Cene Prevc je v celotni lanski sezoni svetovnega pokala zbral 83 točk, v letošnji sezoni pa jih ima po štirih tekmah že 133. Foto: EPA
Cene Prevc je v celotni lanski sezoni svetovnega pokala zbral 83 točk, v letošnji sezoni pa jih ima po štirih tekmah že 133. Foto: EPA

Uvodna moštvena tekma te sezone se bo, če je ne bo odpihnil veter, v Wisli začela ob 16.30. Prenos bo na TV SLO 2 in Valu 202. Slovenski skakalci so odlično vstopili v sezono, zato bodo tudi v krogu favoritov za zmago, na katero čakajo že pet let. Na startni listi je Slovenija predzadnja reprezentanca, saj je druga v pokalu narodov. Trener Robert Hrgota je za tekmo določil naslednjo četverico: Cene Prevc, Peter Prevc, Timi Zajc in Anže Lanišek.

Sorodna novica Cene Prevc najboljši Slovenec v kvalifikacijah, na ekipni tekmi še Peter, Zajc in Lanišek

"Super priložnost, prva ekipna tekma je to, da vidimo, kako so fantje, kar se tiče mentalne priprave, močni v glavi. Nekateri so prvič v takšnem položaju, drugi ne. Rezultat mi ni tako pomemben, pomembno je, da so osredotočeni na skoke in da ne izgubijo rdeče niti – da ne začnejo bezljati in iskati rezultate," je za Val 202 povedal Hrgota.

Ključna bo umirjenost, saj bodo v finalni seriji v vseh skupinah (ne le v zadnji) moštva nastopala v obratnem vrstnem redu. Fis bo novo pravilo preizkusil na prvih dveh moštvenih tekmah in se nato odločil, kako v nadaljevanju.

Cene je imel lani še velike oči in tremo
Za Slovenijo bo prvi skakal šesti v kvalifikacijah Cene Prevc, trenutno sedmi skakalec sezone. Včeraj je bil od Slovencev najprepričljivejši. Kaj se je spremenilo, da je tako napredoval? "EMŠO (smeh). Pozna se kakšno leto več izkušenj. Lani sem se samemu sebi čudil in se po svoje občudoval, da sem imel kljub vsem izkušnjam s svetovnim pokalom še vedno velike oči in tremo. Letos se mi je končno uspelo umiriti in upam, da bo to trajalo."

Peter Prevc skače bolj agresivno in z več zaupanja, a vsi skoki še niso na najvišji ravni. "Po enem vikendu še ne bi ocenjeval svoje forme. Pokazalo se je, da ni tako vrhunska. Moram ostati miren in tekmovati čim več, da vidim, kje so še moje pomanjkljivosti."

V ekipi bo tudi Timi Zajc, čeprav je v kvalifikacijah naredil napako in je bil na 46. mestu najslabši od slovenske šesterice, a so pretehtale izkušnje iz preteklosti, saj je Zajc v Wisli že blestel. "Točno veš, kakšne zanke ima ta skakalnica. Tu sem že zelo daleč skakal. Vem v glavi, kakšen skok je treba narediti."

Zanimivo, da so (novo okovje) opazili šele v Kuusamu, kjer sem zmagal. Imajo mogoče enega črva v glavi več.

Anže Lanišek

Konkurenca ima v glavi enega črva več
Reprezentanco zaokrožuje Anže Lanišek, ki je v odlični formi, na zadnjih dveh tekmah je bil v Ruki drugi in prvi. Spet želi slišati Zdravljico: "Zavedamo se, da imamo tudi to možnost, a moramo ostati potrpežljivi. Dobro smo se ujeli letos, upam, da pokažemo svoje najboljše skoke."

Karavano je razburila tehnična novost iz tovarne Slatnar. Najboljši slovenski skakalci z izjemo Timija Zajca skačejo s smučmi, na katerih je novo okovje. Drugačna oblika in odzivnost sprednjega dela okovja je že povzročila marsikateri izostren pogled konkurence. Anže Lanišek: "Težko komentiram, je pa zelo zanimivo, da so to opazili šele v Kuusamu, kjer sem zmagal. Imajo mogoče enega črva v glavi več."