Urša Bogataj je Sloveniji priskakala edine slovenske stopničke v sezoni. Foto: EPA
Urša Bogataj je Sloveniji priskakala edine slovenske stopničke v sezoni. Foto: EPA

Ob lanski premieri turneje na Ljubnem je zmaga pripadla Avstrijki Mariti Kramer, ki je za las ugnala najboljšo Slovenko Niko Križnar. Letos v ženskem taboru merijo na stopničke in upajo tudi, da bo sova tokrat ostala doma, čeprav so Slovenke v tej sezoni le enkrat stopile na zmagovalni oder.

"Upam, da je led s stopničkami prebit, da je Urša vrgla iskrico in da bo ogenj zagorel. Verjamem v dekleta," je po tretjem mestu Urše Bogataj na zadnji tekmi v Titiseeju dejal glavni trener skakalk Zoran Zupančič, ki priznava, da imajo v reprezentanci še nekaj težav.

Kljub slabšemu začetku cilj Zupančiča še vedno sova

Sorodna novica Maja Vtič zadnja potnica na silvestrsko turnejo

"Upam, da bomo težave čim prej odpravili, vendar ne gre čez noč. Zaupati moramo v svoje delo. Glede na zveneča imena, ki jih imamo v ekipi, verjamem, da bomo čim prej startali na najvišja mesta," je napovedal selektor in dodal, da se cilji niso nič spremenili. "Eden od teh je tudi sova."

Slovenske reprezentantke obe skakalnici dobro poznajo, čeprav sta obe precej specifični, vsaka na svoj način se razlikujeta od bolj sodobnih naprav v svetovnem pokalu. Slovenija bo še drugo leto zaporedoma nastopila s polno nacionalno kvoto 12 skakalk.

Organizatorji poudarjajo, da bo 12. tekma svetovnega pokala na Ljubnem, ki je po navadi vrhunec ženske sezone tudi zaradi vzdušja, ki ga pod Rajhovko pripravijo navijači, zelo posebna. Po dveh letih bodo na prizorišču tekme lahko spremljali gledalci, ki so jih na Ljubnem vsako leto šteli v tisočih. Tudi letos pričakujejo zelo veliko ljudi, še posebno 1. januarja, ko bo znana skupna zmagovalka, zato so poskrbeli za bogato ponudbo za gledalce.

V Ljubnem obljubljajo pester program

Sorodna novica Na Ljubnem pričakujejo odličen obisk, slovenske skakalke pa želijo zlato sovo

Ponudili jim bodo domače specialitete, bogat program pa pripravljajo tudi za otroke z Miniplanico, animatorji. "Naše tekme se bo še naprej držal sloves do družin prijaznega tekmovanja," je dejal predsednik organizacijskega odbora Rajko Pintar.

Pintar je še poudaril, da je za organizatorje izjemnega pomena tudi, da izenačujejo ženski šport z moškim. "Tudi zato smo nagradni sklad glede na lansko leto povečali za sto odstotkov. To samo nakazuje, da se tudi v finančnem pogledu smučarske skakalke zanesljivo približujejo skakalcem. Enakost spolov je za nas zelo pomembna," je poudaril.

Letos bo tekmovalka, ki bo na štirih tekmah zbrala največ točk, ob predpisanih denarnih nagradah prejela še posebno denarno nagrado v vrednosti 20.000 evrov in tudi zlato sovo, ki je vredna več kot 10.000 evrov.

Vstopnice za tekmovanje so na voljo po 20 evrov. Za otroke do 14 let je vstop prost.

Niki Križnar skakalnica v Beljaku zelo ustreza

SILVESTRSKA TURNEJA, spored

Torek ob 14.15:
Beljak, kvalifikacije

Sreda ob 14.15:
Beljak, prva tekma turneje

Četrtek ob 11.15:
Beljak, kvalifikacije
Ob 13.00:
Beljak, druga tekma turneje

Petek ob 16.30:
Ljubno, kvalifikacije

Sobota ob 16.00:
Ljubno, tretja tekma turneje

Nedelja ob 11.00:
Ljubno, kvalifikacije
Ob 16.00:
Ljubno, četrta tekma turneje