Nika Križnar je bila na edini tekmi v tej sezoni druga v Ramsauu. Foto: EPA
Nika Križnar je bila na edini tekmi v tej sezoni druga v Ramsauu. Foto: EPA

"Vsake tekme smo veseli, žal pa je tako, da je teh letos manj. Nekateri organizatorji so se sicer odločili, da v program stisnejo še dodatno tekmo. To sta storila avstrijski Hinzenbach in romunski Rasnov. S tem deloma krpamo luknjo, ki se je zgodila zaradi odpadlih tekem. Ljubno je za nas zelo pomembno, letos imamo na koledarju še svetovno prvenstvo v Oberstdorfu, z dodatnim kompletom kolajn s tekmo na veliki skakalnici. Pripravljeni smo zelo dobro in upam, da bomo to ohranili skozi celotno sezono ter da bomo s čim več tekmovalkami merili na kolajno," je dejal glavni trener Zoran Zupančič.

Na Ljubnem bo tekmovalo 12 Slovenk, največ doslej. Iz reprezentance A bodo nastopile Nika Križnar, Ema Klinec, Urša Bogataj, Špela Rogelj, Katra Komar in Jerneja Brecl. Prvič pa bo na voljo tudi celoten nacionalni paket s šestimi skakalkami; Maja Vtič, Pia Mazi, Jerneja Repinc Zupančič, Katja Markuta, Nika Vetrih in Lara Logar.

Najprej ekipna, potem posamična tekma
V petek bodo na sporedu kvalifikacije, v soboto pa bo ob 14. uri ekipna tekma, ki jo bodo na Ljubnem izpeljali tretjič. Prvi dve ekipni preizkušnji sta v letih 2019 in 2020 pripadli Nemčiji oziroma Avstriji, slovenska četverica je bila v obeh primerih druga.

V nedeljo bo ob isti uri na sporedu še posamična tekma, zmago pa bo branila Norvežanka Maren Lundby, ki je s štirimi posamičnimi zmagami druga najuspešnejša skakalka na slovenskem prizorišču. Eno zmago več ima Japonka Sara Takanaši, rekorderka po številu zmag s 57.

"Glede na potek treningov so pričakovanja visoka, dekleta so dobro pripravljena. Tudi na zadnjih tekmah je bila ekipa na visoki ravni. Tudi na zadnjih dveh tekmah na Ljubnem smo posegli po stopničkah, obakrat z ekipo in dvakrat tudi posamično s tretjim mestom, zato letos celo s kakšno tekmovalko več merimo na stopničke. Zelo konstantno na visoki ravni skačejo tri dekleta, Nika Križnar, Ema Klinec in Urša Bogataj," je dodal Zupančič.

Trener skakalk: Nika Križnar je kot "tank"

Križnarjeva si je zvila gleženj
Nika Križnar
, ki je na edini dosedanji tekmi v svetovnem pokalu v Ramsauu končala na drugem mestu, se v zadnjih tednih spopada z nekaj poškodbami. Na treningu v telovadnici si je zvila gleženj, nekaj je tudi bolečin v hrbtu. A kot pravi Zupančič, je Križnarjeva kot "tank, ki gre v tem smislu prek vsega".

"Imam visoka pričakovanja. Vedno si zastavljam visoke cilje. Upam, da jih bom dosegla že na teh tekmah. Grem na polno, skušala bom odpraviti težave pri doskoku, ki sem jih imela na zadnji tekmi. Menim, da je to dosegljivo," je dejala 20-letnica, ki je bila z ekipo na Ljubnem dvakrat druga, na posamični tekmi pa lani tretja.

Edina slaba točka je, da tokrat skakalk v izteku ne bodo spremljali navijači. "Zelo nenavadno bo, to bomo vse kar malo pogrešale. Ljubno je bilo vedno znano po tem, da se je tukaj od vseh prizorišč zbralo daleč največ ljudi. Vedno mi je pričaralo nasmeh na obrazu, ko sem jih slišala in videla v izteku. Vseeno vem, da bodo naše skoke spremljali prek televizijskih zaslonov in družbenih omrežij," je še dejala Križnarjeva.

Prva tekma sezone za Emo Klinec
Najboljše skakalke so imele zadnji teden priložnost trenirati pod Rajhovko. Tudi Ema Klinec, ki je zadovoljna s prikazanim pred svojo prvo tekmo svetovnega pokala, potem ko je v Ramsauu zaradi pozitivnega izvida testa na virus SARS-CoV-2 manjkala. "Pozitiven bris testa mi je spremenil načrte za začetek sezone. Vseeno smo bili na to pripravljeni, vedeli smo, da se lahko to zgodi. Malo me je rešil študij, da sem si glavo zaposlila z drugimi stvarmi. Vaje sem delala doma, nazaj pa sem prišla še malce bolj spočita," je pripomnila 22-letnica.

"Skakalnica je odlično pripravljena. Veseli nas, ker smo lahko na njej skakali. Skoki so na dobri ravni. Ravno pred kratkim sem se s trenerjem pogovarjala, da v karieri še nikoli nisem delala tako konstantnih skokov. A to je le stopnička do tega, da lahko potem kaj dodaš na tekmi," je še dejala Klinčeva, ki na Ljubnem še čaka na prve stopničke.

Bogatajeva bo skušala zadržati raven iz Ramsaua
Tretja skakalka, ki jo je Zupančič izpostavil, je Urša Bogataj. Vrača se po strgani križni vezi, zaradi česar je izpustila tako rekoč celotno lansko zimo. "To je bilo zame čisto nekaj novega, do lanskega leta sem imela pri poškodbah precej sreče. Lani žal ni bilo tako. Rehabilitacija je bila dolga, značilna za tovrstne poškodbe. Veliko ur je bilo treba posvetiti temu," je sprva dejala Bogatajeva, ki je bila v Ramsauu četrta.

"Ko sem prišla nazaj, sem bila vesela, ker se mi je uspelo dobro vrniti. Želim si, da bi to raven obdržala. Poškodba ni razlog, da ne bi imela visokih ciljev. Pri tem sem se naučila, da moram iti čez to in dati vse od sebe, čeprav imam še težave s kolenom," je priznala Bogatajeva, ki je ena od štirih Slovenk, ki so doslej osvojile posamične stopničke na Ljubnem.

Bogatajevi je to s tretjim mestom uspelo leta 2019, lani je bila tretja Nika Križnar, v letu 2016 pa je na obeh posamičnih tekmah na odru za zmagovalke stala Maja Vtič s prvim in drugim mestom, istega leta pa je bila tretja še Špela Rogelj.

Petek:
12.00 uradni trening
14.00 kvalifikacije

Sobota – ekipna tekma:
12.45 poskusna serija
13:35 slovesno odprtje
14.00 prva serija
finalna serija

Nedelja – posamična tekma:
12.45 poskusna serija
13.35 slovesno odprtje
14.00 prva serija
finalna serija