Anamarija Lampič je v minuli sezoni svetovnega pokala v točkovanju sprintov osvojila 3. mestu, skupno pa je bila dvanajsta. Foto: www.alesfevzer.com
Anamarija Lampič je v minuli sezoni svetovnega pokala v točkovanju sprintov osvojila 3. mestu, skupno pa je bila dvanajsta. Foto: www.alesfevzer.com

Kot je za STA povedal glavni trener slovenske reprezentance v smučarskem teku Nejc Brodar, so pred letošnjo sezono vendarle naredili takšen program, da se upad sredstev ne pozna pri najboljših tekmovalcih, ki so jim skušali omogočiti kar najboljšo vadbo: "Pred tremi leti je imela reprezentanca 270.000 evrov za sezono, potem okrog 200.000 in 180.000, za naslednjo pa imamo zaradi minusa v blagajni tekov 167.000 evrov. To kaže, v kakšnem položaju smo, in na sponzorskem delu bo treba še kaj narediti, rezultate smo imeli tudi v zadnjih sezonah."

Bolj varčevati se že ne da
Brodar poudarja, da so krizo najbolj občutili mlajši tekmovalci, ki niso člani prve ekipe. "Program je bil okrnjen, delujemo na minimalnih možnih stroških. Za mlajše kategorije ta čas težko sodim, kje so in kako so posamezniki pripravljeni, bodo pa gotovo dobili priložnost, če bo kdo pokazal, da se lahko enakovredno meri v svetovnem pokalu, da dobi možnost nabiranja izkušenj že v tej sezoni. Računam tudi na boljše finance v naslednji sezoni, da bi lahko razmišljali o boljšem sodelovanju med posameznimi selekcijami in pravi gradnji ekipe za domače prvenstvo 2023."

Ni se nam treba bati za vrhunske izide (Anamarije Lampič). Obdržala je visoko raven forme iz prejšnje sezone. Lani je prvo tekmo svetovnega pokala končala na robu deseterice in mislim, da je najmanj tega sposobna tudi konec meseca (v Ruki).

Nejc Brodar

V Ruko štirje Slovenci
Na prvo tekmo nove sezone bo v Ruko odpotovala četverica slovenskih tekmovalcev, Anamarija Lampič, Eva Urevc, Janez Lampič in Luka Marku. Kako je pripravljena Anamarija Lampič, ki je bila lani tretja na svetu v seštevku sprintov? "Ni se nam treba bati za vrhunske izide. Obdržala je visoko raven forme iz prejšnje sezone. Lani je prvo tekmo svetovnega pokala končala na robu deseterice in mislim, da je najmanj tega sposobna tudi konec meseca. Ko si enkrat tako visoko, kot je ona, je jasno, da imaš tudi cilje visoko postavljene."

Šimenc mora predvsem pozdraviti poškodbo hrbta
Najboljši v moški izbrani vrsti Miha Šimenc ima že dlje časa težave s poškodbo hrbta, zato je dolgo vadil po prilagojenem programu. "Šimenc je moral nato na operacijo diskus hernije, kar zahteva rehabilitacijo in zato daljši premor. Sanacija poškodbe je zanj glavni cilj. Markun si je po dobrih predstavah v minuli zimi zagotovil nastop v svetovnem pokalu, prvič bo v njem tekmoval ves čas. Lampič je povečal količino treninga, na to se je dobro odzval in lahko bi bil stalno med dobitniki točk v sprintu," je pojasnil Brodar.

Sprememba v servisni ekipi
In preostali? "Ženski del ekipe ima, jasno, večje cilje, predvsem v sprintih, čaka jih tudi kašna tekma na razdalji, kar ne bo škodilo niti Lampiču, četudi je sprinter. Janez je obenem na prejšnjih tekmah v Ruki osvojil točke pokala, kar je tudi tokrat njegov prvi cilj, je pa čas, da lahko pokaže kaj več tudi v izločilnih bojih. Pri Markunu pa računamo na kakšno uvrstitev med trideseterico," je poudaril Brodar, ki se je moral soočiti tudi z zamenjavo v servisni ekipi. Stefan Lichon je odšel v slovaško reprezentanco, v slovenski ostajata Italijanka Valentina Vuerich in Slovak Martin Bialek, da bi bili v prvi ekipi trije serviserji, pa je iz druge prišel še Matic Slabe.

Katja Višnar končala kariero
V sezoni, ki prihaja, bo sicer vrhunec svetovno prvenstvo v Oberstdorfu med 23. februarjem in 7. marcem. Lani je na SP-ju v Seefeldu v Avstriji Lampičeva srebro v ekipnem sprintu osvojila s Katjo Višnar, ki pa je tako kot Vesna Fabjan, bronasta na olimpijskih igrah v Sočiju 2014, poleti končala kariero.