35-letni Jurij Tepeš se je v svetovnem pokalu veselil dveh zmag. Obakrat je na najvišjo stopničko stopil na letalnici bratov Gorišek v Planici (2013 in 2015). Zdaj ga čaka velik trenerski izziv. Foto: www.alesfevzer.com
35-letni Jurij Tepeš se je v svetovnem pokalu veselil dveh zmag. Obakrat je na najvišjo stopničko stopil na letalnici bratov Gorišek v Planici (2013 in 2015). Zdaj ga čaka velik trenerski izziv. Foto: www.alesfevzer.com

"Eden najlepših trenutkov v mojem življenju je bila poroka po sezoni, od poroke naprej pa imam poškodovano koleno. Težave so se sicer začele že prej. Novembra lani sem imela prvi pregled zaradi lažjih bolečin. Stanje naj bi se popravilo z vajami in počitkom. Aprila se je majhna težava zelo povečala, imam omejeno gibljivost kolena, a se počasi izboljšuje," je po treningu slovenske ženske reprezentance na igrišču gimnazije Franceta Prešerna v Kranju povedala Nika Vodan.

Nika Vodan je bila šesta v skupnem seštevku pokala v pretekli sezoni, v sezoni 2020/21 pa je kot prva Slovenka osvojila veliki kristalni globus. Nika Prevc je marca v Planici ponovila njen uspeh. Vse se je zgodilo pod vodstvom Zupančiča, ki bo opravljal podobno, a precej razširjeno vlogo, kot jo je Tepeš do zdaj kot trener ženskega sistema skokov, saj bo koordinator vseh programov od klubskih ravni do reprezentančnih selekcij.

Tepeš v novo sezono stopa s skoraj popolnoma novim štabom. "V ekipi je ostal le Gaber Arh, fizioterapevt bo pomagal tudi pri pripravi smuči. Preostala dva sodelavca sem zbral po priporočilih in po lastnih izkušnjah. Anže Pograjc je v prejšnjih dveh sezonah delal v finski reprezentanci, Jan Jamnik pa je za kondicijo skrbel v slovenski moški ekipi B," je svojo ožjo ekipo predstavil Tepeš.

Takoj je naletel na težavo, na poškodbo Nike Vodan. "Dogovorila sva se, da bo celotna sezona prilagojena zimski. Tudi če bo poleti manj skakala ali jo celo izpustila, to ne bo tako pomembno. Poškodbo je treba pozdraviti. Niko Prevc poznam že tri leta iz mladinske ekipe, kjer sem bil pomočnik trenerja Stenta Baloha. Njeni uspehi niso prišli čez noč, bili so načrtni in planirani. Naredili bomo vse, da v svetovnem vrhu tudi ostane, prav tako pa tudi druge članice ekipe, ki je zelo dobre," je pojasnil Tepeš.

Nika Prevc se bo najprej posvetila maturi. Foto: www.alesfevzer.com
Nika Prevc se bo najprej posvetila maturi. Foto: www.alesfevzer.com

Nika Prevc se je pred maturo zakopala v knjige
Nika Prevc je dejala, da se je svojih uspehov v resnici zavedela šele po sezoni. "To je za menoj, zdaj potekajo že priprave na novo sezono in na maturo. Zakopala sem se v knjige. Tepeš me pozna iz mladinske reprezentance. Ve, kako delujem. Poletna in zimska sezona nimata veliko skupnih točk, pomembna je zimska, toda zdaj za to obdobje nimam še nobenih ciljev. Moj glavni ta čas je, da sem čim boljša na treningih. Uspehi iz prejšnje sezone se mi bodo poznali pri motivaciji, sem tudi leto starejša in bolj izkušena," je misli strnila Prevc.

Priznala je, da je imela po finalu pokala v Planici kar precej načete živce ob branjenju rumene majice in je potrebovala kar nekaj časa, da je prišla na prejšnjo raven. Osvojeni veliki kristalni globus je še vedno na varnem v škatli, ker še ni našla mesta, kjer se na tem priznanju ne bi nabiral prah.

Nika Prevc se dobro pozna z Jurijem Tepešem

Vrhunski uspehi v zadnjih letih so motivacija za Tepeša
Zupančič je poleg obeh omenjenih globusov dveh Nik z ekipo osvojil pokal narodov v sezoni 2021/22, Uršo Bogataj je popeljal do olimpijskega zlata v Pekingu leta 2022, Emo Klinec do svetovnega naslova v Oberstdorfu 2021, Niko Vodan (Križnar) pa do bronastih kolajn na OI 2022 in nordijskem SP 2021.

"Težko bi stopil v večje čevlje. Imenovanje je bila velika motivacija in neke vrste breme. Zdaj so vrhunski uspehi v zadnjih letih le motivacija. Rezerv prav veliko ni, upam, da je mogoče še kaj izboljšati. Na dekleta ne želim pritiskati z raznimi lovorikami. Ostati morajo sproščene, kar je za skoke zelo pomembno," je ocenil Tepeš.

Nekdanji izvrstni letalec na smučeh, zdaj 35-letni trener, je prepričan, da bosta z Zupančičem dobro sodelovala tudi v novih vlogah.

Jurij Tepeš v Kranju začel delo s smučarskimi skakalkami