Tekme svetovnega pokala v smučarskih tekih bodo v Davosu in Dresdnu potekale brez norveških, švedskih in finskih tekačev ter tekačic. Foto: EPA
Tekme svetovnega pokala v smučarskih tekih bodo v Davosu in Dresdnu potekale brez norveških, švedskih in finskih tekačev ter tekačic. Foto: EPA

Tako Švedov, Fincev in Norvežanov ne bo na tekmah v Davosu in Dresdnu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Odločitev obeh zvez je prišla po torkovi izjavi za javnost norveške smučarske zveze, ki se je odločila, da svojih tekmovalcev v smučarskem teku ne bo poslala v Švico in Nemčijo na tekme svetovnega pokala, ogrožen naj bi bil tudi njihov nastop na Tour de Skiju.

Nihče ni pripravljen tvegati
"Ocena zdravstvene stroke je bila pri odločitvi zelo pomembna. V sedanji obliki ne moremo najti varne poti do Davosa ali Dresdna in nazaj. Če gre kaj narobe, ima lahko bolezen potencialno resne posledice za okuženega," je dejal zdravnik švedske reprezentance Per Andersson. "Nihče od nas ni pripravljen tvegati," je še dodal. Finski argumenti za odpoved nastopov so podobni. "Storiti je treba vse, da se športniki in pomožno osebje ne okužijo ter ne širijo virusa," je utemeljila Maarit Valtonen, glavna zdravnica Olimpijskega komiteja Finske. "V Ruki smo na žalost ugotovili, da se je odnos do novega koronavirusa med posamezniki precej razlikoval, zaradi česar so zveze vse bolj ranljive," je poudarila finska zdravnica.

Tekme v Davosu bodo na sporedu 12. in 13. decembra, v Dresdnu pa teden dni pozneje. Tour de Ski bo letos na vrsti od 1. do 10. januarja v Švici in Italiji.