Johannes Høsflot Klæbo. Foto: EPA
Johannes Høsflot Klæbo. Foto: EPA
Sprint (M):                           
 1. J.-H. KLAEBO       NOR     2:48,58
 2. C. HALFVARSSON     ŠVE       +0,75
 3. E. VALNES          NOR        0,93
...                                   
 9. M. ŠIMENC          SLO            
                                      
Sprint (Ž):                           
 1. K.-S. SKISTAD      NOR     3:08,63
 2. J. SUNDLING        ŠVE       +0,13
 3. T.-U. WENG         NOR        6,55
...                                   

Tekma je minila brez slovenskega pridiha v ženski konkurenci, edina slovenska predstavnica Anja Mandeljc se namreč ni udeležila kvalifikacij. Na koncu je zmagala Norvežanka Kristine Stavaas Skistad, ki je dobila peti sprint zapored. Druga je bila Švedinja Jonna Sundling (+0,1), tretja Norvežanka Tiril Udnes Weng (+6,55). Mali kristalni globus je osvojila Švedinja Maja Dahlqvist.

V moški konkurenci se je uspelo iz slovenskega tabora v izločilne boje uvrstiti le Mihi Šimencu, ki je dosegel 23. čas. Uvrščen je bil v drugo četrtfinalno skupino. Vili Črv je kvalifikacije končal na 59. mestu, Miha Ličef je bil 67. Šimenc je svoj četrtfinalni nastop opravil solidno, tekel je dve sekundi hitreje kot v kvalifikacijah, a to ni bilo dovolj za neposredno uvrstitev v nadaljnje boje.

Zmago je v njegovi skupini pobral Šved Calle Halfvarsson pred Norvežanom Ansgarjem Evensenom in Švicarjem Valeriem Grondom. Šimenc je za prvim mestom zaostal 0,47 sekunde in s časom 2:47,891 v čakalnici upal na polfinale. Tega je tudi dočakal!

Klæbo preprosto razred zase
Nastopil je v prvi polfinalni skupini s Klæbom, švedskim parom Edvin Anger-Halfvarsson, Norvežanom Evensenom in Čehom Ondrejem Černyjem. Trud in nepopustljivost sta se mu izplačala, a v polfinalu so bili tekmeci preprosto premočni. Osvojil je 5. mesto (2:53,6) in sezono končal v polfinalu. Za zmagovalcem Klæbom, ki si je mali kristalni globus zagotovil že pred časom, je zaostal 2,93 sekunde. Finale je dobil prav Klæbo pred Halfvarssonom (+0,8) in rojakom Erikom Valnesom (+0,9).

"Zbral sem že vse uvrstitve od sedmega do desetega mesta, zdaj pa je čas, da začnem zbirati višje uvrstitve. Delo za naslednjo sezono. Všeč mi je, da mi je uspelo obrniti glavo. Mogoče se sliši smešno, a ko ti na koncu sezone telo pravi, da moraš nehati, je obratno težko narediti. Res sem vesel, da mi je to danes uspelo in sem naredil najboljši rezultat sezone. To je lepa popotnica za naprej, z mirno glavo sem končal sezono in tudi z dobrim občutkom," je povedal 27-letni Šimenc.

Sezona v smučarskem teku se bo končala z nedeljskima preizkušnjama na 20 km s skupinskim startom.

Šimenc do najboljše letošnje uvrstitve
Šprint: Nastop Šimenca v četrtfinalu Lahtija
Šprint: Nastop Šimenca v polfinalu Lahtija