Anže Lanišek je prejšnjo nedeljo v Ruki slavil svojo prvo zmago v svetovnem pokalu. Foto: EPA
Anže Lanišek je prejšnjo nedeljo v Ruki slavil svojo prvo zmago v svetovnem pokalu. Foto: EPA

Najpogostejša tema pogovorov med skakalci so dresi. Vsi iščejo ustrezne kroje in materiale. Ekipe želijo optimizirati tudi smuči, zagozde in vezi. Razvoj zagozd je začasno ustavila Mednarodna smučarska zveza, skakalne čevlje so poskušali razviti že v številnih reprezentancah, a za zdaj še brez revolucionarnega napredka. Je pa na začetku zimske sezone zelo dejavno pri razvoju smuči in okovja.

Po prvih petih posamičnih tekmah sezone svetovnega pokala ima vsaj eno uvrstitev med deseterico že pet slovenskih skakalcev. Z izjemo Timija Zajca vsi skačejo na Slatnarjevi opremi. Foto: EPA
Po prvih petih posamičnih tekmah sezone svetovnega pokala ima vsaj eno uvrstitev med deseterico že pet slovenskih skakalcev. Z izjemo Timija Zajca vsi skačejo na Slatnarjevi opremi. Foto: EPA

Skakalci tudi s kritiko pomagajo pri razvoju
Peter Slatnar, ki je od Elana prevzel razvoj opreme, ima v letošnji sezoni na svojih smučeh z izjemo Timija Zajca vse Slovence, ki so skakali v svetovnem pokalu. "To nam veliko pomeni. Imamo smetano skakalcev, od katerih lahko dobiš najboljše informacije. Znajo povedati, pokritizirati, ko je treba, znajo pomagati pri razvoju, da dobimo tisto najboljše," je v pogovoru za Val 202 povedal Peter Slatnar.

Vsakih 5 cm smuči ima svojo specifiko
Smuči so obdelane po delih in imajo lahko vsakemu posamezniku prilagojeno obtežitev in elastičnost. Peter Slatnar: "Smučka je pri teh fantih povprečno dolga 2,5 metra. Če vemo, da ima vsakih pet centimetrov smuči svojo specifiko in funkcijo, lahko s tem, po domače rečeno, narediš cel golaž in se izgubiš, če pa veš, kaj delaš, pa lahko te centimetre spraviš v tiste normative, ki jih fantje želijo imeti. In potem je to res pripomoček, ki pomaga k boljšemu skoku in boljšemu počutju."

Peter Slatnar o novem okovju

Novo okovje lahko skakalca tudi hitro kaznuje
Veliko se je v teh dneh govorilo tudi o novih vezeh, ki naj bi skakalcem omogočale več agresivnosti. Od Slovencev nove vezi uporabljajo Domen Prevc, Lovro Kos in Anže Lanišek, ne pa tudi Cene in Peter Prevc. Zakaj ne? Cene Prevc: "Novo okovje mi predstavlja plus, če delam res dobre skoke. Je okovje, ki mi doda, a me hkrati veliko hitreje kaznuje. Ja, če bo šlo tako naprej, bi ga lahko spet preizkusili."

Peter Prevc: "Veliko se govori o tem. Lahko je dobrodošlo, a ni vsaka stvar za vse. Gre za neko inovacijo, ki pomaga, a okovje ne bo prineslo forme in zmag, ampak jih bodo skoki. Okovje bo dodalo en odstotek."

Cene Prevc in Kos v glavnih vlogah v Visli po slabšem nastopu Laniška

Smuči se v zraku lepše upognejo
Kakšna je posebnost novih vezi, ki zahtevajo tudi prilagoditev smuči? Slatnar: "Specifika te vezi je, da je pritrjena na drugem mestu kot sicer. To pomeni, da smo prestavili montažo nekaj centimetrov nazaj, s tem pa podaljšali prvi del smučke, kar daje tekmovalcu boljši občutek. S to prestavitvijo vezi smo podaljšali samo ukrivljenost smučke. Smučka se v zraku zdaj še lepše okrivi, lepše upogne, lepše potuje skozi zrak. A kot je rekel Cene: zelo malo časa je bilo testirati, ker je bilo treba s to vezjo prilagoditi tudi smučko. Ne gre le za to, da vzameš vez, namontiraš na smučko in greš skočit. To so preizkusili drugi fantje z drugimi znamkami smuči, a se ni obneslo. Res je treba vez razvijati skupaj s smučko."

Peter Slatnar, podjetnik in inovator iz Cerkelj na Gorenjskem, je poln domislic in izzivov. že Foto: BoBo
Peter Slatnar, podjetnik in inovator iz Cerkelj na Gorenjskem, je poln domislic in izzivov. že Foto: BoBo

Konkurenca ima v glavi črva več
Po zmagi Anžeta Laniška v Ruki so se v nemški reprezentanci celo pritožili nad opremo, s katero je skakal trenutno drugi skakalec zime. Anže Lanišek: "Zelo zanimivo, da so to opazili šele v Kuusamu, kjer sem zmagal. Imajo mogoče enega črva v glavi več."

Peter Slatnar: "Ja, s to vezjo smo drugim reprezentancam vgradili nekega črva v glavo. Do zdaj so to počeli Avstrijci, Nemci in Norvežani. Zdaj smo mi na vrsti. Včasih gre bolj za placebo, včasih ima res kakšen učinek. Namen tega je, da so drugi so nervozni. Mi imamo nekaj, česar oni ne morejo dobiti!"

Naslednji izziv: zavora na smuči
Za zdaj je vez na voljo le na smučeh Petra Slatnarja, ki pri razvoju opreme ne sodeluje le s slovensko reprezentanco, ampak ima dobre povezave tudi z Mednarodno smučarsko zvezo. Tako je bila nova vez predstavljena še pred prvim tekmovalnim skokom. V Wisli so slovenskega inovatorja skakalne opreme nagovorili tudi vodilni možje svetovnega pokala.

"Želja je, da bi se razvila tudi zavora na smuči. Če se spomnimo lanskega padca Norvežana (Tandeja v Planici), bi želeli pri FIS-u nekaj narediti za varnost. Našli smo rešitev, verjetno bomo na novoletni turneji to že predstavili. Načrt je, da bi imeli na poletih v Planici predskakalci že novo vez, ki bi jo predstavili tudi preostalim državam."

Slatnar: Če dobimo eno zaletno mesto na novem okovju, smo naredili ogromno