Špela Rogelj je pred skoraj šestimi leti poskrbela za prvo slovensko zmago v ženskih skokih. Foto: www.alesfevzer.com
Špela Rogelj je pred skoraj šestimi leti poskrbela za prvo slovensko zmago v ženskih skokih. Foto: www.alesfevzer.com

Kot je povedal glavni trener izbrane vrste Zoran Zupančič, imajo dekleta v nogah že kar nekaj skokov, saj so se priprave začele prej kot običajno. Za zdaj je šlo vse po načrtu, pravi trener: "V prvem obdobju načrtujemo prek 200 skokov. Posvetili smo se predvsem težišču v zaletnem položaju in postavitvi smuči v letni fazi, kar je tudi bistvo, da naredimo stabilne skoke. Ocenim lahko, da je forma na dobri, a ne še na odlični ravni."

Še posebej je pohvalil Špelo Rogelj za nov pristop, tudi Nika Križnar skače dobro, čeprav še niha. Ema Klinec ima po besedah trenerja še nekaj težav, Katra Komar in Jerneja Brecl pa sta ta čas boljši kot v lanskem obdobju. Tudi Urša Bogataj, ki se je lani nesrečno poškodovala, je naredila lep napredek v rehabilitaciji, z ekipo je v začetni fazi posebne vadbe, ponovno se privaja na opremo, je povedal Zupančič.

Klinčeva, ki praznuje 22. rojstni dan, je trening v Planici začela s kosom torte s svečko in lepimi željami reprezentančnih kolegic: "Že zjutraj so me presenetili, tudi zapeli so mi. Težko bi si želela lepši rojstni dan, pa še v Planici je zelo lepo. Imeli smo dobre priprave, veter nam ni nagajal. Pri skokih ostajam perfekcionistka, pri športu so detajli tisti, ki ločijo med vrhom in povprečjem."

Nika Križnar je konec junija dobila prvo tekmo po koronavirusnem premoru, pokal občine Mislinja. Foto: EPA
Nika Križnar je konec junija dobila prvo tekmo po koronavirusnem premoru, pokal občine Mislinja. Foto: EPA

Rogljeva, ki po koncu sezone ni prekinila treningov, ampak je kar nadaljevala, je izbrala nov pristop. Odločila se je, kot pravi, da bosta naslednji dve sezoni njeni zadnji v karieri: "Tudi zato dajem vse od sebe in vse gre v zelo pozitivno smer. Imam visoke cilje, medaljo na svetovnem prvenstvu in olimpijskih igrah. To je moj cilj celotne kariere. Raven skokov je zdaj kar dobra. Nazaj sem dobila sproščenost, ki sem jo imela prej, ne obremenjujem se z rezultati."

S skupnim sedmim mestom v svetovnem pokalu preteklo sezono najboljša Slovenka je četrtkov trening zaradi bolečin predčasno končala. A kot pravi Križnarjeva, ni nič hujšega: "Težave s hrbtom sem imela že predlani, a to je bolj težava v mišici, saj je tako zategnjena, da pride do bolečin. Zato sem danes raje predčasno končala. Zdi pa se mi, da ni nič hujšega, da je treba enostavno rešiti to težavo. Pri treningih so vsako leto kakšne spremembe, če bi bilo vedno isto, se ne bi nikamor premaknili. Seveda so še napake, ki jih moram popraviti, a do začetka sezone je še veliko časa."

Bogatajeva, ki se vrača po hudi poškodbi, je povedala, da je že preizkusila majhno skakalnico v Mostecu, da je prebila led. "Zdaj sem se tu v Planici malo spuščala s 'pukla', da dobim zaupanje. Uživala sem, saj sem končno na smučeh," je dejala skakalka, ki za zdaj še nima zelene luči zdravnikov za vrnitev na skakalnico.