29-letnica iz Minnesote Jessie Diggins je poskrbela, da je novoletno tekaško turnejo prvič osvojila Neevropejka. Foto: AP
29-letnica iz Minnesote Jessie Diggins je poskrbela, da je novoletno tekaško turnejo prvič osvojila Neevropejka. Foto: AP
Lampič: Malo sem celo vzljubila ciljni klanec

Skupinski štart v prosti tehniki in juriš na vrh smučišča Alpe Cermis je prinesel prvo zmago Švedinji Ebbi Andersson, kar je njena prva zmaga v svetovnem pokalu. Jessie Diggins je vseskozi mirno nadzorovala razplet zadnje etape in je bila močnejša od najbližje zasledovalke, Rusinje Julije Stupak, ki se je zadovoljila s skupno drugim mestom novoletne turneje.

Po 20 stopničkah vendarle do zmage
Na koncu je Američanka na vrhu brutalnega vzpona, katerega maksimalni naklon doseže tudi 28-odstotkov, višinska razlika med štartom in ciljem pa znaša 425 metrov, zaostala le za 9,2 sekunde za Anderssonovo. 23-letnica iz Sollefteeja pa je po kar osmih drugih mestih in 12 tretjih mestih vendarle slavila prvo zmago. Z uspehom kariere se je 23-letnica prebila tudi na skupno tretje mesto na Tour de Skiju 2021.

Na Alpe Cermis kronanje Bolšunova in Digginsove

Lampičeva tretja po točkah na Touru
Edina Slovenka, ki je dokončala novoletno turnejo, Anamarija Lampič je tekla po svojih zmožnostih, saj ji takšni vzponi kot zapriseženi šprinterki ne ustrezajo. V uvodu sklepne etape je na 2,5 km osvojila četrto mesto ter dodatnih osem bonus točk, s čimer je prišla do tretjega mesta v posebnem seštevku po točkah, v katerem je slavila dvakratna zmagovalka šprintov Linn Svahn, druga pa je bila Digginsova.

V etapi je Lampičeva osvojila 28. mesto (+2:46,6), s čimer je zadržala skupno 15. mesto, s katerega se je odpravila v zadnji dan turneje, na kateri so tekačice v desetih dneh opravile z osmimi tekmami.

Mislim, da moramo biti zadovoljni. Predvsem s 15. mestom. Danes je Anamarija naredila vrhunski tek v klanec, čeprav vedno poudarja, da ji ta tek ne leži. Mislim, da bo v prihodnje lahko računala tudi na dobre teke v klanec. Prvi cilj, ubranitev rdeče majice, ni bil izpolnjen, a kljub vsemu je tretje mesto vrhunski rezultat.

Glavni trener Nejc Brodar

Bolj vesela kot lani po zmagah in rdeči majici
"Danes sem še bolj vesela kot lani, ne glede na to, da sem lani dvakrat zmagala in zmagala v seštevku sprinta. Letos sem tretja v sprintu, 15. skupno in pokazala sem veliko boljše predstave na razdalji in to me veseli! Grem pozitivno naprej. Turneja je bila nad mojimi pričakovanji,"
je bila dobre volje Anamarija Lampič, ki se zdaj odpravlja na priprave za februarsko svetovno prvenstvo v Oberstdorfu. Slovenska reprezentanca bo zaradi tega izpustila naslednje tekme v Lahtiju, v svetovni pokal pa se vrne čez tri tedne na Švedskem.

Američanka predala vodstvo Američanki
Digginsova je s skupno zmago razumljivo od rojakinje Rosie Brenna prevzela tudi vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala, v katerem pa je Anamarija Lampič zdrsnila na osmo mesto. V tolažbo 25-letnici iz Valburge ostaja vodstvo v šprinterskem seštevku svetovnega pokala.

Kronanje Bolšunova za kralja Toura

Aleksander Bolšunov ima po slavju na Tour de Skiju bržkone že nedosegljivo prednost v svetovnem pokalu, ki ga je osvojil že lani. Seveda mu gre pri tem to zimo na roko tudi odločitev Norvežanov, ki se zaradi bojazni pred koronavirusom niso udeležili letošnje novoletne tekaške turneje. Foto: AP
Aleksander Bolšunov ima po slavju na Tour de Skiju bržkone že nedosegljivo prednost v svetovnem pokalu, ki ga je osvojil že lani. Seveda mu gre pri tem to zimo na roko tudi odločitev Norvežanov, ki se zaradi bojazni pred koronavirusom niso udeležili letošnje novoletne tekaške turneje. Foto: AP

Premočno vodilni Rus Aleksander Bolšunov je mirno pripeljal Tour de Ski do konca in z rekordno prednostjo ubranil lanskoletno rumeno majico. Za piko na i je 24-letnik iz Brjanska na samem vrhu Alpe Cermisa prehitel še skupno prvega zasledovalca Francoza Maurica Manificata, ki je po osmih etapah zaostal 3:23,9.

