Smučarji skakalci so pripravljeni na novo sezono. Foto: BoBo/Matevž Peršin
Smučarji skakalci so pripravljeni na novo sezono. Foto: BoBo/Matevž Peršin

V obeh taborih so kot glavne cilje izpostavili kolajno na svetovnih prvenstvih; decembra bo v Planici svetovno prvenstvo v poletih, februarja pa v Oberstdorfu sledi še svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju.

Slovenijo bodo na uvodu v sezono zastopali Peter Prevc, Timi Zajc, Anže Lanišek, Žiga Jelar, Tilen Bartol, Anže Semenič in Bor Pavlovčič, je na današnji novinarski konferenci izpostavil glavni trener Gorazd Bertoncelj.

Spet smo si začrtali visoke cilje. Na obeh svetovnih prvenstvih seveda merimo na kolajno, v svetovnem pokalu si želimo enega skakalca skupno do 6. mesta, ekipno pa želimo biti v 'top 3'.

Gorazd Bertoncelj, selektor moške reprezentance

Dodal je, da priprave kljub koronavirusni pandemiji potekajo po načrtih. Del reprezentance trenira v Kranju, del pa v Planici.

Začrtali so si visoke cilje
"Na obeh prizoriščih imajo fantje odlične pogoje za vadbo," je zatrdil Bertoncelj, ki je kot glavni cilj v 42. sezoni svetovnega pokala izpostavil kolajno na obeh SP-jih; decembrskem v poletih pod Poncami ter februarskem v Oberstdorfu. "Spet smo si začrtali visoke cilje. Na obeh svetovnih prvenstvih seveda merimo na kolajno, v svetovnem pokalu si želimo enega skakalca skupno do 6. mesta, ekipno pa želimo biti v 'top 3'," je dejal selektor slovenske vrste, ki se bo na Poljsko s svojimi varovanci odpravil prihodnji četrtek z avtomobili. Do takrat bodo reprezentanti nadaljevali priprave v Kranju in Planici.

P. Prevc: Moji zadnji treningi so bili dobri
Najboljši slovenski skakalec Peter Prevc, lani skupno osmi v svetovnem pokalu, je povedal, da je vzdušje v ekipi pred odhodom na prve tekme dobro, nekoliko pa je vseeno odvisno od predstav na treningih. "Če ti gre dobro, je dobro, sicer ne preveč. Moji zadnji treningi so bili dobri, priprave na sezono potekajo umirjeno in z nekaj izboljšavami," je dejal kapetan slovenske vrste in za glavni svoj cilj omenil: "Najpomembneje je, da si od 20. novembra do 30. marca v dobri formi."

Moj prvi cilj ostaja Planica in kolajna na domačem SP-ju. Forma se počasi dviguje, zdi se mi, da je kar na visoki ravni. Moje želje za Wislo so prikazati čim boljše skoke na tekmi, temu bo sledil tudi rezultat. To, da nismo imeli primerjave s tekmeci, me nič ne skrbi. Če narediš dobre skoke, so dobri tudi dosežki.

Timi Zajc

Zajc: Cilj kolajna na domačem SP-ju
V 'top 15' svetovnega pokala sta v lanski sezoni, ki se je zaradi pandemije novega koronavirusa predčasno končala, pristala še Zajc (14.), ki je bil drugi v točkovanju poletov, in Lanišek (15.). "Moj prvi cilj ostaja Planica in kolajna na domačem SP-ju. Forma se počasi dviguje, zdi se mi, da je kar na visoki ravni. Moje želje za Wislo so prikazati čim boljše skoke na tekmi, temu bo sledil tudi rezultat. To, da nismo imeli primerjave s tekmeci, me nič ne skrbi. Če narediš dobre skoke, so dobri tudi dosežki," je napovedal Zajc in dodal, da mu gre iz treninga v trening vse bolje. Tudi Lanišek pravi, da je uvod v sezono pričakal dobro pripravljen: "Moja raven skokov je dovolj dobra, ukvarjam se le še z malenkostmi. Priprave so mirne, z opremo je vse urejeno, dresi so dobri, smuči pa tudi."

P. Prevc : Emšo naredi svoje, a se je umirilo, končujemo priprave

Program čez poletje smo z nekaj prilagoditvami dobro opravili. V ekipi smo imeli nekaj bolezni, vendar je do začetka sezone še dovolj časa. V zadnji sezoni smo šli vsakič s poškodbami nosilk ekipe, letos upam, da končno startamo v polni postavi s šestimi skakalkami.

Zoran Zupančič, selektor ženske reprezentance

Skakalke po kolajno v Oberstdorf
V ženskem taboru ‒ skakalke bodo sezono začele od 4. do 6. decembra v olimpijskem Lillehammerju, od 22. do 14. januarja pa jih čaka domača tekma na Ljubnem ‒ je selektor Zoran Zupančič za glavni cilj sezone prav tako omenil kolajno na SP-ju. "Program čez poletje smo z nekaj prilagoditvami dobro opravili. V ekipi smo imeli nekaj bolezni, vendar je do začetka sezone še dovolj časa. V zadnji sezoni smo šli vsakič s poškodbami nosilk ekipe, letos upam, da končno startamo v polni postavi s šestimi skakalkami," si obeta Zupančič. "Naš glavni cilj je gotovo kolajna na SP-ju v Oberstdorfu. Vemo, da nas letos prvič čaka tekma več ‒ tudi na veliki skakalnici. Računamo pa seveda še na kakšno presenečenje v sezoni," je dodal glavni trener skakalk.

Skakalke stavijo na SP v Oberstdorfu in tekmovanje na Ljubnem

Bogataj: Priprave uspešne, skačem dobro
Urša Bogataj, ki se je uspešno vrnila v reprezentanco po hudi poškodbi in konec septembra v Planici na pokalu Cockta prvič po poškodbi tudi zmagala, pravi, da je bilo poletje dobro: "Priprave so bile uspešne, skačem dobro. Zdaj upam samo to, da mi bo uspelo takšne skoke prenesti tudi v zimo." Najboljši Slovenki preteklo zimo sta bili Nika Križnar in Ema Klinec na sedmem oziroma osmem mestu svetovnega pokala. "Komaj že čakam na prve tekme, da vidimo, kje smo, kaj je še treba izboljšati. Ta čas še nimamo prave primerjave s konkurenco. Forma še ni stabilna, a je do prvih tekem še dovolj časa," je dejala Križnarjeva. Ema Klinec je o svojem cilju za sezono jasno povedala, da na SP-ju šteje le kolajna: "Moj cilj sezone je seveda SP in kolajna v Oberstdorfu. Želim pa si tudi izboljšati skupno uvrstitev svetovnega pokala."

Skakalke bodo novo sezono začele 4. decembra Lillehammerju. : BoBo/Matevž Peršin
Skakalke bodo novo sezono začele 4. decembra Lillehammerju. : BoBo/Matevž Peršin