Anamarija Lampič se je v cilju že veselila drugega mesta, fotografija je nastala pred izrečeno kaznijo. Foto: Reuters
Anamarija Lampič se je v cilju že veselila drugega mesta, fotografija je nastala pred izrečeno kaznijo. Foto: Reuters

Na progi je bila hitrejša le Švedinja Linn Svahn, ki je bila najhitrejša na vseh treh nastopih. 21-letna zmagovalka je bila v cilju pred Anamarijo Lampič dobre pol sekunde prednosti.

Lampičeva po odločitvi žirije: FIS me je močno razkuril

Usodno prehitevanje Švicarke
A Lampičeva je bila kaznovana zaradi prehitevanja Švicarke Nadine Fähndrich, ki je po manevru Slovenke v enem izmed ovinkov padla. Žirija je nekaj časa zasedala, nato pa se odločila, da Lampičevo zaradi oviranja uvrsti na šesto mesto (stika med tekmovalkama na progi ni bilo videti). Drugo mesto je tako podedovala Američanka Jessie Diggins, na oder pa je stopila še Frida Karlsson.

FIS razjezil Lampičevo
"Danes sem se res počutila dobro, tudi tekla sem suvereno. Taktika je bila vrhunska od kvalifikacij naprej do finala. Vem, da sem si to drugo mesto čisto zaslužila! Po tekmi pa so prišli do mene z informacijo, da sem na šestem mestu, da sem ovirala Švicarko, ampak jaz zase lahko rečem, da sem jo prehitela še pred ovinkom, bila sem pred njo. Jaz ne morem gledati, kaj se potem dogaja za mano. Ni bilo nobenega dotika, Mednarodna smučarska zveza (FIS) me je zelo razočarala. Mislim, da me je FIS danes kar dobro razjezil, to jezo pa bom skušala pokazati tudi jutri na tekmi,"
je bila jezna Lampičeva.

Finale sprinta v Val Müstairju
SZS napovedal novo pritožbo

Vodstvo slovenske reprezentance v teku na smučeh je danes po odločitvi tekmovalne žirije na finalu sprinta v skladu s pravili FIS-a na prizorišču tekme vložilo pritožbo, ki pa jo je FIS zavrnil in obveljala je odločitev, da se Lampičeva uvrsti na šesto mesto.

Pri odločitvi je žirija tekmovanja uporabila pravila FIS-a, ki govorijo o prehitevanju med tekmo. V skladu s pravili ima Smučarska zveza Slovenije zdaj dodatnih 48 ur za pritožbo na odločitev tekmovalne žirije, kar bo takoj, ko prejme pisno odločitev FIS-a, tudi storila, so napovedali pri SZS.

Pri SZS-ju menijo, da imajo naslednje argumente: Anamarija Lampič je že prehitela švicarsko tekmovalko, ko je prišlo do nenamernega stika. Tekmovalec lahko med prehitevanjem po smuku (velika hitrost, zmanjšana možnost zavestne kontrole gibanja, ni možno primerjati s tekom na ravnini) zagotavlja svoj način vožnje v skladu s pravilom 343.10.2, dokler s telesom varno ne prehiti tekmeca, pri tem je pomembno, da je potem zaradi velike hitrosti tekmovalec osredotočen na svoj tek.

Tako lahko ravna le na osnovi lastnih občutkov, kar pomeni, da po prehitevanju ne more zavestno nadzorovati položaja tekmeca za seboj in postavitve zadnjega dela lastnih smuči med zavojem, so zapisali pri SZS.

V takšnem primeru tekmovalec zavestno ne more več voziti v skladu z omenjenim pravilom, menijo pri SZS-ju, in tekmecu za seboj ne more zagotavljati popolnoma varne vožnje v zavoju. V času prehitevanja je Lampičeva ravnala v skladu s pravilom, zato pri SZS menijo, da v tem primeru uporaba omenjenih pravil FIS-a ni bila pravilna.

Za las ujela uvrstitev v finale
Lampičeva je sicer prav v vsakem nastopu v cilj pritekla druga. V napetem polfinalu je za šest stotink zaostala za Fähndrichovo in bila vsega stotinko hitrejša od Maje Dahlqvist. Ta je bila prepočasna, da bi se po času prebila v finale.

Točke še za Evo Urevc
Slovenska športnica leta je v četrtfinalu ves čas tekla na drugem mestu, ko je prav tako zaostala le za Nadino Fähndrich. V zadnji četrtfinalni skupini je nastopila Eva Urevc in v cilj pritekla peta ter s tem končala tekmo.

V kvalifikacijah na 1,4 kilometra dolgi progi je bila najhitrejša Švedinja Maja Dahlqvist, Anamarija Lampič je dosegla šesti čas, Eva Urevc pa 22.

Moško tekmo je dobil Federico Pellegrino. Foto: Reuters
Moško tekmo je dobil Federico Pellegrino. Foto: Reuters

Pellegrinu moška tekma
Moško tekmo je dobil Federico Pellegrino.

Pellegrino, ki je dobil prejšnja dva sprinta v pokalu in je bil najboljši tako v kvalifikacijah kot tudi v polfinalu, je dvoboj za zmago z Aleksandrom Bolšunovom dobil za 57 stotink, tretji precej za njima je bil Francoz Richard Jouve (+2,53).

Vili Črv je osvojil 43. mesto, Janez Lampič pa 65.

Novoletna turneja, 1. tekma

Šprint (Ž), prosto:                    
 1. L. SVAHN          ŠVE       3:32,01
 2. J. DIGGINS        ZDA         +3,41
 3. F. KARLSSON       ŠVE          5,83
 4. R. BRENNAN        ZDA          8,00
 5. N. FÄHNDRICH      ŠVI       1:02,00
 6. A. LAMPIČ         SLO         kazen
                                       
Šprint (M), prosto:                    
 1. F. PELLEGRINO     ITA       3:08,44
 2. A. BOLŠUNOV       RUS         +0,57
 3. R. JOUVE          FRA          2,53
 4. G. RETIVJIH       RUS          4,33
 5. A. MALCEV         RUS          4,82
 6. L. CHANAVAT       FRA         28,28

Svetovni pokal, skupno

Ženske (9/31):                         
 1. R. BRENNAN     ZDA        417 točk 
 2. T. SORINA      RUS        362      
 3. N. NEPRJAJEVA  RUS        325      
 4. T. JOHAUG      NOR        301      
 5. N. FAEHNDRICH  ŠVI        289      
 6. A. LAMPIČ      SLO        277      
...                                    
21. E. UREVC       SLO        106      
                                       
Moški (8/31):                          
 1. A. BOLŠUNOV    RUS        558 točk 
 2. F. PELLEGRINO   VB        320      
 3. J.-H. KLAEBO   NOR        296      
...                                    
60. J. LAMPIČ      SLO         15      
Nordijsko smučanje - svetovni pokal: novoletna tekaška turneja, sprint - prosti slog, prenos iz Val Müstaira