Nika Prevc vodi v svetovnem pokalu. Foto: AP
Nika Prevc vodi v svetovnem pokalu. Foto: AP

Kot so sporočili s SZS-ja, bi morale skakalke po Hinzenbachu v Avstriji do konca sezone nastopiti še v Lahtiju na Finskem ter nato v Oslu, Trondheimu in Vikersundu na Norveškem v sklopu turneje surovi zrak, kar pomeni, da bi se sezona zanje končala teden prej kot skakalcem.

Skupni vrstni red (15/25):                 
 1. N. PREVC           SLO         949
 2. J. ITO             JAP         771
 3. E. PINKELNIG       AVT         671
 4. A. LOUTITT         KAN         625
 5. J. PAGNIER         FRA         578
 6. N. KRIŽNAR         SLO         543
 7. J. SEIFRIEDSBERGER AVT         513
  . S. TAKANAŠI        JAP         513
 9. J. RAUITONAHO      FIN         454
10. A. STRATE          KAN         409
...                                   
14. E. KLINEC          SLO         330
24. K. KOMAR           SLO         147
32. A. KOŠNJEK         SLO          48
33. T. BODLAJ          SLO          35
39. T. ERZAR           SLO          23
50. J. JESENKO         SLO           3

Zato so pri SZS-ju skupaj z organizacijskim odborom Planica vložili veliko truda v to, da bi skakalke že letos zadnje skoke v sezoni opravile prav pod Poncami. Uspelo jim je pridobiti organizacijo finalne tekme sezone, ki bo na srednji skakalnici v četrtek, 21. marca, ob 17. uri pod žarometi.

"Ob tej priložnosti bi se rad zahvalil vsem deležnikom, ki so pri uresničitvi te ideje priskočili na pomoč, saj bomo tudi zaradi njih še drugič v tej sezoni najboljše skakalke sveta na delu lahko spremljali v Sloveniji. Hvala vsem, ki so razumeli, zakaj smo, seveda nam je bilo zaradi uspehov naših skakalk še malce lažje, želeli, da ob moških tekmah v Planici izpeljemo tudi vsaj eno preizkušnjo skakalk," je dejal predsednik SZS, Enzo Smrekar.

"Kot trenutno kaže, bi bila lahko letošnja marčevska Planica spet nepozabna in za anale. Ne samo za družino Prevc, Nika lovi skupno zmago, Peter pa bo nastopil še zadnjič v karieri, ampak za vse ljubitelje smučarskih skokov po svetu. Vabljeni na pravljični praznik pod Poncami," je povedal generalni sekretar OK Planica, Tomaž Šušteršič.

Ogled tekme smučarskih skakalk, ki bodo torej v poznem četrtkovem popoldnevu pod žarometi na srednji napravi v Planici opravile finalno tekmo sezone, bo mogoč z istimi vstopnicami kot ogled četrtkovega uradnega treninga in kvalifikacij skakalcev dopoldne na letalnici bratov Gorišek.

Do konca sezone je zdaj tako še deset tekem. Lastnica rumene majice je Nika Prevc, ki ima v skupnem seštevku 178 točk prednosti pred Japonko Juki Ito. Veliki kristalni globus je do zdaj od Slovenk dobila Nika Križnar, ki je prestižno lovoriko dvignila v Čajkovskem v Rusiji. Pod Poncami sta globus v roke do zdaj dobila Nikin brat Peter Prevc in Primož Peterka.

  SPORED                               
   24.-25. 2.: Hinzenbach              
                                       
        1. 3.: Lahti                   
                                       
    9.-10. 3.: Oslo                    
                                       
   12.-13. 3.: Trondheim               
                                       
   16.-17. 3.: Vikersund, poleti       
                                       
       21. 3.: Planica