Kot skakalec je Igor Medved najboljši rezultat dosegel leta 2001 v Trondheimu, kjer je zaostal le za Adamom Malyszem in Andreasom Goldbergerjem. Foto: EPA
Kot skakalec je Igor Medved najboljši rezultat dosegel leta 2001 v Trondheimu, kjer je zaostal le za Adamom Malyszem in Andreasom Goldbergerjem. Foto: EPA

Kot je poročala finska javna radiotelevizija Yle, sta Medved in direktor smučarskih skokov Mika Kojonkoski že podpisala pogodbo, po kateri bo Ljubljančan, ki je že v Kuopiu, Fince vodil vsaj eno leto z možnostjo podaljšanja še za eno.

Zaradi težkega finančnega položaja, v kateri se je znašla finska smučarska zveza, se bo Medvedova plača do 31. oktobra financirala iz sredstev finskega olimpijskega komiteja iz sredstev, namenjenih dvigu vrhunskega športa, so še navedli pri spletnem mediju Yle Urheilu.

Po skakalni karieri se je Medved podal v trenerske vode. Od leta 2008 je bil pomočnik takratnega glavnega trenerja slovenske A-reprezentance Matjaža Zupana, potem pa je leta 2011 prevzel B-ekipo in jo vodil do letos. Zdaj jo je prevzel Goran Janus.

Medved je na mestu glavnega trenerja finske reprezentance nasledil domačega strokovnjaka Laurija Hakolo, ki zaradi osebnih razlogov ni podaljšal sodelovanja z zvezo. Hakola je bil glavni trener finskih skakalcev od pomladi 2023. Njegov pomočnik je bil lani Miran Zupančič, ki je zdaj prevzel to vlogo v štabu Roberta Hrgote v slovenski reprezentanci.

Medved je drugi tuji trener v zgodovini finskih smučarskih skokov. Prejšnji je bil Avstrijec Andreas Mitter, ki je finske skakalce vodil od leta 2016 do 2018. V svetovnem pokalu nastopal med letoma 2001 in 2003, njegov najboljši dosežek pa je bilo tretje mesto na posamični tekmi v Trondheimu marca 2001. Marca 2002 je bil drugi na ekipni tekmi smučarjev skakalcev v Lahtiju skupaj s Primožem Peterko, Robertom Kranjcem in Petrom Žonto.