Pozitiven izvid testa Klemensa Muranke je poskrbel za burno dogajanje v Oberstdorfu. Foto: EPA
Pozitiven izvid testa Klemensa Muranke je poskrbel za burno dogajanje v Oberstdorfu. Foto: EPA

Kamil Stoch, Dawid Kubacki, Klemens Muranka, Piotr Žyla, Maciej Kot, Aleksander Zniszczol in Andrzej Stekala bodo le dobili možnost nastopa že na prvi postaji 69. novoletne turneje.

Sprva so ostali brez njega, ker je bil izvid testa Muranke pozitiven, zaradi pravila bližine oziroma druženja pa so brez tekme ostali še vsi drugi Poljaki. Toda drugo testiranje, izide so Poljaki dobili takoj po koncu kvalifikacij, je pokazalo, da je bil Muranka negativen. Jezni Poljaki so napovedali pritožbo, ta pa je bila uspešna.

Vsi izvidi dodatnih testov morajo biti negativni
Muranka in njegovi moštveni sotekmovalci bodo morali prestati še eno testiranje. Če bodo vsi izvidi negativni, bodo Poljakom dovolili nastop, v tem primeru pa ne bodo šteli izidi današnjih kvalifikacij, temveč bodo v prvo serijo dovolili vsem prijavljenim 62 tekmovalcem.

Dawid Kubacki je 6. januarja v Bischofshofnu divignil zlatega orla. Če bodo vsi izvidi testov v torek negativni, ga bo lahko začel braniti. Foto: EPA
Dawid Kubacki je 6. januarja v Bischofshofnu divignil zlatega orla. Če bodo vsi izvidi testov v torek negativni, ga bo lahko začel braniti. Foto: EPA

Najprej trening Poljakov, nato poskusna serija in prva serija
Predtem pa naj bi Poljakom ob 14.30 omogočili še skoke za trening, ki so jih morali danes izpustiti. Ob 15.00 bo na sporedu poskusna serija, ob 16.30 pa tekma na skakalnici Schattenberg – brez skakanja v parih – z vsemi 62 skakalci, saj kvalifikacij ne bi ponavljali.

Nova priložnost za Jelarja
V tem primeru bi nastopil tudi Žiga Jelar, ki je pogorel v kvalifikacijah. Zasedel je 53. mesto med 55 tekmovalci.

Če bo imel kdo iz poljske ekipe pozitiven izvid testa, program ostaja enak. Tekma bo potekala v parih s 50 skakalci, ki so uspešno prestali kvalifikacije.

Lanišek nima več težav s hrbtom in ima visoke cilje na novoletni turneji

Pozitiven test Muranke poskrbel za burno dogajanje pod Senčno goro
Na testiranju pred začetkom je imel na novi koronavirus pozitiven izvid testa Klemens Muranka, tako da so izključili celotno ekipo, saj so se reprezentantje med drugim (brez zaščitnih mask) skupaj vozili v kombiju, stike so imeli tudi pri obedu. "Žal mi je, ampak zgodilo se je ... Sem pozitiven in za zdaj brez simptomov," je 26-letnik zapisal na Instagramu.

"Testirali smo se pred dvema dnevoma in takrat so bili vsi testi negativni. Res čudno," je povedal športni direktor Poljakov Adam Malysz.

Še bolj čudno – vse skupaj spominja že na kakšno teorijo zarote – je to, da je imel Klemens Muranka ob ponovljenem testiranju negativen izvid testa, a kaj, ko so bili rezultati testa znani pet minut po koncu današnjih kvalifikacij. V poljski reprezentanci so seveda ogorčeni, saj so jim rezultate obljubili do 14. ure, dve uri in pol pred začetkom kvalifikacij.

Predsednik poljske smučarske zveze Apoloniusz Tajner je že dejal, da se bo kljub končanim kvalifikacijam in določenim parom na torkovi tekmi boril za nastop svojih rojakov na prvi tekmi turneje. Pritožba je uspela.

Piotr Žyla, ki je ob Stochu sodil v ožji krog favoritov za končno zmago, je dopoldne na družbenih omrežjih pojasnil, da je trikrat opravil test in imel vselej negativen izvid: "Opravil sem test na božični večer in izvid je bil negativen. Dan pred začetkom turneje sem imel znova negativen izid. Test sem ponovil tri ure pred uradnim treningom in je bil njegov izvid negativen, potem pa ti ne dovolijo skakati, ker si bil v isti sobi kot Maciej Kot, ki je imel prav tako trikrat negativen izvid, a je sedel pri obedu z Muranko, ki je imel pozitiven izvid testa," je bil nejevoljen Žyla.

Koronavirus so odkrili tudi v nemški reprezentanci, a to za skakalce ne bo usodno. Eden od članov osebja reprezentance (gre za fizioterapevta), ki je skrbel za ekipo B oziroma za nacionalni paket (v njem sta tudi uveljavljena Andreas Wellinger in Richard Freitag), je imel namreč pozitiven izvid testa.