Jarl Magnus Riiber. Foto: AP
Jarl Magnus Riiber. Foto: AP

Edini slovenski predstavnik v cilju Vid Vrhovnik je preizkušnjo končal na 40. mestu.

Jarl Magnus Riiber je desetkilometrsko tekaško preizkušnjo začel z naskokom 22 sekund pred zasledovalci. Ves čas je nadzoroval položaj in ciljno črto prečkal 39,8 sekunde pred Avstrijcem Stefanom Retteneggerjem in 52,1 pred Nemcem Davidom Machom.

Za rekorderja po številu zmag v svetovnem pokalu Riiberja je bil to 71. uspeh v karieri, od tega 14. v sezoni. Nepremagan je vse od 13. januarja, ko je v Oberhofu dosegel prvo od zdaj že desetih zaporednih zmag.

Štiri posamične preizkušnje pred koncem si je 26-letnik iz Osla že zagotovil peti veliki kristalni globus. Tega je osvojil še štirikrat zapovrstjo med sezonama 2018/19 in 2021/22. V pretekli sezoni je njegovo prevlado začasno prekinil Avstrijec Johannes Lamparter.

Vrhovnik in Gašper Brecl sta bila danes po skokih 44. oziroma 47. z velikim zaostankom več kot treh minut za vodilnimi. Brecl nato ni startal, Vrhovnik pa je pridobil nekaj mest in ujel eno točko za svetovni pokal.

Zmaga za Hagen
Žensko preizkušnjo so pričakovano zaznamovale Norvežanke. Ida Marie Hagen je po tretjem mestu v skakalnem delu nadomestila 46 sekund in v zadnjih 150 m ujela ter za 1,4 sekunde prehitela Mari Leinan Lund, vodilno po skoku. To je bila njena sedma zmaga v karieri in hkrati to sezono. Tretja je bila še ena Norvežanka Gyda Westvold Hansen (+42,2). Slovenk ni bilo na startu.

Naslednje preizkušnje svetovnega pokala bodo 2. in 3. marca v Lahtiju. Tam bodo tekmovali moški. Ženske bodo znova tekmovale teden dni kasneje v Oslu.