Na prvih dveh tekmah v Wisli Slovenke niso stopile na oder za zmagovalke. Najboljša je bila Nika Križnar, ki je v skupnem seštevku trenutno šesta. Foto: EPA
Na prvih dveh tekmah v Wisli Slovenke niso stopile na oder za zmagovalke. Najboljša je bila Nika Križnar, ki je v skupnem seštevku trenutno šesta. Foto: EPA

Silvestrska turneja se bo letos začela v Beljaku in nato nadaljevala na Ljubnem, kjer bosta v tradicionalno najboljši postojanki ženske sezone svetovnega pokala še dve tekmi. Dolgoletni prvi mož BTC-ja Jože Mermal, ki od vsega začetka podpira ženske skoke, je na novinarski konferenci predstavil tudi načrte za nov nacionalni panožni skakalni center na Ljubnem, na katerem bi zgradili tudi novo, 125-metrsko skakalnico.

"Imamo velike načrte in v naslednjih letih nas čaka še veliko dela, ko bomo skušali uresničiti ta projekt," je napovedal Mermal in dodal, da je proračun letošnje silvestrske turneje narasel na več kot pol milijona evrov: "Tudi za nas je bilo presenečenje, da imamo tako visoke stroške, da bo letošnji proračun nekje med 530 in 540 tisoč evri. Družba BTC je zato letos za tekmo namenila dodatnih 50 tisoč evrov, in ob tem pozivam še druge pokrovitelje k pomoči. Verjamem, da bomo tekmo lahko izpeljali."

Letos višji nagradni sklad

Smučarske skakalke pred novo preizkušnjo

Predsednik zbora za skoke in nordijsko kombinacijo Borut Meh je poudaril, da je to, da je tekma svetovnega pokala prerasla v silvestrsko turnejo, res velika stvar. Predsednik organizacijskega odbora Rajko Pintar je poudaril, da bodo na Ljubnem že 17. leto po vrsti priredili tekmo ženskih skokov na najvišji možni ravni: "Prvih pet sezon smo skakalke gostili v celinskem pokalu, za nami pa je tudi že 12 uspešnih izvedb svetovnega pokala. Tudi zato smo nagradni sklad glede na lansko leto povečali za sto odstotkov. Enakost spolov je za nas zelo pomembna."

"Stadion je že pripravljen, tudi luči, vse poteka po načrtih. Na okoliških hribih imamo pol metra in več snega, kar so naše skrivne zaloge. Zdaj lahko le vse povabim na Ljubno," je sklenil prvi mož organizatorjev in pojasnil, da bo letos tekmovalka, ki bo na štirih tekmah zbrala največ točk, ob predpisanih denarnih nagradah prejela še posebno denarno nagrado 20.000 evrov in tudi zlato sovo, ki je vredna več kot 10.000 evrov.

Skakalke konec tedna v Lillehammerju

Medtem se skakalke pripravljajo na nadaljevanje sezone. Konec tedna jih čakata tekmi v Lillehammerju. Glavnega slovenskega trenerja Zorana Zupančiča slabši izkupiček na uvodnih tekmah sezone v Wisli od pričakovanega ne skrbi.: "Priznam, da smo jo na prvih tekmah sezone na Poljskem malce dobili po glavi, čeprav smo bili dobro pripravljeni, so bili naši rezultati slabši od pričakovanj. Upam, da to dekletom ni ostalo preveč v glavah in prepričan sem, da je forma še vedno na zelo visoki ravni. Imamo zelo močno ekipo in naši cilji se niso nič spremenili. V premoru med tekmami smo testirali opremo, danes smo lahko tudi prvič skakali na snegu na skakalnici v Planici."

Zupančič je za naslednji dve postojanki svetovnega pokala, Lillehammer in Titisee-Neustadt, izbral nekoliko drugačno ekipo. V boj za vrhunske dosežke se bodo podale Nika Križnar, Urša Bogataj, Ema Klinec, Nika Prevc, Katra Komar in Maja Vtič.