Nika Prevc vodi v svetovnem pokalu. Foto: AP
Nika Prevc vodi v svetovnem pokalu. Foto: AP

Kot so sporočili s SZS-ja, bi morale skakalke po Hinzenbachu v Avstriji do konca sezone nastopiti še v Lahtiju na Finskem ter nato v Oslu, Trondheimu in Vikersundu na Norveškem v sklopu turneje surovi zrak, kar pomeni, da bi se sezona zanje končala teden prej kot skakalcem.

Skupni vrstni red (15/25):         
 1. N. PREVC      SLO     949
 2. J. ITO       JAP     771
 3. E. PINKELNIG    AVT     671
 4. A. LOUTITT     KAN     625
 5. J. PAGNIER     FRA     578
 6. N. KRIŽNAR     SLO     543
 7. J. SEIFRIEDSBERGER AVT     513
 . S. TAKANAŠI    JAP     513
 9. J. RAUITONAHO   FIN     454
10. A. STRATE     KAN     409
...                  
14. E. KLINEC     SLO     330
24. K. KOMAR      SLO     147
32. A. KOŠNJEK     SLO     48
33. T. BODLAJ     SLO     35
39. T. ERZAR      SLO     23
50. J. JESENKO     SLO      3

Zato so pri SZS-ju skupaj z organizacijskim odborom Planica vložili veliko truda v to, da bi skakalke že letos zadnje skoke v sezoni opravile prav pod Poncami. Uspelo jim je pridobiti organizacijo finalne tekme sezone, ki bo na srednji skakalnici v četrtek, 21. marca, ob 17. uri pod žarometi.

"Ob tej priložnosti bi se rad zahvalil vsem deležnikom, ki so pri uresničitvi te ideje priskočili na pomoč, saj bomo tudi zaradi njih še drugič v tej sezoni najboljše skakalke sveta na delu lahko spremljali v Sloveniji. Hvala vsem, ki so razumeli, zakaj smo, seveda nam je bilo zaradi uspehov naših skakalk še malce lažje, želeli, da ob moških tekmah v Planici izpeljemo tudi vsaj eno preizkušnjo skakalk," je dejal predsednik SZS, Enzo Smrekar.

"Kot trenutno kaže, bi bila lahko letošnja marčevska Planica spet nepozabna in za anale. Ne samo za družino Prevc, Nika lovi skupno zmago, Peter pa bo nastopil še zadnjič v karieri, ampak za vse ljubitelje smučarskih skokov po svetu. Vabljeni na pravljični praznik pod Poncami," je povedal generalni sekretar OK Planica, Tomaž Šušteršič.

Ogled tekme smučarskih skakalk, ki bodo torej v poznem četrtkovem popoldnevu pod žarometi na srednji napravi v Planici opravile finalno tekmo sezone, bo mogoč z istimi vstopnicami kot ogled četrtkovega uradnega treninga in kvalifikacij skakalcev dopoldne na letalnici bratov Gorišek.

Do konca sezone je zdaj tako še deset tekem. Lastnica rumene majice je Nika Prevc, ki ima v skupnem seštevku 178 točk prednosti pred Japonko Juki Ito. Veliki kristalni globus je do zdaj od Slovenk dobila Nika Križnar, ki je prestižno lovoriko dvignila v Čajkovskem v Rusiji. Pod Poncami sta globus v roke do zdaj dobila Nikin brat Peter Prevc in Primož Peterka.

 SPORED                
  24.-25. 2.: Hinzenbach       
                    
    1. 3.: Lahti          
                    
  9.-10. 3.: Oslo          
                    
  12.-13. 3.: Trondheim        
                    
  16.-17. 3.: Vikersund, poleti    
                    
    21. 3.: Planica