"Zame je velika čast, da sem že drugo leto zaporedoma zmagal na tej dirki. To je osem tekem v desetih dneh, bilo je težko, a je hitro minilo. Zelo vesel sem bil, da je Mednarodna smučarska zveza v teh razmerah tekmovanje v celoti izpeljala," se je na vrhu smučišča veselil Bolšunov.

Spicov z etapno zmago do skupno 3. mesta
A vsaj zmago je Bolšunov tokrat prepustil rojaku Denisu Spicovu, ki se je s prestižno etapno zmago zavihtel tudi na skupno tretje mesto. Novoletna tekaška turneja pri moških je ob odsotnosti Norvežanov minila v znamenju popolne premoči Rusov: na prvih sedmih mestih se jih je zvrstilo kar šest! Samo drugi Manificat se je zrinil vmes, na 8. mestu je končal trikratni zmagovalec novoletne turneje (2009, 2011 in 2012) Švicar Dario Cologna.

Petnajstič cilj turneje na Alpe Cermisu
Vzpon iz doline Fiemmeja na vrh smučišča Alpe Cermis je tradicionalni zaključek novoletne tekaške turneje, na 10-km progi smučarke in smučarji pretečejo za 495 višinskih metrov. Tukaj so se končale prav vse izmed 15 dosedanjih izvedb Tour de Skija, ki so si ga pri Mednarodni smučarski zvezi leta 2006 zamislili po zgledu kolesarske Dirke po Franciji.


SMUČARSKI TEKI – SVETOVNI POKAL

TOUR DE SKI 2021

Skupinski štart (Ž), 10 km prosto:

 1. E. ANDERSSON   ŠVE   36:45,6
 2. J. DIGGINS    ZDA    +9,2
 3. D. CLAUDEL    FRA    32,6
 4. J. STUPAK     RUS    40,0
 5. T. SORINA     RUS   1:04,3
 6. K. RAZYMOVA    ČEŠ   1:17,4
28. A. LAMPIČ     SLO   2:46,6
Nordijsko smučanje - svetovni pokal: novoletna tekaška turneja, zaključni vzpon (Ž), prenos iz Val di Fiemmeja

Končni vrstni red (8/8), ženske:

 1. J. DIGGINS    ZDA  3:04:45,8
 2. J. STUPAK     RUS   +1:24,8
 3. E. ANDERSSON   ŠVE   2:00,8
 4. T. SORINA     RUS   2:58,1
 5. K. PARMAKOSKI   FIN   3:23,0
 6. R. BRENNAN    ZDA   3,27,6
15. A. LAMPIČ     SLO   6:49,4

Svetovni pokal, skupni vrstni red (17/28), ženske:

 1. J. DIGGINS    ZDA      932
 2. J. STUPAK     RUS      802
 3. R. BRENNAN    ZDA      794
 4. T. SORINA     RUS      780
 5. E. ANDERSSON   ŠVE      671
 8. A. LAMPIČ     SLO      478
...                  
33. E. UREVC     SLO      106

Skupinski štart (M), 10 km prosto:

 1. D. SPICOV     RUS   32:41,0
 2. A. BOLŠUNOV    RUS    +13,3
 3. M. MANIFICAT   FRA     15,2
 4. J. BELOV     RUS     21,8
 5. A. MELNIČENKO   RUS     24,0
 6. I. JAKIMUŠKIN   RUS     26,9
Nordijsko smučanje - svetovni pokal: novoletna tekaška turneja, zaključni vzpon (M), prenos iz Val di Fiemmeja

Končni vrstni red (8/8):

1. A. BOLŠUNOV    RUS  3:32:32,2
2. M. MANIFICAT   FRA   +3:23,9
3. D. SPICOV     RUS    3:36,7
4. I. JAKIMUŠKIN   RUS    3:40,6
5. A. MALCEV     RUS    4:03,3
6. J. BELOV     RUS    5:08,5

Svetovni pokal, skupni vrstni red (17/28), moški:

 1. A. BOLŠUNOV    RUS     1.297
 2. I. JAKIMUŠKIN   RUS      631
 3. M. MANIFICAT   FRA      588
 4. A. MELNIČENKO   RUS      562
 5. A. MALCEV     RUS      525
...                  
82. J. LAMPIČ     SLO      15