 3. SLOVENIJA                     834,4
    C. Prevc 123,5/135,0 m             
    P. Prevc 118,5/121,0               
    Zajc 126,0/122,5                   
    Lanišek 104,5/111,5                
 4. POLJSKA                       792,9
 5. JAPONSKA                      787,3
 6. NORVEŠKA                      767,2
 7. RUSIJA                        746,4
 8. ŠVICA                         602,2
Po prvi seriji:                   točke
 1. AVSTRIJA                      412,1
 2. POLJSKA                       408,7
 3. SLOVENIJA                     388,8
    C. Prevc 123,5 m                   
    P. Prevc 118,5                     
    Zajc 126,0                         
    Lanišek 104,5                      
 4. NEMČIJA                       381,1
 5. JAPONSKA                      362,9
 6. RUSIJA                        361,9
 7. NORVEŠKA                      349,3
 8. ŠVICA                         282,4
 9. ZDA                           232,9